
Procurorii de la Parchetul Judecătoriei din Sectorul 5 i-au făcut scăpați pe managerii Economatului lui Vanghelie. Anchetatorii au plimbat doi ani un dosar care le fusese trimis de Direcția Generală a Finanțelor Publice a Municipiului București. Economatul este un magazin despre care primarul Sectorului 5 al Capitalei spune că oferă pensionarilor alimente la prețuri extrem de reduse. Conform informațiilor adunate de inspectorii fiscali, se pare că prețul alimentelor a fost scăzut și de o sarabandă de manevre contabile făcute de managerii instalați la conducerea SC Economat SRL de către primarul „care este“.
Piețele lui Vanghelie, facturate de două ori
Economat SRL este o firmă ca oricare alta, dar ca asociat unic are Consiliul Local al Sectorului 5, fapt care îi conferă atât privilegii, cât și obligații. Astfel, firma gândită de universalul primar Vanghelie a făcut rost de aproape zece milioane de euro pentru a moderniza piețele George Coșbuc, Cotroceni și Rahova. Pentru aceste piețe, firma Consiliului Local avea un contract de asociere în participațiune cu Administrația Piețelor.
Aceste legături cu statul nu i-au oprit pe managerii Economat SRL să atribuie contractele de lucrări cui au vrut, și au vrut să le atribuie către două firme care aveau același acționar. SC Star Construct 200 și Dia Trans Impex erau în proprietatea lui Iulian Lupeanu, fost șef de partid socialist vanghelizat ulterior. Gurile rele spun că Lupeanu este finul unui anume Radu Bădică, iar acesta la rândul său este finul lui Lupeanu.
Cert este că inspectorii DGFPMB au constatat în nota de control că „pentru executarea lucrărilor nu s-a efectuat licitație publică, firmele de construcții contractând lucrările în urma selecțiilor de oferte“. Mai mult, verificarea contabilității a scos la iveală faptul că există suspiciuni că „au fost facturate aceleași echipamente de două ori“. (vezi Facsimil)
Ancheta fiscală a scos la iveală că firmele lui Lupeanu se ocupau doar de câștigarea licitațiilor, iar lucrările le făceau alte companii. Astfel, firma Mico Consulting a facturat către Economat lucrări de construcții în valoare de 6 miliarde de lei vechi în 2003, când a și încasat banii. Un an mai târziu, aceeași firmă a facturat către Star Construct 2000 aceeași sumă, pentru aceleași lucrări. În momentul declanșării verificărilor, firma a încercat să se acopere, frauda a fost descoperită de inspectorii fiscali.
„Aceste deficiențe constatate creează suspiciunea că actul de comerț nu a avut loc, SC Economat înregistrând operațiuni și cheltuieli nereale în scopul de a nu plăti ori a diminua impozitele datorate bugetului de stat, faptă ce constituie infracțiune“, se arată în raportul fiscal.
Economat vinde marfă care nu există
Tot în urma verificărilor din contabilitate, s-a constatat că managerii puși de Vanghelie să gestioneze Economatul au vândut marfă în valoare de 11 miliarde de lei către Star Construct 2000. La o cercetare mai atentă, s-a constatat că marfa facturată de Economat nu exista de fapt în contabilitatea acestora.
Pentru a face pierdută urma mărfii, firma Star Construct 2000 a declarat la anchetă că aceasta a fost oferită gratuit angajaților și nu poate prezenta documente în acest sens.
Toate problemele din contabilitatea firmei care se ocupă de magazinele lui Vanghelie i-au făcut pe inspectorii fiscali să conchidă faptul că există „suspiciuni cu privire la valoarea reală a investiției finanțate din bugetul Consiliului Local al Sectorului 5“.
Suspect nominalizat la șefia AVAS
În timpul în care ancheta era în toi, Bogdan Georgescu, unul dintre cei cercetați de procurori, era nominalizat de Marian Vanghelie la funcția de președinte al Autorității de Valorificare a Activelor Statului. Georgescu fusese director la Economat și nu-și terminase nici măcar formal problemele cu legea, dar acest lucru nu l-a împiedicat pe Marean să anunțe că omul său este propunerea PSD-ului pentru acea funcție.
Mai grav este că afirmația a fost făcută în contextul în care existau zvonuri că Georgescu ar putea să fie numit șef al DGIPI, structura de informații a Ministerului de Interne. Acest lucru nu este anormal pentru primarul sectorului 5. O altă colegă de dosar a lui Georgescu, Mariana Tătulescu, a candidat din partea PSD la Camera Deputaților tot în timp ce ancheta era în desfășurare.
Procurorii scapă turma
Direcția Generală a Finanțelor Publice a Municipiului București a trimis, la data de 06.11.2006, o sesizare către Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Sectorului 5 de Poliție. Prin aceasta se cerea începerea urmăririi penale pentru Tătulescu Mariana, Georgescu Bogdan Cristian, Eftimie Maria Magdalena și Popescu Marin. Toți erau foști manageri ai Economat, iar polițiștii au decis să trimită Parchetului dosarul și să se spele pe mâini.
La rândul lor, procurorii au decis să facă o „constatare financiar contabilă“, iar apoi au copiat-o pe aceasta aproape cuvânt cu cuvânt în rezoluția de neîncepere a urmăririi penale. Ei au aflat astfel că marfa pe care Economat o vânduse, deși nu o avea, de fapt existase. Descoperirea fusese făcută de „constatatorul financiar“ care le-a spus procurorilor că verificase totul prin sondaj…
Procurorii au fost de acord și cu faptul că o firmă facturase din greșeală 6 miliarde de lei vechi către Economat și că firma primăriei plătise tot din greșeală. Permisivi ca niciodată, oamenii legii au acceptat că totul e în regulă și că Economatul s-a reglat până la urmă, iar prejudiciul este inexistent.
În concluzie, în 2009, procurorii au confirmat soluția de neîncepere a urmăririi penale în cazul oamenilor lui Vanghelie, pentru că tranzacțiile lor fantomatice nu au cauzat prejudicii statului. În acest timp, partenerii de afaceri ai Economatului intrau pe rând în insolvență și se alegeau cu patroni străini pentru ca fiscul să le piardă urma.
Lupeanu – abonat la Vanghelie
Patronul firmelor alături de care Economatul a valsat printre impozite este un mai vechi client al Primăriei Sectorului 5. Companiile sale au câștigat mai multe contracte pe bani publici. Tot Lupeanu s-a ocupat cu vopsirea blocurilor din Sectorul 5. Atunci, el a reușit să determine mai multe firme să se apuce de treabă pentru ca primarul să fie reales. La finalul lucrărilor, nu a mai plătit nimic, și o serie de parteneri au ajuns la faliment.
Numele lui Lupeanu este legat și de un dosar de înșelăciune în urma căruia un funcționar al Ministerului Muncii și Protecției Sociale a ajuns la pușcărie.