
Cu o zi în urmă ziarul Curentul atrăgea atenția că la conducerea Institutului Național al Patrimoniului a fost numit, prin grija ministrului Culturii, liberalul Daniel Barbu, unul din oamenii de casă ai lui Relu Fenechiu, un anume Alexandru Muraru, absolvent de studii politice, semn nu tocmai bun pentru patrimoniul românesc, având în vedere trecutul penal al demnitarului penelist. Pentru mulți, Institutul Național al Patrimoniului reprezintă o titulatură goală de conținut, având în vedere că în ultimii 20 de ani patrimoniul nostru a ajuns aproape țăndări, cu concursul politicienilor români.
Pentru cunoscători însă, instituția poate fi o adevărată mină de aur datorită faptului că încasează timbrul monumentelor istorice, o taxă care în acest moment este încasată doar din organizarea unor evenimente artistice. Prea puțin , având în vedere că anii de criză și-au pus amprenta și pe organizarea de asemenea evenimente. Astfel, la o zi după anunțul public privind numirea lui Alexandru Muraru în fruntea Institutului Național al Patrimoniului, instituția a dat publicității un comunicat în care solicită să se revină la situația dinainte de 2009, iar timbrul monumentelor istorice să se încaseze nu doar din organizarea evenimentelor artistice ci și din jocurile de noroc, loterie, cazinouri . Cu alte cuvinte , omul lui Fenechiu cere mai mulți bani pentru instituția sa, de dragul patrimoniului românesc, desigur.
”Institutului Național al Patrimoniului, instituția care gestionează și finanțează întreaga politică în domeniul patrimoniului, i-au fost diminuate dramatic fondurile începând cu 2009 printr-un act normativ, care a restrâns semnificativ aplicarea timbrului monumentelor istorice. Acesta era în cuantum de 2% din valoarea încasărilor din jocurile de noroc, loterie și activități specifice cazinourilor.”, se arată în comunicatul trimis de Institut. Alexandru Muraru, fost consilier al lui Cristian Adomniței și al lui Tudor Chiuariu, ambii protejați și susținuți de Fenechiu în carierele lor profesionale și politice, se arată chiar indignat de reducerea fondurilor pentru acest Institut odată cu tăierea de pe lista activităților taxabile a celor referitoare la jocurile de noroc.
“România a pierdut enorm după 2009 în privința finanțării patrimoniului. Guvernul condus de Emil Boc, cu concursul domnului ministru de atunci, Theodor Paleologu, care nu s-a implicat deloc în problemă, și încălcând grav normele Comisiei Europene, a lăsat patrimoniul național fără cea mai importantă sursă de finanțare. Timbrul monumentelor istorice care venea în principal de la Loterie, cazinouri și jocurile de noroc a fost amputat drastic. INP a pierdut 97% din fondurile care veneau de aici. Acum nu mai încasăm mare lucru pentru că organizatorii de evenimente artistice nu raportează și nici nu se pot compara, ca venituri, cu operatorii mai sus menționați. Nicăieri în Europa nu s-a întâmplat așa ceva. INP face acum eforturi pentru reaplicarea lărgită a timbrului, așa cum a fost în perioada 2006-2009; nu am mai fi dependenți de bugetul de stat, ne-am putea astfel autofinanța, statul ar fi degrevat de o cheltuială importantă” a declarat Muraru.
Contracte ilegale de milioane de euro
Cât de bine cheltuie banii Institutul Național al Patrimoniului ne-a arătat Poliția anul trecut, în septembrie, când au demarat perchiziții la această instituție într-un dosar penal ce privește săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată și instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată.?óÔé¼?¿În cadrul acestui dosar sunt cercetate nouă persoane, unele dintre acestea pentru că ar fi obținut contracte de achiziții publice în valoare de peste 2,2 milioane de euro, fără a fi respectate prevederile legale, după cum se preciza într-un comunicat de presă al Poliției Capitalei. Potrivit anchetatorilor, printre suspecți ar fi și angajați ai Institutului Național al Patrimoniului, care ofereau achiziții publice pentru restaurări și construcții.
În aceste condiții, înțelegem că nu prea mai sunt bani de oferit pentru a achiziționa servicii de restaurare și construcție și prin urmare e nevoie de surse suplimentare care pot veni din taxarea jocurilor de noroc, așa cum dorește noul director al Institutului, Alexandru Muraru a cărui principala grijă, la o zi de la numirea în funcție , este strict legată de bani.
Deh, foame mare printre liberali, după ce pesediștii le-au rechiziționat aproape toate pușculițele.
Iulia Nueleanu?óÔé¼?¿?óÔé¼?¿