Home Actualitate Hoție pe bani publici: Institutul Hurmuzachi, împânzit de PNL cu electricieni, cofetari,...

Hoție pe bani publici: Institutul Hurmuzachi, împânzit de PNL cu electricieni, cofetari, constructori și activiști politici

DISTRIBUIŢI

Ziarul „Curentul“ continuă seria investigațiilor despre cum una dintre instituțiile din subordinea Ministerului Afacerilor Externe (MAE), respectiv Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru românii de pretutindeni, a ajuns pur și simplu locul de primit sinecuri pentru slujbașii PNL-ului și nu numai. De ani de zile, activitatea MAE este obstrucționată de factorii politici care nu se mai satură să politizeze locurile de muncă și funcțiile din diplomație, dar și în instituțiile arondate MAE. Totul a devenit un circ de factură ieftină, unde sinecuriștii și fripturiștii partidelor politice își așteaptă cuminți tainul la fiecare patru ani de sluj. Acum, mai mult ca niciodată, USL a ajuns să angajeze în instituțiile subordonate MAE tot felul de electricieni, constructori sau simpli membri de organizații a unor partide pe posturi ce necesită pregătire și mai ales dedicare pentru promovarea valorilor românești în spațiile din afara țării, unde există comunități românești. Cu alte cuvinte, cei de la PNL au ajuns să lucreze la brandul de țară și promovarea identității românești în diaspora cu electricieni, patiseri sau constructori, puși în aceste funcții de către liderii PNL. Evident, totul fiind acoperit într-o semilegalitate și într-o imoralitate totală. Dacă în episoadele trecute ale acestei anchete am prezentat angajările băiatului lui Mădălin Voicu – juniorul Mădălin – și pe cea a apropiatului Alinei Gorghiu, Victor Costel Stancu, a venit rând altor sinecuriști să fie demascați în speranța că am reușit să tragem un semnal de alarmă pentru organele abilitate să ancheteze astfel de abuzuri care se produc pe banii cetățenilor plătitori de taxe în acest stat.
Menționăm că angajările fripturiștilor USL s-au făcut prin detașare de la tot felul de firme private care nu au nici cea mai mică legătură cu misiunea Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi“.

Sluj la TNL, slujbă la MAE

Vom deschide noua listă de sinecuriști cu Cristina Verona Tobi, o ardentă simpatizantă și membră a Tineretului Liberal (TNL). Conform documentelor pe care le punem la dispoziția opiniei publice, aceasta s-a autodetașat de la Biroul Notarului Public Bogdan Vasilescu la Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru românii de pretutindeni în data de 31.05.2013 chiar dacă respectivul acord este înregistrat pe 03.06.2013 la Institutul Hurmuzachi, iar detașarea propriu zisă s-a făcut pe data de 04.06.2013.

Pe lista „detașaților“ la Hurmuzachi, îl găsim și pe Nicolae Ilinca. Acesta s-a angajat pe post de referent în data de 31.05.2013 la editura CD-Press. Numai că cererea de detașare (nr B871 din data de 31.05.2013) cât și răspunsul firmei (înregistrat la firmă cu nr 1077 din 05.06 2013) menționează ca și dată de început a detașării ziua de 03.05.2013.

Coincidență sau nu, editura CD Press este cea care l-a ajutat pe primarul PNL al Sectorului 6, Rareș Mănescu, să tipărească în 2010 o carte despre politici bugetare și dezvoltare economică. Ilinca a plecat astfel din poziția de asistent manager al editurii CD Press pentru a fi un simplu referent la un institut-fantomă care practic nu face nimic. Totul pentru un an de zile.

Meseria, brățară de aur la Hurmuzachi

La fel de revoltătoare este și detașarea lui Radu Ion de la S.C. Frenezia Energetics SRL, o firmă de familie din Buftea care se ocupă cu instalații electrice. Acesta și-a făcut contract de muncă și l-a înregistrat în revisal într-o zi de duminică, conform contractului individual de muncă nr.19 din 02.06.2013. Imediat, pe 05.06.2013, acest Radu Ion a fost detașat pe postul de casier la Hurmuzachi, pe care l-a primit cu mărinimie de la șefa penelistă, Zvetlana Preoteasa, de pe postul de merceolog.

Dar abuzurile nu se opresc aici. ?ê?£i un anume Brambure Alexandru este angajat pe post de paznic, chiar dacă acesta nu are niciun atestat în domeniu (obligatoriu conform legii), pe nici mai mult nici mai puțin de 25 de milioane de lei vechi, nu foarte departe de salariu de început al unui diplomat în centrala MAE și evident mai mare decât al unor angajați cu funcții de răspundere la acest institut. Pe lângă electricieni și paznici, PNL-ul a adus în ogradă institutului și cofetari-patiseri. Astfel, Robert Alexandru Andrei, membru în biroul permanent al TNL –Sector II, a fost angajat pe post de referent prin detașare de la S.C. Lămâița Prod Complex SRL care are obiect de activitate fabricarea de pâine, prăjituri și a produ­selor proaspete de patiserie. Partea interesantă este că cererea de detașare a fost făcută în data de 31.05.2013, iar firma a răspuns că este de acord cu detașarea domnului începând cu data de 03.06.2013. Numai că răspunsul firmei apare înregistrat la Institutul Hurmuzachi cu data de 10.06.2013, ceea ce arată că nici măcar actele nu au reușit să fie întocmite într-o manieră în care să se asigure o aparență de legalitate.

Brambureală în acte publice

Din aceeași categorie de „meseriași“ face parte și Carmen Căpățână Geta – angajată muncitor calificat – care urmare a adresei nr. B685 din 30.05.2013 și a răspunsului primit din partea firmei SC Explorer Construct IND SRL care are obiect de activitate lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. Geta Căpățână a fost detașată de pe un post de manager marketing la firma respectivă pe un post de muncitor necalificat la Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi“. Oare de ce ar face cineva acest lucru? Nebănuite sunt adesea căile angajării la stat. Evident, și în cazul acesteia s-au comis mai multe nereguli în înregistrarea contractelor de muncă. Adresa de răspuns a firmei S.C. Explorer Construct IND SRL care este datată cu 30.05.2013, este primită pe faxul institutului pe data de 04.06.2013 la ora 10.52 și este înregistrată la institut pe data de 03.06.2013. Pentru ca bulibășeala să fie și mai mare, Geta Carmen Căpățână își dă acordul să fie detașată la Hurmuzachi începând cu data de 31.06.2013. Poate instituțiile abilitate vor pune ordine în actele de detașare de la Hurmuzachi.

Handicap scutit de taxe, bașca plătit cu două salarii și o pensie

Poate cel mai revoltător caz este cel al Angelei Zlotea, angajată a Institutului Cultural Român (ICR). Numai că această slujbă nu îi este de ajuns și a mai primit o sinecură la Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi“. Diferența în cazul este că nu a venit prin detașare, ci printr-un contract de prestări servicii. Mai precis, în prezent, Angela Zlotea prestează și la ICR și la Hurmuzachi. Angajată cu normă întreagă la Institutul Cultural Român la serviciul salarizare, aceasta a primit, pe persoana fizică, un contract în valoare de 12.000 de lei pentru 6 luni de la Institutul Hurmuzachi. În cele trei luni în care a primit bani de la Institut a încheiat cinci adeverințe de vechime, după cum se poate constata din registrele intrări- ieșiri și celelalte acte ale institutului Hurmuzachi și a trecut odată la 3-4 zile în vizită pe la muncă, conform unor surse interne. La un calcul simplu reiese că doamna Zlotea încheie o adeverință de vechime la un cost 1.200 RON ceea ce nu este deloc o treabă rea pentru buzunarele sale. Ceea ce este curios este faptul că Angela Zlotea beneficiază de un certificat de persoana cu handicap grad doi în formă accentuată, pe care este specificat că beneficiază de pensie de invaliditate, certificat înregistrat la registratura ICR cu nr. 6530/28.05.2013 și eliberat în data de 20.05.2013 de comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap. Cu toată compasiunea pentru boala domniei sale, care presupune pierderea capacității totale de muncă, după cum reiese din certificat, faptul că are două locuri de muncă la două instituții publice din București este de-a dreptul revoltător, în condițiile în care puțini tineri reușesc să se angajeze la o instituție publică Dar când muncești pe un salariu net de 2.000 RON Hurmuzachi și de 2.200 RON la ICR și mai încasezi și pensie și nu plătești impozite pe motiv că nu poți munci ca un om normal, acest lucru este un amestec de imoralitate cu ilegalitate.
Toate acestea se produc la o instituție care nu mai funcționează de facto și nu mai are de ceva timp nici o treabă cu desfășurarea unei activități de promovare a identității românești. Mai mult, se vorbește chiar și de un plan premeditat de distrugere a acestui institut, în spate aflându-se interese imobiliare. Ceea ce se produce în prezent la Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru românii de pretutindeni este strigător la cer și denotă o corupție generalizată la nivel instituțional, generată de politicienii care nu mai au nici cea mai mică reținere să le dea aghiotanților lor slujbe bine plătite din bani publici, odată ce ajung la putere.

Dragoș Stănculescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.