În ultima ședință de guvern premierul a șters pe jos cu ministrul Transporturilor Alexandru Răzvan Cuc și toată țara a aflat că acesta habar n-are pe ce lume trăiește fiind nedemn de încrederea lui Tudose în ceea ce privește TAROM-ul și Compania de Autostrăzi. Dacă însă Tudose ar verifica și activitatea Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Maritime” – S.A. Constanţa(CNAPM) probabil chiar l-ar remania pe bietul Cuc (foto stânga) a cărui pălărie, cea a transporturilor este un prea grea pentru căpușorul lui.
Conform statutului CNAPM, Consiliul de administraţie al instituției se întruneşte la sediul social al Companiei. Ca să-și asigure spatele în fața ministrului, directorul general Nicolae Dan Tivilichi (foto dreapta) a convocat, contrar statutului, în data de 31 iulie 2017 la ora 11.00, ședința Consiliului la Ministerul Transporturilor deși sediul social al companiei este în Constanța. Menționăm că pe 31 iulie 2017 nu s-a desfășurat nicio ședință AGA ca să se poată invoca vreo necesitate de prezentare a membrilor CA în fața AGA.
Am cerut de la CNAPM hotărârea Consiliului de Administrație din 31 iulie 2017 dar Tivilichi a refuzat să ne-o dea, motivând că „Hotărârile Consiliului de Administrație sunt documente interne, acestea putând fi consultate, la cerere, de acționarii companiei”.
Pe surse am aflat însă că la această ședință s-a luat decizia de încheiere a contractelor de pilotaj cu exact aceleași firme amendate zdravăn anul trecut de Consiliul Concurenței cu 5 milioane de EURO, companii care „printr-o coordonare a comportamentului concurenţial au restricţionat concurenţa pe piaţa serviciilor de pilotaj a navelor maritime în porturile aflate în administrarea Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Maritime” SA Constanţa, creându-se un efect de cartelizare a acesteia, manifestat prin eliminarea oricărei forme de concurenţă între întreprinderile din piaţă, în dezavantajul atât al operatorilor, cât şi al beneficiarilor acestor servicii”:
– Canal Sea Services SRL: 3 508 021 lei, reprezentând [10.8]% din cifra de afaceri realizată în 2015,
– Black Sea Pilots SRL: 406 158 lei, reprezentând [4,8]% din cifra de afaceri realizată în 2015,
– Maritime Pilot SRL: 398 071 lei, reprezentând [4,8]% din cifra de afaceri realizată în 2015
– Black Sea Services SRL: 1 175 543 lei, reprezentând [6]% din cifra de afaceri realizată în 2015,
– Compania de Remorcare Maritimă Coremar SA: 1 336 665 lei, reprezentând [6]% din cifra de afaceri realizată în 2015,
– Logistic Remo Services SRL: 3 570 368 lei, reprezentând [5,5]% din cifra de afaceri realizată în 2015 și
– Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime” SA Constanţa cu amendă în cuantum de 11 922 385 lei, reprezentând 4,2% din cifra de afaceri realizată în 2015. DETALII AICI.
Prin Decizia 51/10.08.2016 prin care a aplicat amenzile, Consiliul Concurenței a stabilit și un termen de trei luni pentru ca Ministerul Transporturilor să implementeze două măsuri:
– „Modificarea statutului Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Maritime” SA Constanţa, printr-o delimitare clară şi fără echivoc a prerogativelor sale de putere publică în raport cu serviciile de siguranţă furnizate în porturile aflate în administrarea sa, faţă de activităţile pe care le efectuează în calitate de întreprindere. Aplicarea de către Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime” SA Constanţa, în exercitarea prerogativelor sale de autoritate publică, a unor proceduri transparente şi nediscriminatorii, care să asigure o manifestare reală a concurenţei între cei care vor să acceadă pe piaţă.
-„Clarificarea şi aplicarea unui regim de autorizare unitar în domeniu, astfel încât să fie eliminată orice formă de suprareglementare şi suprapunere de competenţe, urmând ca încheierea de contracte cu operatorii specializaţi şi autorizaţi de Autoritatea Navală Română să se realizeze pe baza unor criterii care vizeaza elemente specifice activităţii în porturile aflate în administrarea sa”.
În luna august 2017, același Consiliu al Concurenței a constatat că niciuna din măsurile dispuse nu a fost implementată deși a trecut un an de la decizie, nu doar trei luni. Conform art. 55 din Legea nr. 21/1996, Consiliul Concurenţei poate dispune acum prin decizie din nou sancţionarea întreprinderilor care nu se conformează cu măsurile impuse prin decizia anterioară cu amendă cuprinsă între 0,5% la 10% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior sancţionării. De asemenea, Consiliul mai poate aplica tuturor părților care nu au executat decizia, amenda maximă, respectiv de 10% și poate obliga la plata unor amenzi cominatorii, în sumă de până la 5% din cifra de afaceri zilnică medie din anul financiar anterior sancţionării, pentru fiecare zi de întârziere.
În 28.07.2017 CN APM Constanța solicită avizul Consiliului Concurenţei cu privire la „noile contracte-cadru de pilotaj şi remorcaj maritim, în contextul măsurilor impuse prin Decizia Consiliului Concurenţei nr. 51/10.08.2016”.
Dar Tivilichi nu mai așteaptă avizul și după ce își asigură decizia CA din 31 iulie, chiar pe 01 august semnează contractele cu exact aceleași firme amendate anul trecut, adică băieții deștepți din port. Degeaba a mai emis Consiliul Concurenței avizul de încheiere a contractelor-cadru pe data 03.08.2017 pentru că acestea deja erau semnate.
De-abia aici încep problemele penale pentru Tivilichi&comp.: condițiile puse de Consiliul Concurenței în cadrul avizului dat nu se regăsesc în interiorul contractelor-cadru semnate:
1. Consiliul a avizat încheierea de contracte temporare de prestări servicii pilotaj și remorcaj maritim.
Conform Legii Concurenței, temporar înseamnă șase luni. Contractele-cadru au fost încheiate însă cu valabilitate până la 08.04.2020.
2. Consiliul a impus „eliminarea sistemului de rotaţie, astfel încât beneficiarii acestor servicii să poată alege prestatorul”;
În contractele încheiate pe 01 august 2017 la capitolul VII art.13 se prevede însă că „Operatorul este obligat să respecte sistemul de lucru prin rotația piloților conform Modalității de lucru, care se va stabili de către CNAPM”.
Așa că Tivilichi a încheiat contractele-cadru contrar avizului/punctului de vedere al Consiliului emis conform legii Concurenței, CNAPM fiind o autoritate publică, iar îndeplinirea atribuțiilor de serviciu cu încălcarea legii știm deja că se numește abuz în serviciu.
Să vedem ce măsuri vor lua inspectorii de concurență în urma sfidării lor de către Cuc și Tivilichi. Că dacă procurorii sunt sfidați te bagă la pușcărie. Inspectorii de concurență însă te pot duce la faliment cu amenzile pe care le pot da. Dar lui Cuc și lui Tivilichi nu le pasă atât timp cât interesele Mafiei sunt servite.