Lupta pentru consiliile de administratie din Televiziune si Radio se incinge pe masura ce se apropie termenul-limita pentru depunerea candidaturilor. In acest moment, raportul de forte, rezultat in urma negocierilor si a algoritmului prevazut de actuala legislatie, este de 7 la 4 in favoarea coalitiei de guvernare. In conditiile in care salariatii din cele doua institutii au dreptul la doi reprezentanti in Consiliul de administratie, devine limpede ca acestia si Partidul Conservator pot inclina balanta intr-o parte sau alta. Pana in acest moment, la Televiziune s-au inscris in lupta 29 de candidati, de la electronisti, cameramani, functionari, pana la directori ai televiziunilor locale, realizatori de emisiuni si vedete de pe vremea lui Ceausescu. Numele sunt in general necunoscute. Sau cunoscute pentru obedienta de care au dovada in raport cu fosta putere. Personalitatile cunoscute ale TVR sau tinerii care au protestat impotriva cenzurii au preferat sa se tina deoparte. Motivul, dupa cum spune Lucia Hosu Longin: -Alegerile sunt o bataie de joc-. La Radio, in schimb, protestatarii din Initiativa Profesionala se lupta cot la cot cu reprezentantii sindicatelor si cu personaje apropiate de Seuleanu.
Inflatie de candidati la Consiliile de administratie
Lupta pentru posturile in Consiliile de administratie a intrat in linie dreapta, mutandu-se pe parcursul zilei de ieri in interiorul celor doua institutii. Potrivit legii, salariatii din Televiziune si Radio au dreptul la cate doi reprezentanti in CA. Tinand cont de actuala legislatie si de algoritmul politic, in acest moment raportul putere-opozitie in CA este de 7 la 4, cu conditia ca PC sa faca o politica -morala-. Fragilitatea echilibrului face ca balanta sa poata fi inclinata intr-o parte sau alta de cei doi reprezentanti ai salariatilor din TVR si Radio. Urmarind candidaturile depuse se constata ca numele de rezonanta lipsesc.
Pana in acest moment si-au depus candidaturile pentru CA din TVR 29 de candidati, de la electricieni, cameramani, pictori, dinozauri de pe vremea lui Ceausescu pana la reporteri, sefi de sectie si realizatori de emisiuni. Numele sonore sunt putine, in general fiind vorba de ilustri necunoscuti despre care e greu de ghicit ce ii mana in lupta. Desigur, exista si exceptii. Una dintre ele este Dona Tudor, sefa Federatiei sindicatelor unite, al carei apetit pentru Consiliul de administratie se mentine mereu proaspat. Doamna a mai fost membra a CA, iar acum poarta o campanie ca la carte, bombardand-si colegii cu e-mail-uri despre -realizarile- sindicatului. Printre care se numara si pierderea drepturilor de autor si a altor sporuri salariale.
Pe lista mai figureaza si doi directori de televiziuni teritoriale, Traian Barbulescu si Vasile Arhire, care se afla in situatie de incompatiblitate, fiind in acelasi timp candidati si presedinti ai Comitetelor de alegeri. Dintre sefii de sectii, candideaza Razvan Butaru, redactia investigatii si reporteri speciali, in schimb, din zona administrativului sunt mult mai multi doritori: Gabriel Fetter, directorul Departametnului Servicii Interne, Aurel Lintoiu, consilier economist Directia Programe, Dan Mircea, directorul Departamentului Activitati Interioare (oare cu ce s-o ocupa?), Sorin Rada, analist servicii clienti, Radu Toader, sef serviciu imagine teren. Multi candidati par a nu avea vreo legatura nici cu jurnalismul, nici cu managementul – Ilie Babeanu, cameraman, Eduard Simionescu, electrician, Gabriel Chirion, inginer sef car-reportaj, Dani Constantin, regizor muzical, Ioan Duma, realizator Redactia Muzica- Divertisment, Dan Laurescu, inginer electronist, Cornel Mihalache, regizor artistic, Ion Olaru, pictor scenograf. Nu au ezitat sa-si doreasca un post de membru in CA nici fosti angajati ai televiziunii ceausiste, precum Cornel Rosiianu, acum producator delegat TVR 2, sau Titus Munteanu, tot colaborator.
Interesant este ca pe lista de candidati nu se gaseste decat un singur nume dintre cei care au protestat impotriva aservirii politice practicate de fosta conducere: Ioana Dumitrescu.
La Radio, situatia este intrucatva asemanatoare, cu exceptia ca membrii Initiativei Profesionale nu s-au sfiit sa-si depuna candidaturile. Astfel, din partea protestatarilor, pe lista se afla Cerasela Radulescu, Marius Tita si Teodora Stanciu, de la Sindicatul Liber, condus de Andrei Calora, candideaza Razvan Dumitrescu, sustinut si de Initiativa, Dana Ciobanu si Adriana Dobos, iar din partea Federatiei Sindicatelor, Adrian Moise, care a mai fost in CA. Interesant este ca printre candidatii independenti se numara Viorel Popescu, directorul Canalului Romania Actualitati, acuzat de cenzura de catre protestatari, Constantin Galca, de la Oficiul juridic, si George Nuta.
Potrivit actualei legislatii, Consiliile de administratie au cate 13 membri: unul din partea presedintiei si guvernului, cate unul din partea partidelor din coalitie – PNL, PD, UDMR si PC, patru din partea opozitiei, trei de la PSD si unul de la PRM, plus cate un reprezentant din partea minoritatilor nationale si doi din partea salariatilor. In acest fel, raportul de putere din consilii va fi de sapte la patru in favoarea coalitiei. Aceasta, cu conditia ca PC sa nu joace la doua capete. In aceasta configuratie, cei doi reprezentanti ai salariatilor pot inclina balanta intr-o parte sau alta.
Favoritii Aliantei
TVR – Cotroceni si PD – Rodica Culcer si Narcisa Iorga
– Guvern si PNL – Andrei Plesu si Tudor Giurgiu
– UDMR- Zsolt Galafavi
Radio – Cotroceni si PD – Paul Grigoriu si Carol Sebestian
-guvern si PNL – Maria Cristea si Ducu Bertzi
– UDMR- Hugo Agoston
Lucia Hossu Longin: – Lista e o bataie de joc-
-Este o inflatie de nume, o adunatura. De la ultimul proiectionist care are peste 70 de ani, dar ce sa caute el in Consiliul de administratie, altfel, un om cumsecade, modest. Sunt cativa realizatori si restul o adunatura de oameni de profesii diferite care nu au cum sa se regaseasca in Consiliul de adminsitratie, unde se discuta strategii, programe, contracte. Nu stiu cum au ajuns pe liste, decat daca au fost siliti, impinsi de la spate, pusi sa se inscrie. Lista reflecta un dispret, o batjocura la adresa acestui moment important, alegerile pentru Consiliul de administratie. Eu lucrez de 30 de ani in aceasta institutie si pe multi de pe lista nici nu ii cunosc. Aceasta puzderie de oameni nu reflecta democratia, ci opusul ei, ironizarea acestui moment. Alegerile sunt organizate de Departamentul de Comunicare, deci de fosta conducere, de echipa lui Nicolau. Adevaratii profesionisti, oamenii cinstiti, nu intra in acest joc. Lista este o batjocura.-