Speranta de viata a unui bucurestean este cu trei ani mai redusa decat cea a locuitorilor din restul tarii, din cauza nivelului din ce in ce mai ridicat al poluarii in Capitala, a declarat Niculae Radulescu Dobrogea, presedintele unei fundatii ecologice, citand un raport al specialistilor pentru protectia mediului.
Potrivit aceluiasi raport, romanii traiesc cu 14 ani mai putin decat locuitorii celorlalte tari europene, motivul fiind tot nivelul ridicat al poluarii. Specialistii in protectia mediului apreciaza ca, in Capitala, nivelul poluarii depaseste de cel putin 10 ori normele europene in domeniu, conform ultimelor masuratori.
Cauzele cresterii poluarii sunt circulatia haotica din Bucuresti, noxele emanate de masini fiind resimtite mai ales pe arterele principale ale orasului. De asemenea, unul dintre principalii factori de crestere a poluarii o reprezinta distrugerea spatiului verde. Numai in ultimii 10 ani, de la o suprafata de 20 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor s-a ajuns acum la sub sapte metri patrati de spatiu verde pentru un bucurestean. Minimum de spatiu verde, intr-un oras european de dimensiuni apropiate Capitalei, este cuprins intre 21 si 25 de metri patrati pe cap de locuitori.
-Singurul antipoluant natural – vegetatia – este distrus sistematic de sistemul corupt al Justitiei si autoritatilor locale, care retrocedeaza haotic spatii verzi sau, mai grav, inchid ochii la carciumirile si constructiile ilegale de pe spatiile verzi ale orasului-, sustine Radulescu Dobrogea. Aproape 800 hectare de spatii verzi au disparut in ultimii 10 ani din cauza construirii unor chioscuri, restaurante si chiar vile in parcurile bucurestene.
In sectorul 1, cei care arata dispret fata de natura sunt amendati cu maximum de amenda (30 milioane de lei) si raspund si penal pentru asemenea fapte. In ultimii ani, numarul arborilor valorosi s-a redus dramatic, acestia reprezentand doar 20% din cati erau in urma cu 10 ani.
La fel de poluata este si salba de lacuri a Capitalei. Potrivit primarului sectorului 2, Neculai Ontanu, Ministerul Mediului ar trebui sa ia masuri drastice impotriva celor care isi amenajeaza, pe malurile raului, in amonte de Bucuresti, crescatorii de porci, oi si de alte animale domestice si care arunca dejectiile animalelor in apa. Din cauza retrocedarilor masive din ultimii ani, suprafata de spatiu verde al sectorului 2 (care se ridica la peste 771.000 de metri patrati, in urma cu cinci ani) s-a redus la jumatate, sporind degradarea mediului inconjurator.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane