-Du-te dracului-, -taci fă-, reprezintă expresii care nu sunt folosite doar de oameni needucaţi, ele sunt şi pe placul copiilor. Şi cand spun copii, nu mă refer la adolescenţi rebeli de 17-18 ani, ci la micuţi de doar caţiva anişori. Dacă vreţi să vă convingeţi, este suficient să urmăriţi într-una dintre zile emisiunea în care o dădacă învaţă părinţii să îşi educe odraslele. Veţi vedea că limbajul vulgar care ne agresează bunul-simţ aproape peste tot pe unde mergem nu mai este de mult o formă de agresivitate specifică adulţilor. Mai nou, poate şi din prea multă iubire, unii părinţi cad victimele violenţelor verbale manifestate chiar de propriii copii, care nu au mai mult de 3-4 ani. Surprinzătoare este însă atitudinea părinţilor, care, în loc să ia măsuri, se amuză şi trec cu vederea ieşirile în decor ale copiilor lor. Psihologii spun că înainte de a-i reproşa copilului felul în care se poartă sau vorbeşte, ar trebui să ne analizăm propriul comportament şi limbaj. -Omul învaţă foarte uşor după modele. În copilărie, aceste modele sunt foarte importante, deoarece copilul, cat de mic ar fi, învaţă imitandu-şi părinţii, apoi colegii de grădiniţă şi alte persoane cu care vine în contact-, ne-a explicat psihologul Valentina Andrei. Aceasta spune că atat un mediu permisiv, cat şi unul foarte tensionat în familie îşi pun amprenta asupra felului în care se va maturiza micuţul. -Mulţi părinţi ştiu din experienţă că, decat să aibă parte de un spectacol cu ţipete, plansete şi tăvăleli pe jos în mijlocul unui magazin, mai bine îi oferă copilului ceea ce îşi doreşte, pentru ca acesta să se liniştească-, spune psihologul. Deşi părinţii în cauză cred că astfel îşi dovedesc iubirea pe care le-o poartă micuţilor, specialiştii spun că această atitudine este un pas greşit. -Acesta este primul meci caştigat de copil, care va învăţa că prin acest comportament va obţine ceea ce îşi doreşte. Şi cu cat miza este mai mare sau părintele are o atitudine mai fermă, cu atat reacţia copilului este mai vehementă. În asemenea situaţii, şi reacţia părinţilor va deveni mai intensă, atat verbal, cat şi fizic-, susţine Valentina Andrei. Atmosfera tensionată din familie este la fel de răspunzătoare pentru abordarea unui limbaj vulgar de către copil. -Copiii care trăiesc într-un mediu conflictual, cu certuri, violenţă fizică şi verbală, sunt mai predispuşi la acte agresive-, explică psihologul.
Ce e de făcut?
Psihologii spun că odată cu trecerea timpului, aceste comportamente sunt mult mai greu de corectat. Aşa că părinţii trebuie să ia măsuri imediat cum observă nereguli în atitudinea copiilor. Iată ce recomandă psihologul Valentina Andrei:
– Reacţiile necontrolate, vehemente ale copilului trebuie ignorate, însă limbajul ireverenţios sau vulgar nu trebuie acceptat niciodată. Cea mai bună soluţie este o replică de genul -Nu accept să îmi vorbeşti aşa-, rostită cu toată fermitatea.
– Etichetările de genul -prostule, împiedicatule, măgarule- trebuie evitate, întrucat îi provoacă reacţii impulsive copilului.
– Ieşirile în oraş sau la plimbare în parc trebuie discutate în prealabil. La cumpărături, micuţul trebuie să ştie exact care sunt priorităţile şi că nu ne putem abate de la ele.
– Emisiunile TV trebuie restranse la cele cu adevărat importante pentru copil. Mult mai benefic pentru el este să petreacă o parte din zi alături de părinţi, citind împreună sau ieşind la joacă în parc.