Home Economic-Financiar Productia din sistemul cooperatist va fi relansata sub o noua sigla

Productia din sistemul cooperatist va fi relansata sub o noua sigla

DISTRIBUIŢI

In deschiderea unui seminar avand ca tema -Cooperatia in perspectiva dezvoltarii durabile a Romaniei si a aderarii la Uniunea Europeana-, liderii cooperatorilor au creionat cateva dintre obiectivele strategice pe care le vor urmari in viitorul apropiat, pentru ca sistemul cooperatist sa faca fata cu succes provocarilor generate de apropiata integrare a tarii noaste in UE. Intre acestea se numara inclusiv re-brandingul marcii -coop- si redobandirea identitatii vizuale in randul consumatorilor, ca si realizarea unui portofoliu de produse care sa fie comercializate sub sigla -coop-.

Re-brandingul a fost propus pentru corectarea imaginii marcii -coop-, care a avut mult de suferit, in trecutul apropiat, din cauza nefericitei asocieri a acesteia cu FNI. Iar lansarea unui portofoliu de produse sub noua sigla (unica) -nu se va adresa numai pietelor din afara sistemului cooperatist, ci si membrilor cooperatori, care ar putea participa la un program de fidelizare-, a precizat Nicolae Gavrila, presedintele CENTROCOOP. El a descris pe larg acest proiect, din care mai fac parte -crearea unui nou concept privind afacerea pentru magazine si a unei strategii de amplasare a magazinelor, ca si structurarea unui nou sistem centralizat de procurare a marfurilor, a centrelor de distributie si logistica-. De asemenea, intrucat o buna parte din unitatile comerciale apartinand sistemului cooperatist sunt localizate in mediul rural, -una dintre perspectivele certe de dezvoltare o constituie reluarea activitatii de achizitii de produse agro-alimentare si redobandirea pozitiei de veriga de legatura intre micii fermieri si furnizorii de bunuri si servicii pentru agricultura-, a mai spus Gavrila.

Cooperatorii spera ca -inteligenta va invinge-

Cum era de asteptat, o buna parte din discursurile prezentate de catre liderii cooperatorilor in cadrul seminarului s-au referit la una dintre cele mai acute probleme cu care se confrunta acum sistemul cooperatist – cea generata de initierea si promovarea de catre guvern a unui proiect de lege privind -organizarea si functionarea cooperatiei-, normativ care ar putea instaura controlul guvernamental asupra patrimoniului cooperatist, practic, o nationalizare mascata a respectivelor proprietati. -Speram ca inteligenta romaneasca, experienta cooperatista de peste 150 de ani si dorinta de a asigura bunastarea celor ce activeaza in acest domeniu vor invinge-, au subliniat reprezentantii cooperatorilor. Ei au apelat inclusiv la datele prezentate in Raportul Comisiei Europene privind -Promovarea societatilor cooperative in Europa- (document remis Parlamentului European), in care se arata ca, numai in Uniunea Europeana, 140 milioane de cetateni sunt membri cooperatori, activand in peste 300.000 de unitati cooperative, cu aproape cinci milioane de angajati. -Aderarea Romaniei la comunitatea europeana nu poate fi conceputa fara aportul cooperatiei, ca parte integranta dintr-o economie mixta, in care proprietatea poate fi publica, particulara sau cooperatista-. Liderii cooperatorilor si-au mai exprimat speranta ca noua lege privind cooperatia agricola -va contribui la scoaterea agriculturii din haosul in care se afla acum-.

Reamintim ca, in prezent, sectorul cooperatist este reprezentat, la nivel national, prin trei structuri asociative: UCECOM (cooperatia mestesugareasca), CENTROCOOP (cooperatia de consum) si CREDITCOOP (cooperatia de credit). Acestea sunt amenintate cu disparitia printr-o -reorganizare- impusa prin proiectul de lege initiat de guvern si promovat inclusiv de Camera Deputatilor. Proiectul nu a fost discutat cu nici unul dintre reprezentantii cooperatorilor, declansand ample nemultumiri in randul acestora. De altfel, cooperatorii si-au anuntat hotararea ferma de a bloca, prin toate caile legale, promulgarea acestui proiect. Vom reveni.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.