Home Economic-Financiar Sindicatele denunta haosul din sistemul asigurarilor de sanatate

Sindicatele denunta haosul din sistemul asigurarilor de sanatate

DISTRIBUIŢI

Haos total in sistemul asigurarilor de sanatate, aceasta pare a fi cea mai fidela descriere a situatiei create in cadrul CNAS.

Bani care nu mai ajung la fondul de sanatate si care sunt redirectionati catre alte zone, concurs ilegal pentru ocuparea posturilor de conducere, acestea sunt doar cateva dintre problemele pe care sindicalistii le reclama intr-o scrisoare deschisa adresata primului-ministru, Adrian Nastase. Ei denunta astfel subordonarea Casei Nationale pentru Asigurari de Sanatate (CNAS) fata de Ministerul Sanatatii, care face ca fondul de asigurari de sanatate sa devina un instrument de manevra politica, compromiterea totala a sistemului de administrare tripartita a CNAS, lipsa totala de transparenta in luarea deciziilor, mentinerea in posturile de conducere a unor directori care si-au evidentiat incompetenta la concursul pentru reocuparea posturilor de conducere din cadrul CNAS, dar si lipsa de reactie si de masuri corective la controalele efectuate pana acum in cadrul institutiei.

Confederatiile sindicale din Romania – CNS Cartel Alfa, Blocul National Sindical, Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania si Confederatia Sindicala Nationala Meridian – au adresat o scrisoare deschisa premierului Adrian Nastase, in care il informeaza cu privire la modul in care este administrat fondul de asigurari de sanatate. -Haosul din acest sistem este generat in mare parte de atitudinea total netransparenta pe care presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Celea, o are fata de actul de gestionare a acestui fond public-, se arata in scrisoarea semnata de cele patru confederatii sindicale. Reprezentantii sindicatelor ii solicita primului-ministru o intrevedere in care sa se puna la punct criza din sistemul asigurarilor de sanatate.

Controalele ANC – apa de ploaie

-Consiliul de Administratie din cadrul CNAS nu functioneaza in conditii normale. Acelasi coeficient de centralism, pe care il semnalam din 2000 incoace, va duce la derapaje-, a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Adrian Cojocaru, vicepresedintele Cartel Alfa. Desi au existat controale facute de Autoritatea Nationala de Control, nu s-a intreprins nimic pentru o gestionare cat mai corecta a bugetelor CNAS, buget care pentru acest an se ridica la 70.000 miliarde de lei, iar in 2005 ar putea ajunge la circa 100.000 miliarde de lei. Din declaratiile liderilor sindicali, banii sunt la buna discretie a ordonatorului de credite care repartizeaza bugetul pe structuri descentralizate. -Programele nationale absorb peste 10.000 miliarde de lei pe an, programe care ar trebui finantate de bugetul Ministerului Sanatatii, si nu de cel al Casei de Asigurari-, a declarat Iacob Baciu, presedintele CSDR.

-Consiliul de Administratie are un rol pur decorativ-

El a adaugat ca in cadrul Consiliului de Administratie exista reprezentanti atat ai sindicatelor, cat si ai patronatelor care ar trebui sa aiba un cuvant de spus, lucru care insa nu se intampla, CA ajungand sa aiba un rol pur decorativ. Sindicalistii cer clarificarea aspectelor cu privire la competentele celor din CA, avand in vedere ca acestia indeplinesc functii duble: sunt in acelasi timp si presedinti de casa, dar si secretari de stat. Cele patru confederatii sindicale ii cer lui Adrian Nastase un control de fond care sa evidentieze in mod transparent disfunctionalitatile din cadrul CNAS, dar si revenirea la o structura normala a Consiliului de Administratie, in care reprezentantii patronatelor si ai sindicatelor sa aiba rol deliberativ.

Privatizarile au diminuat Fondul de Sanatate

O alta problema este reprezentata de privatizarile din ultimul timp, care, se pare, au avut o contributie foarte importanta la diminuarea fondului de sanatate, din moment ce datoriile respectivelor societati, inclusiv cele catre CNAS, au fost reesalonate si chiar sterse. In cazul intreprinderilor unde procesul de recuperare este executat de AVAB, sumele recuperate intra la AVAB, si niciodata la Fondul de Sanatate. Chiar si cei care pleaca sa munceasca in strainatate uita, sau pentru ca nu sunt corect informati, nu-si platesc obligatiile catre Casa de Asigurari, motiv pentru care la intoarcere nu au cum sa beneficieze de asistenta sociala, pensii sau somaj. Prin urmare, potrivit sindicalistilor, guvernul trebuie sa completeze fondul Casei de Asigurari, al celui de pensii si de somaj, pentru a oferi servicii de calitate.

Ilegalitati la ocuparea posturilor de conducere

Ocuparea functiilor de conducere de catre directori care si-au evidentiat incompetenta la concursul pentru reocuparea posturilor de conducere din cadrul CNAS este o alta problema ridicata de sindicalisti. Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a precizat ca la primul examen pentru ocuparea celor trei posturi de directori, cei care s-au prezentat au obtinut note cuprinse intre 0,7 si 3,2. Se pare ca in secret, in perioada 6-8 septembrie, a avut loc un alt examen, la care au participat aceleasi persoane, si care au si fost acceptate pe structura respectiva. Este vorba de directorul adjunct de la relatii publice, domnul Grosanu, directorul de salarizare, doamna Munteanu, si directorul resurse umane, doamna Litu, din cadrul CNAS.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.