Isteria autodenunturilor a scapat de sub control autoritatilor, institutiile publice fugind de responsabilitatea de a gestiona si aceste probleme. Parchetul si politia primesc scrisori de la puscariasi prin care spun ca au comis mai multe fapte penale decat cele pentru care au fost condamnati. Aceste probleme se controleaza in fuga, se judeca la urgenta, iar pedeapsa se contopeste. Afacerea este profitabila atat pentru politisti, cat si pentru infractori. Situatia este cu atat mai grava cu cat nimeni nu vrea sa se implice.
Penitenciarul Poarta Alba este cu siguranta campion al autodenunturilor pe care puscariasii le trimit pentru fapte comise inainte sa fie incarcerati. In ultima perioada, sase astfel de cereri au ajuns numai la Parchetul de pe langa Judecatoria Medgidia, care a inceput cercetarile in respectivele cazuri.
Afacerea pe care o gandesc detinutii este extrem de simpla. Daca autodenunta cateva fapte pentru care sunt anchetati prietenii lor din libertate, ei pot sa ofere date cat mai exacte despre respectivele infractiuni, adevaratii infractori raman liberi, iar ei nu patesc nimic in plus. Pedeapsa nu se mareste pentru ca legislatia romana prevede ca o noua pedeapsa sa se contopeasca cu prima, iar detinutul sa execute pedeapsa cea mai mare.
In acelasi timp, afacerea este la fel de profitabila si pentru anchetatori, politistii scapand de problemele create de un dosar cu autor necunoscut si obtinand mai usor o eventuala avansare.
In acest timp, mai-marii sistemului penitenciar nu misca nici un deget pentru a controla si rezolva problema -Pentru ca ne-au montat cutii postale in incinta unitatilor nu mai putem sa facem nimic. Nu mai avem nici un fel de control asupra acestor autodenunturi si oricum nu este problema noastra-, explica locotenent-colonelul Catalin Bejan, directorul Penitenciarului Poarta Alba. Mai mult, el sustine ca nu are cum sa identifice metodele prin care informatiile ajung de la infractorii de afara la cei din inchisoare si nici foloasele pe care acestia le obtin. -Pentru aceste probleme sa se sesizeze Parchetul Anticoruptie, Serviciul Roman de Informatii… nu noi, pentru ca noi ne ocupam de altele-, a explicat Bejan, care a uitat ca si puscariile au Serviciul Intern de Protectie si Anticoruptie.