Tichetele revin in viata noastra. Ca sunt de masa, de vacanta, de sanatate sau de transport, acestea aduc si vor aduce, pe masura ce vor iesi pe -piata-, ceva bun in viata noastra. Carcotasii asociaza ideea practicilor comuniste, de care nimeni probabil nu vrea sa-si mai aduca aminte. Cei care vor sa vada insa partea buna a acestor tichete o fac, si pe buna dreptate. Argumentele -pro- sunt cu mult mai puternice si mai numeroase in fata celor -impotriva-. Si este si explicabil.
Cea mai mare problema cu care se confrunta in acest moment sistemul medical romanesc este imposibilitatea acordarii unor fonduri mai mari, similare celor acordate la nivelul tarilor din Uniunea Europeana. Pana in 2007, anul aderarii Romaniei, bugetul sanatatii va trebui sa ajunga la 6% din Produsul Intern Brut, in conditiile in care acesta este acum de doar 3,9%. Fondurile bugetare pentru acest domneiu sunt, asadar, mai mult decat insuficiente, iar o solutie alternativa pentru un surplus de finantare ar fi binevenita. Tichetele de sanatate (n.r. – daca acestea se vor concretiza) vor fi similare cu cele de masa, al caror succes este deja cunoscut. In primul rand, acestea vor permite angajatorilor sa ofere angajatilor sai un pachet salarial mai motivant, deoarece vor fi scutite de la plata impozitului pe venitul global. Beneficiarii acestora vor putea achita o serie de servicii medicale si vor putea cumpara, totodata, medicamente, presiunea mare asupra fondului de sanatate scazand in acest fel considerabil. Sistemele de protectie sociala vor putea acorda aceste biletele valoroase pensionarilor, somerilor sau altor categorii de cetateni cu probleme, stiuta fiind solicitarea recenta a organizatiilor pensionarilor de inlocuire a facilitatilor de transport cu tichetele de medicamente. Un alt avantaj semnificativ al celor care beneficiaza de aceste tichete de sanatate este posibilitatea apelarii la servicii medicale in tratament la domiciliul propriu, din partea cabinetelor sau serviciilor de ambulanta private, acest lucru insemnand o reducere a cheltuielilor de la fondul national de sanatate.
Avantaje nu vor avea numai beneficiarii acestor tichete, ci si angajatorii, furnizorii de servicii medicale si statul. Trebuie amintit faptul ca in cazul acestor tichete de sanatate, contributia angajatorului public sau privat la bugetul salariatului este exonerata de sarcini fiscale, iar avantajul major al spitalelor este, in acest caz, ca se poate realiza o reducere a numarului de persoane care apeleaza la sistemul public de sanatate, economiile fiind directionate spre dotari performante. Totodata, furnizorii privati de servicii medicale si nu numai, farmaciile si producatorii autohtoni de medicamente vor avea din ce in ce mai multi clienti, ceea ce inseamna venituri mai mari si locuri de munca in crestere. Desi, la prima vedere, statul roman pare dezavantajat de toata aceasta situatie, pe termen lung si acesta va avea de castigat. Acest sistem va contribui la dezvoltarea industriei serviciilor, rezultand astfel mai multi bani la punga tarii, din impozite. Va fi dezvoltat, totodata, un mediu economic creator de noi locuri de munca, deci noi contribuabili la bugetul de stat. In acelasi timp, ar fi un instrument care ar veni in sprijinul reabilitarii sistemului sanitar romanesc, plan ce este trambitat cu orice ocazie de mai-marii din domeniu. Nu in ultimul rand, aceste tichete de sanatate ar reprezenta un sprijin real al categoriilor de populatie dezavantajate care nu-si permit sa-si cumpere dintr-un milion pensie medicamentele de care au nevoie. Tot statul va avea de castigat si din transparenta si mai buna vizibilitate a circuitului financiar in sanatate, implementarea acestei masuri impiedicand evaziunea fiscala.
Prin urmarirea permanenta a numarului de tichete de sanatate emise si intrate in posesia salariatilor, guvernul va avea posibilitatea sa monitorizeze si acest sector.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane