Numai cateva dintre cele 67 de proiecte legislative stabilite ca prioritati pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana au intrat in vigoare sau se afla acum pe -ultima suta de metri- a promulgarii.
In timp ce majoritatea proiectelor sunt inca necunoscute opiniei publice, desi ar trebui supuse dezbaterii cu cel putin o luna inaintea declansarii procedurilor de adoptare, legile aparute sunt contestate vehement de catre oamenii de afaceri, care s-au trezit ca trebuie sa respecte normative aparute subit.
Unul dintre principalele angajamente ale acestei toamne, pe care autoritatile si l-au stabilit inca de la inceputul verii 2004, consta in adoptarea unui set de legi prin care Romania ar urma sa demonstreze comunitatii europene ca este ferm inscrisa pe calea integrarii in UE. Insa tocmai masurile dure pe care urmeaza sa le impuna reprezinta principala cauza pentru care aceste legi intarzie sa intre in vigoare.
In scurt timp de la asumarea acestui angajament a aparut si un program legislativ prioritar pe semestrul II din 2004, care prevede, intre altele, ca toate proiectele din lista astfel intocmita sa fie supuse parlamentului spre dezbatere si adoptare in procedura de urgenta, potrivit art. 76 alin. (3) din Constitutie. Programul stabileste termenele finale (respectiv momentul publicarii in -Monitorul Oficial-) si institutiile responsabile cu initierea si urmarirea fiecarei masuri legislative. Urmarind insa respectiva lista, ajungem usor la concluzia ca doar cateva dintre aceste masuri au fost adoptate pana in prezent, si acelea sunt contestate in primul rand din cauza faptului ca ele au aparut intr-un mod cu totul netransparent, fara a fi discutate cu reprezentantii mediului de afaceri sau macar cu beneficiarii directi ai prevederilor. Specialistii din cadrul organizatiilor de afaceri au gasit si o explicatie plauzibila a acestei intarzieri: -Daca citim numai titlurile unora dintre viitoarele legi, observam ca acestea sunt atat de dure, incat e greu de crezut ca vor vedea lumina tiparului in acest an electoral-. Si pentru ca majoritatea acestor proiecte vor avea un impact direct asupra mediului economic, -e cu atat mai greu de crezut ca actuala putere va risca adoptarea unor legi care ii vor deranja destul de rau pe oamenii de afaceri-, conchid specialistii.
Capitolele financiar-fiscale, cele mai dificile
-Libera circulatie a serviciilor- (servicii financiare) si -Impozitarea- reprezinta, ca si in cazul negocierilor efective cu UE, cele mai delicate subiecte, de data aceasta de ordin legislativ. Normative precum modificarea si completarea legii privind societatile de asigurare si supravegherea in domeniul asigurarilor, transpunerea Directivei 17/2001 privind falimentul societatilor de asigurari sau modificarea legislatiei privind activitatea bancara abia fac primii pasi spre promulgare. Totul, in mare secret, in asa fel incat societatile vizate sa nu poata reactiona in vreun fel, daca observa masuri nejustificate in respectivele proiecte. Acestea ies cu greu la lumina, uneori sub forma de zvonuri, intretinand o atmosfera cu atat mai incordata in randul societatilor vizate, in conditiile in care Legea transparentei prevede cu totul altceva in legatura cu initierea si supunerea spre dezbatere publica a oricarui proiect de act normativ… Cat priveste modificarea Codului fiscal (o lege in acest sens are drept termen final – adica publicarea in -Monitorul Oficial- – luna septembrie), este bine cunoscut razboiul dus de patronate cu guvernul si cu organizatiile sindicale pentru fiecare articol in parte. Mai putin cunoscut este insa textul viitoarei legi…
Atentie, cooperatori!
Doua dintre cele 67 de proiecte se refera la sistemul cooperatist: pana in octombrie, va trebui sa fie adoptata noua lege privind cooperativele agricole, iar in septembrie trebuie promulgata, potrivit programului legislativ prioritar, controversata lege privind organizarea si functionarea cooperatiei. Ca institutie responsabila pentru promovarea acestui din urma proiect a fost desemnata… Agentia Nationala pentru IMM si Cooperatie (ANIMM-C), ceea ce inseamna ca proiectul initiat de catre cooperatori este, deocamdata, lasat undeva in sertarele legislativului, in timp ce proiectul ANIMM-C – care loveste direct in proprietatea privata din sistemul cooperatist – are prioritate la promulgare! Dupa ce Camera Deputatilor a adoptat -cu ochii inchisi- acest proiect, provocand totala nemultumire a cooperatorilor, vine randul Senatului sa se pronunte. Aflam ca dezbaterea este prevazuta sa se desfasoare chiar astazi, 20 septembrie, proiectul aflandu-se pe ordinea de zi a Camerei superioare. In repetate randuri, cooperatorii si-au exprimat speranta ca, macar la acest nivel, inteligenta va invinge si senatorii vor corecta prevederile injuste ale acestui proiect, asa cum li s-a solicitat prin toate caile de comunicare, inclusiv din partea Aliantei Cooperatiste Internationale si a organizatiilor cooperatiste din Uniunea Europeana.
Daca nu vor avea timpul fizic necesar pentru a se apleca asupra tuturor prevederilor, senatorii ar putea respinge proiectul, pe motiv ca acesta nu apartine cooperatorilor, ci unui grup de interese din afara sistemului. Reamintim ca o initiativa legislativa privind functionarea cooperatiei a fost inaintata de catre principalele organizatii cooperatiste reprezentative la nivel national, insa aceasta a fost lasata in mod inexplicabil in -asteptare-, timp in care proiectul initiat de ANIMM-C si contestat de cooperatori a cunoscut o ascensiune fulgeratoare. E greu de crezut ca acest proiect, care pune in pericol natura privat-colectiva a proprietatii asupra patrimoniului cooperatist, ar reprezenta o prioritate legislativa pentru… integrarea europeana.