Pe segmentul asigurărilor de călătorie, în 2006 s-au subscris prime în valoare de aproximativ 12 milioane euro, potrivit estimărilor jucătorilor de pe piaţă. Însă, odată cu introducerea cardului european de sănătate, ponderea segmentului în cifra de afaceri a companiilor de profil va înregistra o scădere semnificativă.
Sejururile din perioada sărbătorilor pascale vor creşte numărul contractelor de asigurări de călătorie, generand un prim varf al vanzărilor în acest an.
,,În perioadele martie-aprilie-mai şi iunie-iulie-august şi decembrie avem o dublare a volumului de prime încasate-, potrivit reprezentantei Asiban, Mirela Pop. Însă cei care vor subscrie astfel de poliţe vor fi cei care conştientizează riscurile la care se supun în momentul ieşirii din ţară, riscuri pe care cardul european de sănătate nu le acoperă. -Probabil că va dispărea acel segment de clientelă care încheia această asigurare numai pentru că erau obligaţi să o facă. De altfel, acei clienţi optau, de regulă, pentru un număr minim de zile de asigurare şi alegeau variantele cele mai ieftine, care ofereau o acoperire foarte redusă-, a declarat pentru Curentul, Cătălin Stroe, marketing manager la Asirom.
Tarife preferenţiale
Valoarea primelor variază în funcţie de zona în care se va deplasa asiguratul, de varsta acestuia, suma asigurată, durata călătoriei, precum şi de scopul acesteia. Un alt criteriu este cel al mărimii grupului care efectuează deplasarea.
Pentru o vizită de trei zile în statele europene, o persoană sub 60 de ani va plăti 11,7 lei la BCR Asigurări, 10 lei la Asiban, 21,9 lei la Omniasig şi 21 lei la Allianz-Ţiriac, valoarea asigurată fiind de 50.000 de euro. Dacă durata deplasării creşte la zece zile, riscurile aferente călătoriei pot fi acoperite la BCR pentru 30,6 lei sau Omniasig, valoarea primei fiind de 30,8 lei. Pentru aceeaşi durată şi sumă asigurate, prima la Allianz costă 34,5 lei, cea de la Generali 21 lei, iar cea de la Asiban 33,3 lei.
Deşi Israelul este practic la o aruncătură de băţ de Romania, asigurătorii iau în calcul gradul ridicat de risc la care se expune clientul, în momentul în care alege această ţară ca destinaţie turistică. Valoarea primelor pentru o astfel de călătorie este similară celei aferente unei deplasări în Statele Unite sau Canada. Astfel, pentru trei zile petrecute în Israel, turistul va scoate din buzunar între 12 şi 42 de lei, iar pentru un sejur de zece zile poliţa urcă pană la 70 de lei. Valoarea primei creşte direct proporţional cu varsta clientului, în timp ce grupurile de turişti beneficiază de tarife preferenţiale.
-Lipsa de informaţii privind beneficiile oferite de cardul de sănătate şi separat de o asigurare de călătorie, determină automat o scădere uşoară a vanzărilor acestora din urmă. Asigurarea de călătorie este clar în avantaj, garantand despăgubiri clare pentru tratament medical sau orice alt tip de asistenţă medicală suportată în străinătate în cazul survenirii unor daune ca vătămare medicălă sau îmbolnăvire, în limita sumei asigurate alese de către asigurat-, după cum ne-a declarat Irina Mihai (foto), director asigurări generale în cadrul Interamerican.