Presedintele Confederatiei Sindicale Cartel Alfa, Bogdan Iuliu Hossu a prezentat, ieri, relatia Guvernului Romaniei cu organismele financiare internationale – Fondul Monetar International si Banca Mondiala – drept una -de obedienta-. In plus, el a denuntat clauzele ilegale ale Memorandumului care sta la baza unui acord semnat cu FMI. Hossu sustine ca -prin complicitatea guvernului, care are nevoie de fonduri electorale pentru castigarea unui nou mandat, jocurile sunt facute de investitorii straini. Acestia doresc o dereglementare a relatiilor sociale si transformarea Romaniei intr-o tara bananiera, unde singurul lucru pe care il realizeaza sa fie profitul-.
Cea mai mare nemultumire a sindicalistilor se refera la neincheierea, pana la aceasta data, a contractului colectiv de munca la nivel national pe anul 2004, -blocajele din partea patronala datorandu-se in principal subordonarii politice a unora dintre organizatiile patronale semnatare-. Chiar si angajamentul guvernului de a face presiuni asupra organizatiilor patronale pentru a nu accepta, in contractul colectiv de munca, plata unui salariu mai mare decat salariul minim stabilit prin hotarare de guvern incalca principiul libertatii de negociere cu partenerii sociali. Afirmatiile liderului de sindicat sunt sustinute de prevederile Memorandumului de politici economice si financiare in care se precizeaza: -Pentru a proteja competitivitatea economiei noastre, am crescut numai in mica masura salariul minim in 2004. Am aprobat o hotarare de guvern care stabileste o crestere de 12 procente a salariului minim la 2,8 milioane lei, nivel care va ramane neschimbat pana la sfarsitul anului 2004. In plus, guvernul va instrui reprezentantii companiilor de stat sa nu accepte un salariu minim diferit de salariul minim aprobat si sa solicite asociatiilor patronale din care fac parte sa refuze o astfel de diferenta-.
Banca Mondiala propune intre 15 si 18 zile de concediu
In alta ordine de idei, raportorul Bancii Mondiale trebuie sa prezinte pana la 30 septembrie a.c., catre Ministerul Muncii, un raport preliminar cu privire la modificarile propuse pentru a fi aduse Codului muncii. Raportorul Bancii Mondiale nu a consultat insa partenerii sociali cu privire la aceste modificari. Hossu sustine ca printre aceste propuneri de modificare se numara: renuntarea la salariul minim, reducerea numarului de zile ale concediului de odihna de la 21, cat este in prezent, la 15-18 zile, renuntarea la procedura de disponibilzare (ceea ce ii va da angajatorului posibilitatea de a da afara un angajat dupa bunul sau plac), renuntarea la orele suplimentare si chiar la plata acestora, dar si renuntarea la aplicarea contractului colectiv de munca, numai pentru patronatele membre ale organizatiilor semnatare.
Modificarile aduse Codului muncii, neconforme cu cele ale UE
Hossu sustine ca angajamentul guvernului de a modifica prevederile Codului muncii intr-o forma agreata de Banca Mondiala nu serveste intereselor celor cinci milioane de salariati din Romania, fiind neconforma cu reglementarile Uniunii Europene in domeniul relatiilor de munca. De exemplu, in ceea ce priveste numarul de ore suplimentare pe care un angajat are dreptul sa le efectueze in tarile membre UE, acesta se reduce la 240 de ore, putandu-se ajunge si la 320 de ore, dar numai cu acordul organizatiilor sindicale. In Romania, sindicatele se pare ca au propus ca numarul de 48 de ore suplimentare sa reprezinte media pe un trimestru, insa patronatele nu au acceptat. Hossu sustine ca va lupta cu toate fortele si va recurge chiar si la greva, in cazul in care -orice formatiune politica, condusa de interese exterioare tarii, va incerca sa modifice prevederile Codului muncii-.
BM si FMI, -Marea deziluzie-
Ca o lovitura -de imagine- adusa celor doua organisme internationale – Banca Mondiala si Fondul Monetar International, Bogdan Hossu a facut referire la o carte scrisa de profesorul Joseph Stiglitz, fostul consilier al lui Bill Clinton si castigatorul Premiului Nobel in Economie, care in 1999 a demisionat de la Banca Mondiala. Cartea, care nu a fost tradusa la noi, si care in traducere din limba franceza s-ar intitula -Marea deziluzie-, demonstreaza ca regulile jocului economic mondial sunt fixate, de cele mai multe ori, in functie de interesele tarilor avansate din punct de vedere industrial – chiar de anumite interese proprii -, si nu dupa cerintele tarilor aflate in dificultate.
Doua milioane de salariati nu-si vor permite plata utilitatilor
In conditiile actualei politici salariale si pe fondul cresterii repetate a preturilor la utilitati, Hossu estimeaza ca impactul asupra populatiei de rand va fi covarsitor. Pana in 2007, circa doua milioane de salariati se vor gasi in imposibilitatea de a-si achita datoriile catre stat.