Bineînțeles că fiecare soț este unic în felul lui, dar psihologii spun că există cinci tipuri principale de parteneri de viață de sex masculin, iar nevestele ar trebui să afle care sunt acestea, dacă vor să aibă o căsnicie armonioasă.
Astfel, site-ul Suite101.com, preluat de ziare.com, prezintă categoriile în care dr. Bethany Marshall a împărțit bărbații însurați, în funcție de modul lor de comportament și de felul în care se implică în viața de familie.
Scenaristul
Este foarte atent la micile detalii și convins că își cunoaște soția mai bine decât o face ea însăși. Deseori îi impune diverse stereotipuri și așteaptă ca partenera lui de viață să se conformeze acestora. La final, soția ajunge să joace un rol în piesa scrisă de el, doar pentru a menține liniștea în casă.
Acest stil de viață este dăunător pe termen lung pentru relația dintre soți, deoarece va conduce la acumularea unui munte de resentimente.
În cazul în care sunteți fericita posesoare a unui astfel de soț, psihologul vă sfătuiește să țineți cu dinții de personalitatea dumneavoastră și să nu vă lăsați manipulată și dominată de el.
Directorul
Este soțul care tratează familia ca pe o companie și nu se simte bine dacă nu dă ordine și dacă ele nu sunt respectate întocmai. Mai mult, la fel ca la serviciu, obișnuiește să controleze totul, chiar și mail-urile soției sau ale copiilor.
Un asemenea comportament erodează complet independența soției. Printre cele mai frecvente expresii sunt: „Unde ai fost?“, „Nu e bine așa, ar trebui să…“, „Nu m-ai ascultat și uite ce a ieșit“ și, bineînțeles, „E mai bine cum spun eu“.
Soții obsedați să dețină controlul trebuie obligați să învețe să mai și cedeze.
Perfectul
Bărbatul perfect se consideră invincibil și se așteaptă în permanență să fie lăudat și apreciat de cei din jur. Are o părere grozavă despre el și consideră că greșelile pe care le face sau defectele sale sunt lipsite de importanță.
Crede că este cel mai bun la serviciu, are o inteligență sclipitoare și este cel mai bun soț de pe lume.
Rezultatul? Modul în care vede realitatea este cu totul distorsionat, iar cel mai tare are de suferit propria soție care, în ochii lui, devine inferioară, urâtă și incapabilă de ceva.
Invizibilul
Soțul invizibil întâmpină serioase probleme atunci când este pus să își exteriorizeze sentimentele. Este un singuratic, evită contactele sociale. Prima impresie creată este că e o persoană liniștită, timidă, un pic distantă, impasibilă, impenetrantă.
El nu permite ca discuțiile în familie să abordeze și probleme intime, de profunzime, iar conflictele îl fac să se retragă și mai mult în el însuși.
În acest caz, rolul soției este foarte important, pentru că ea este cea care îl poate încuraja și ajuta să învețe să își scoată la iveală sentimentele și emoțiile.
Băiețelul
Veșnic copil, acest tip de soț are nevoie permanentă de „mămica“ lui, chiar dacă acest rol este jucat acum de soție. Se așteaptă ca ea să îi strângă lucrurile, să îi organizeze timpul și activitățile, să îi amintească din când în când ce are de făcut.
Este puturos, preferă ca soția să aducă mai mulți bani în casă, nu investește prea mult emoțional în relațiile de familie și așteaptă să i se ofere, mai mult decât să dea.
Dacă aveți în casă un astfel de soț, sunteți sfătuite să acționați la fel ca și în cazul copiilor. Dați-i responsabilități și trageți-l la răspundere dacă nu le duce la îndeplinire.
În cazul în care aveți copii, repartizați-i și lui diverse sarcini legate de aceștia. De asemenea, luați-i aliați pe cei mici, obișnuiți-i să îl atragă singuri în tot felul de activități și să împartă cu el propriile responsabilități.