După ce a reușit să ne dea cea mai proastă lege electorală din cauză căreia avem astăzi aproape 600 de parlamentari, politologul Cristian Pîrvulescu, șeful Pro Democrația, mai vine cu o propunere trăsnită. El ar vrea ca fiecare cetățean cu aspirații politice să aibă un fel de fișă a backround-ului său familial care să îi permită, sau nu, să candideze la o demnitate publică. Un fel de selecție pe baza unor criterii ce țin de o copilărie fericită sau nu.
„Aș dori ca, de exemplu, înaintea alegerilor să avem acces și la date privind copilăria politicienilor pentru a ști la ce să ne așteptăm din partea lor odată ce ajung în funcții de decizie. Sunt psihologi care spun că majoritatea oamenilor politici sunt foști copii frustrați care nu au reușit să-și rezolve problemele în copilărie, care au avut părinți agresivi și care ajung în politică să își rezolve problemele acumulate. Și asta poate fi o problemă pentru societățile noastre”, a afirmat analistul politic într-un interviu pentru Agerpres. El a subliniat că rămâne în continuare problema calității, pentru că oamenii politici trebuie să aibă alte calități decât ceilalți, întrucât liderii politici pot fi considerați personaje extraordinare care schimbă istoria, nu doar care asigură dezvoltarea anumitor tendințe naturale ale societății.
Idealism politic naiv
Acesta este de părere că nu poți ajunge într-o funcție importantă — șef de partid, premier, președinte — fără să ai niște calități, dar important este ca acele calități care te-au ajutat în cariera politică să se regăsească și în acțiunea publică. „Politica este foarte dură, în România este competițională și violentă, dar o societate violentă este o societate care nu creează nici bunăstare, nici fericire. De aceea, ar fi de dorit ca politicienii, odată ce și-au atins țintele lor personale, devin lideri, în interiorul organizației sau la nivel național, într-o instituție, să poată înțelege interesul superior al societății, să poată depăși interesul restrâns al grupului pe care-l reprezintă. De cele mai multe ori constatăm că în România nu sunt capabili să facă acest lucru. Problema este că nu suportă ei, ci noi, cetățenii”, a concluzionat politologul Cristian Pîrvulescu.