Asociația pentru educație și cercetare EDU CER din România cere Guvernului, Curții de Conturi și Agenției Naționale de Integritate să investigheze modul în care „băieți deștepți“ din sistemul universitar și academic primesc de la statul român, încălcând Codul Muncii, salarii lunare nete de 4-5 ori mai mari decât ale președintelui României.
„Nu există niciun membru al Academiei Franceze sau Engleze, cele mai prestigioase Academii de Științe din lume, care să primească un salariu de la stat mai mare decât salariul președintelui Franței sau al primului ministru britanic. Nu întâmplător, cei peste 70 de rectori din Consiliul Național al Rectorilor s-au opus în unanimitate noului proiect al Legii Educației Naționale, pentru că le afectează singurele interese care contează cu adevărat pentru domniile lor, puterea și banii.
Cei care se opun noului proiect de lege a Educației Naționale sunt exact profitorii „sistemului“ academic actual: unul pur clientelar, măcinat de clanuri, corupție, impostură și dorința de îmbogățire a șefilor de gașcă“, se arată în comunicatul de presă remis Ziare.com de EDU CER, prin care se lansează campania „Un singur salar’, pentru orice bugetar!“.
Marele jaf academic
În opinia asociației, aceste sume enorme „se scurg din bugetul de stat direct în buzunarele clanurilor și găștilor oligarhiei academice postdecembriste, în cârdășie cu clasa politică“.
„Toate aceste anomalii sunt posibile datorită complicității instituțiilor statului: Guvernul Român, Fiscul, Curtea de Conturi și nu în ultimul rând rectorilor universităților sau conducerii Academiei Române care tolerează și încurajează astfel de angajați. În fapt, multe dintre personajele de mai jos, unii dintre ei impostori în știința autentică, primesc de la statul român salarii lunare mai mari chiar decât laureați ai premiului Nobel!“, se mai arată în comunicatul EDU CER.
Asociația susține că angajatorii încalcă cu bună știință prevederile Codului Muncii, care stipulează că „durata maximă a timpului de muncă nu poate depăși 48 de ore pe săptămână“ (art. 111).
„Nu suntem pentru o salarizare egalitaristă, expresie a unui populism revolut. Se pot câștiga salarii oricât de mari în sistemul privat, dacă sunt și legal impozitate“, se mai arată în comunicatul citat.
EDU CER solicită Guvernului României să verifice legalitatea situațiilor prezentate și să ia măsurile necesare.
De asemenea, EDU CER solicită Curții de Conturi să verifice cum au respectat conducerile instituțiilor publice menționate mai jos Codul Muncii, iar Agenției Naționale de Integritate, să se sesizeze din oficiu pentru nerespectarea legii privind declarațiile de avere și să verifice legalitatea veniturilor menționate în continuare.
Cazuri concrete de salarii ilegale
Comunicatul EDU CER prezintă câteva exemple concrete de profesori universitari care încasează lunar salarii impresionante, de sute de milioane de lei.
1) Prof. dr. Cătălin Zamfir, profesor, director, cercetător, academician etc. etc., a încasat în anul 2007 salarii totale de 350.312 RON: adică un salariu mediu lunar de peste 290 milioane de lei (29.192 RON/lună mai precis – aproximativ 7.100 euro/net pe lună).
Sursa din care dr. Zamfir a câștigat acest salariu este bugetul de stat, prin următoarele cumuluri: profesor la Universitatea din București, salariu de director la Institutul de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române, profesor la Universitatea din Oradea, profesor la Universitatea din Pitești, profesor la Institutul Adventist, indemnizația de membru al Academiei Române.
2) Prof. dr. Elena Zamfir (soția celui de mai sus): a încasat în anul 2007 salarii totale de 314.264 RON: adică un salariu mediu lunar de peste 260 milioane de lei (26.188 RON/lună mai precis).
Sursa acestui salariu de peste 4 ori mai mare decât al președintelui statului român: Universitatea din București, Universitatea de Stat din Oradea, Universitatea „Emanuel“ din Oradea, Universitatea din Pitești, Universitatea din Constanța, Universitatea „Petre Andrei“ din Iași și Universitatea Adventistă din Cernica (!).
„Doamna Zamfir cumulează ilegal salarii de la 4 universități de stat și 3 universități private. Averea familiei de universitari Zamfir mai numără 4 apartamente, două mașini (Volvo și VW) și conturi bancare de sute de mii de euro!“, se mai arată în comunicatul EDU CER.
3) Prof. dr. Florian Popa, profesor, rector UMF-București, deputat PSD, academician, director, medic etc.: a încasat în anul 2008 salarii totale de 314.449 RON, adică un salariu mediu lunar de 26.204 RON.
4) Prof. dr. Ecaterina Andronescu, rector, profesor, senator PSD: a încasat de la stat în anul 2008 salarii totale de 183.140 RON, adică un salariu mediu lunar de la stat de 15.260 RON. Doamna Andronescu a încasat acest salariu prin cumul triplu de funcții și salarii: profesor universitar, rector și parlamentar.
5) Prof. dr. Andrei Marga (vicepreședinte PNL), rectorul UBB-Cluj, un alt mare contestatar a Legii Educației Naționale, și-a completat ilegal în declarația de avere în anul 2009, în dreptul salariului, „conform fișei fiscale“!
„La fel a procedat și soția sa, dna Delia Marga: prin urmare, nu putem reține decât cele 4 apartamente pe care familia de universitari Marga, ambii cu funcții de conducere în aceeași universitate de stat, le dețin“, se mai arată în comunicatul citat.
6) Prof. dr. Nicolae Robu, rector la Universitatea Politehnică Timișoara și senator PNL: a încasat de la stat în anul 2007 salarii totale de 191.012 RON, adică un salariu mediu lunar de la stat de 15.917 RON, prin cumul triplu de funcții: profesor universitar, rector și parlamentar.
7) Prof. dr. Dan Bălteanu și clanul geografilor multimiliardari: în luna aprilie 2009, toate agențiile de știri din România prezentau o situație „spectaculoasă“, profesori de la Facultatea de Geografie a Universității din București primeau salarii lunare catalogate ca „ocazionale“ de sute de milioane de lei vechi.
Mai precis: prof. dr. Erdeli George – 36.842 RON, prof. dr. Ciulache Sterie – 33.931 RON, prof. dr. Ielenicz Mihai – 28.204 RON, prof. dr. Grecu Floare – 27.839 RON etc., deși Universitatea din București se apropia de faliment.
Numele de mai sus fac parte din „echipa“ academicianului Dan Bălteanu. Deși în calitatea de director al unei instituții publice era obligat să își posteze declarația de avere, acesta nu și-a făcut-o publică, deci nu se cunosc salariile pe care le primește lunar.
Domnul Bălteanu este simultan profesor la Universitatea din București, profesor la Universitatea din Craiova, Universitatea din Galați, director la Institutul Geografic al Academiei Române, membru în conducerea Institutului Social Român (Institutul fondat în perioada 2000-2004 de camarila universitară a lui Adrian Năstase și finanțat de Ministerul Educației), primește indemnizație de academician, indemnizație de merit pe viață etc.