Home Economic-Financiar AVAS amana ruperea lantului privatizarilor esuate

AVAS amana ruperea lantului privatizarilor esuate

DISTRIBUIŢI

Trecerea in revista a privatizarilor din mai si pana in prezent – asta a incercat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele AVAS, Mircea Ursache. O atentie aparte a fost acordata catorva societati la care procesul de privatizare este departe de a fi finalizat, chiar daca acesta a fost inceput cu mai mult timp in urma.


Un nou ragaz pentru Landini

Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului este hotarat sa mai amane transferul de proprietate in cazul societatii Tractorul Brasov, dupa ce cu o saptamana in urma se arata increzator in semnarea contractului pana la sfarsitul saptamanii trecute cu firma Landini. Se pare insa ca nici in urma unei noi notificari, grupul Landini nu a dat un raspuns clar in aceasta problema. Ursache a precizat insa ca, in acelasi timp, AVAS se reorienteaza catre alti cumparatori eligibili, in cazul in care grupul italian renunta la Tractorul, si asta pe baze conform legale: Ordonanta 8 care permite schimbarea cumparatorului. Ragazul dat firmei Landini este justificat prin efectul pe care l-ar avea asupra societatii rezilierea contractului. Privatizarea de la Tractorul se pare ca a fost -cu cantec- inca de la inceput, atunci cand a fost incheiat contractul cu clauze nerezolvate. In prezent, societatea lucreaza cu 3.400 de salariati, are o productivitate de 1,6 ori mai mare decat inainte de privatizare, insa e impovarata de datorii istorice, datorii care nu se pot sterge decat la data transferului de proprietate. In aceste conditii, majorarile salariale sunt departe de a deveni realitate, la sfarsitul lui 2003 societatea inregistrand pierderi insemnate. Rezilierea imediata a contractului, a afirmat Ursache, ar insemna un atac al creditorilor asupra ei, care ar actiona Tractorul in instanta pentru a-si cere drepturile, uzina urmand a fi vanduta apoi pe bucati. El a adaugat ca hotararea de a actiona intr-un fel sau altul este o decizie care trebuie luata si cu confederatiile sindicale de pe platforma. Subiectul va fi luat in discutie in cadrul Comisiei de Dialog de Social din 5 octombrie a.c. Subventiile acordate firmei brasovene pe anul 2004 si 2005 se ridica la 13.000 miliarde de lei.

Hidromecanica – lansare la privatizare sau lichidare voluntara

Nici in cazul privatizarii Hidromecanica lucrurile nu stau tocmai bine. Pe 20 septembrie, comisia de privatizare a analizat cele trei oferte, venite din partea SIF Transilvania, SC Fin Ivar Brasov si persoana fizica Girbacea Lucian Neculae, iar potrivit grilei de evaluare, punctajul cel mai mare a fost obtinut de Fin Ivar care – a declarat Ursache – a oferit un pret dublu fata de cel dat de SIF Transilvania. Seful AVAS a dat asigurari ca, pana la finalizarea procesului de privatizare, nu se pune problema inchiderii fabricii. Se ia in calcul o posibila relansare la privatizare si, in cazul esuarii acesteia, chiar lichidarea voluntara.

Exporturi zero la ARO

Lantul privatizarilor esuate continua cu ARO Campulung, unde actionarul de acum, Cross Lander, si-a luat angajamente de a respecta clauzele contractuale: reluarea activitatii, dar si realizarea investitiilor asumate pana la termenul scadent (ianuarie 2005). ARO, care pana la revolutie exporta circa 20.000 de autoturisme pe an, din 1999 nu a mai exportat nimic. Numai in 1997, ARO avea 23 miliarde de lei nerecuperate de la firmele la care s-a exportat anterior.

Intre 5 si 10 octombrie, audieri in procesul Nobles Ventures

In perioada 5-10 octombrie, Tribunalul Arbitral va audia martorii romani in cadrul procesului cu Nobles Ventures, firma care a reziliat contractul cu CS Resita. Ursache a precizat ca audierile sunt obligatorii, depozitiile scrise nefiind valabile in cazul neprezentarii martorilor. Pledoaria finala va avea loc in termen de 30 de zile, urmand ca tribunalul sa se pronunte in alte 30 de zile. Suma ceruta de Nobles Ventures se ridica la 353 milioane de dolari. In cazul procesului dintre DAC Air si BCR, a fost fixat ca termen 15 octombrie a.c.

Utilajele SNIF, vandute prin licitatie

O alta problema cu care se confrunta AVAS este cea legata de Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare. Nefiind in stare sa-si achite datoriile catre AVAB, AVAS a declansat procedura de executare silita. In urma acesteia au fost vandute prin licitatie majoritatea instalatiilor pentru irigat si utilajele agricole, fiind incasate 12 milioane de dolari. In prezent, majoritatea activelor de valorificat se afla sub forma de componente dezasamblate in judetele Giurgiu, Braila si Dolj, AVAS preconizand ca suma finala nu va depasi 15-17 milioane de dolari. Creantele totale preluate se ridica la 80 milioane de dolari.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.