Milioane de păsări au coborât asupra unui orășel din Kentucky în această iarnă, murdărind peisajul, speriind animalele și suscitând riscul de izbucnire de boli într-o versiune în viața reală a filmului clasic horror 'Păsările' al lui Alfred Hitchcock, scrie Reuters. Mierlele și graurii europeni au umplut cerul din Hopkinsville, Kentucky, s-au așezat pe ramurile copacilor la apus și au umplut solul și nu numai cu excremente de pasăre, boala pe care o poartă acestea putând omorî un câine și îmbolnăvi oameni. 'Le-am văzut cum vin și sunt atât de multe încât, dacă soarele se află în poziția potrivită la momentul potrivit, îl pot acoperi', a afirmat istoricul William Turner din Hopkinsville-Christian County. 'Estimez că sunt mai multe milioane', a adăugat el.
David Chiles, președintele Little River Audubon Society, a declarat că, în opinia sa, faptul că grupurile de păsări migratoare s-au refugiat în oraș are legătură cu încălzirea climatică. 'Vremea și climatul au un rol important', a precizat Chiles, un mare fan al păsărilor, care predă biologie la liceul din Hopkinsville. 'Ele se stabilesc la sud de o regiune în care pământul este înghețat', a explicat el. 'Păsările se hrănesc cu lucruri pe care le găsesc la sol, precum resturi de cereale și insecte. Dacă pământul este înghețat, nu se pot hrăni', a spus profesorul.
Cu toate că păsările nu au început să atace oameni după cum s-a întâmplat în filmul clasic lansat de Hitchcock în 1963, în care păsările atacau cu violență oameni într-un orășel din nordul Californiei, orașul și-a luat măsuri de apărare. Localitatea din centrul statutului Kentucky, cu 35.000 de oameni, situată la circa o oră de mers de Nashville, a angajat o companie de combatere a dăunătorilor pentru a rezolva această problemă.
Henry Jako, manager general la McGee Pest Control, a explicat că echipele sale folosesc puști cu aer comprimat și un fel de artificii speciale care sunt lansate spre copaci pentru a speria păsările. Cu toate acestea, localnicii nu sunt tocmai încântați de metodele folosite pentru alungarea păsărilor. 'Îmi sperie groaznic cățelul', a mărturisit judecătorul local Steve Tribble. 'Nu știu ce efect au în afară de a muta păsările dintr-un pom în altul', a subliniat el.
Jako a afirmat că în cartierele cele mai afectate se recurge la lovituri și explozii consecutive pentru a ține păsările în mișcare. După ce pleacă, păsările lasă în urmă cantități impresionante de excremente. 'Am un măr care aproape că s-a albit', a remarcat Tribble. 'Orice autovehicul parcat în față este acoperit de murdărie. Cred că este o afacere bună pentru cei care dețin spălătorii de mașini'.
În ceea ce-l privește, istoricul Turner a spus că invazia de mierle din acest an este cea mai gravă pe care a văzut-o de la sfârșitul anilor '70, când Hopkinsville s-a confruntat cu un fenomen similar. 'Temperaturile noastre nu se mai apropie de zero cum se întâmpla înainte. De fapt, de regulă se apropie de 20 de grade Celsius. Dacă păsările se simt bine aici, atunci vor rămâne', a continuat bărbatul.
Pe de altă parte, păsările reprezintă un risc serios la adresa sănătății pentru că excrementele lor pot purta o boală fungică denumită histoplasmosis, ce poate provoca infecții pulmonare și simptome asemănătoare cu pneumonia, potrivit site-ului de internet al Centrelor pentru Controlul Maladiilor /CDC/. 'Devine o problemă de sănătate publică', a precizat doctorul Wade Northington, director al Centrului Veterinar Breathitt din cadrul Murray State University, un centru veterinar ce acoperă un teritoriu pe o rază de 322 de kilometri din Hopkinsville, inclusiv porțiuni din Tennessee, Illinois și Indiana.
Geo Ioanid