Cu toate ca rolul sponsorizarii si al mecenatului, precum si facilitatile fiscale aferente sunt reglementate prin prevederile Legii Sponsorizarii si prin Codul fiscal, persista inca necesitatea unor clarificari si a imbunatatirii prevederilor legale. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de societatea Musat & Asociatii, publicat in cadrul lucrarii -Sponsorizarea in cultura. Atitudinea comunitatii de afaceri din Romania-.
Fragmentul legislativ al studiului -O privire generala asupra aspectelor legale ale sponsorizarii in Romania – sponsorizarea in domeniul cultural- analizeaza principalele prevederi care reglementeaza sponsorizarea, inclusiv facilitatile fiscale, si explica principalii termenii folositi in acest domeniu – sponsor, mecena, donator. -Politica noastra de sponsorizare include mai multe sectoare pe care noi le-am sprijinit pe durata a peste 10 ani de activitate pe piata avocaturii din Romania. Cultura este unul dintre acestea-, spune Dan Borbely, avocat asociat la Musat & Asociatii. -De-a lungul anilor, am identificat nevoia unei contributii suplimentare in acest sector, deoarece, din pacate, in tara noastra, economia se opune, in majoritatea cazurilor, eforturilor de sprijinire a culturii-, a precizat Dan Borbely. El a mai afirmat ca -din pacate, eforturile noastre, impreuna cu cele din sectorul privat, de a sprijini proiecte culturale sunt minimalizate de cadrul legislativ eliptic si confuz reglementand regimul sponsorizarii in Romania-.
Studiul calitativ -Sponsorizarea in cultura.
Atitudinea comunitatii de afaceri din Romania-, initiat de de organizatia -ADD – asociatie de tineret-, are ca scop identificarea modului in care managerii percep sponsorizarea ca instrument de comunicare si, de asemenea, relatia dintre sponsor si beneficiarul sponsorizarii. Lucrarea se bazeaza pe 34 de interviuri calitative in profunzime, la care au participat responsabilii pentru realizarea strategiilor de marketing, de comunicare si sponsorizare din cadrul unor firme de top din Romania sau companii multinationale.