Personalitatea lui Nicolae Titulescu (1882-1941) a fost omagiată, la 125 de ani de la naştere, în cadrul unei sesiuni organizată de Academia Romană, Fundaţia Europeană -Titulescu- şi Ministerul Afacerilor Externe. În deschidere, acad. Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Romane, a prezentat personalitatea lui Nicolae Titulescu, -profesor universitar, avocat, parlamentar, diplomat, om de cultură, membru al Academiei Romane, o personalitate copleşitoare care slujit ţara cu devotament-. După absolvirea studiilor juridice şi un doctorat strălucit la Paris, N. Titulescu a revenit în ţară fiind avocat şi profesor de drept civil, apoi ministru de finanţe şi ministru al afacerilor străine. A strălucit îndeosebi ca diplomat, -carieră pe care a început-o ca ministru plenipotenţiar al Romaniei la Londra şi a continuat-o ca reprezentant al Romaniei în mai multe organisme internaţionale-. Amintim doar că în cadrul Societăţii Naţiunilor, la care Romania a aderat încă de la înfiinţare (1920), a desfăşurat o intensă activitate ca delegat al Romaniei, numit reprezentant permanent al ţării noastre la Consiliul Societăţii Naţiunilor, preşedintele sesiunilor a XI-a şi a XII-a ale Adunării Societăţii Naţiunilor (caz unic în istoria acestei instituţii).
Definind locul lui Nicolae Titulescu în istoria naţională, acad. Dan Berindei a afirmat că el însuşi se considera un -soldat al ţării- sale, -în tranşeele păcii-, cu o generoasă viziune despre rolul naţiunilor, crezand în -marea armonie universală-. -A slujit pacea, dezarmarea, securitatea colectivă, respectul tratatelor, cooperarea internaţională, a fost preocupat de buna înţelegere cu statele vecine, un devotat al Micii înţelegeri şi al înţelegerii Balcanice-. în politica internaţională s-a impus ca unul dintre cei mai respectaţi şi admiraţi diplomaţi, ceea ce l-a făcut pe Edourd Herriot să spună: -Acest ministru al unei ţări mici face politică în stil mare.-
Valentin Naumescu, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe a prezentat actualitatea viziunii lui Nicolae Titulescu privind dezvoltarea acestei instituţii. Pe parcursul celor două mandate de ministru, N. Titulescu s-a preocupat de formarea -unui corp diplomatic profesionist, de elită, recomandat exclusiv de virtuţi intelectuale, profesionale şi morale-. Proiectul de restructurare a ministerului cuprindea -principalele direcţii din administraţia centrală se specializau strict, în scopul efiecientizării activităţii-. Astfel, a creat Diviziunii economică, Diviziunea juridică, Consiliul superior diplomatic, întreţinand relaţii cu presa -pentru a explica şi a face cunoscută opiniei publice viziunea sa în domeniul politicii externe romaneşti, pentru a acorda cuvenită atenţie principiilor moderne de comunicare instituţională-.
În comunicarea -Titulescu şi Europa-, prof. Adrian Năstase, preşedintele Fundaţiei Europene Titulescu, înfiinţată acum 15 ani, a anunţat că această manifestare este începutul unei serii intitulată -Anul Titulescu – precursor al Europei Unite-. -Profund cunoscător al istoriei continentului, N. Titulescu a văzut Europa ca o entitate organică, definită prin dimensiunile sale congruente de ordin istorico-geografic, socio-economic, etnico-religios şi cultural-umanitar.- Filosofia sa politică s-a construit pe model umanist de organizare internaţională -bazat pe ordine, stabilitate şi eficienţa domniei legii-, convins că -Romania nu poate fi în afara Europei, după cum Europa nu poate fi fără Romania-. Numele său este respectat şi ideile sale, alături de cele ale lui Jean Monnet şi Robert Schuman, -se regăsesc în ideile, proiectele şi demersurile care au prefigurat şi fundamentat desenul Europei Unite de astăzi-. În continuare, a fost prezentată exhaustiv concepţia lui N. Titulescu despre apărarea şi consolidarea păcii, întemeiată pe doi factori – -realizarea unei mentalităţi pacifice şi organizarea legală a păcii- – pe supremaţia – forţei dreptului- şi eradicarea -dreptului forţei-. În prelungirea acestor idei, Adrian Năstase a spus că viziunea europeană a acţiunii politice comune ar trebui să se bazeze pe patru concepte: eficienţă, coerenţă, solidaritate şi legitimitate. N. Titulescu a lăsat o moştenire sintetizată în cuvintele: -Cei care mor pentru o idee sunt eroi al căror testament este un singur cuvant: continuaţi.- Cinstindu-l, înseamnă a fi executorii acestui testament.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane