Home În Lume 69 de ani de la explozia bombei nucleare de la Hiroshima

69 de ani de la explozia bombei nucleare de la Hiroshima

DISTRIBUIŢI

Acum 69 de ani, pe 6 august, 140.000 de oameni și-au găsit moartea la Hiroshima, iar alte 70.000 au pierit la Nagasaki, imediat după explozie sau în următoarele luni. Mii de oameni s-au strâns astăzi în orașul din vestul Japoniei pentru a comemora victimele catastrofei – bărbați, femei, copii și bătrâni – spulberate de suflul deflagrației sau carbonizate de căldura radiațiilor. 

Câțiva supraviețuitori, părinți ai victimelor, Shinzo Abe, prim-ministrul Japoniei, precum și responsabili guvernamentali din lumea întreagă au păstrat un moment de liniște astăzi de dimineață la ora 8.15 minute. Exact la această oră, pe 6 august 1945, bombardierul american Enola Gay lansa bomba care avea să transforme Hiroshima într-un adevărat infern nuclear. În mai puţin de un minut, întreg oraşul a fost carbonizat de explozia cu o putere echivalentă a 16 mii de tone de dinamită. Bomba, cu o greutate de 4 tone – denumită, ironic, „Little Boy“ -, a vaporizat instantaneu zeci de mii pe oameni, după ce a explodat la aproximativ 600 de metri deasupra solului. Între 70 şi 80000 de oameni au murit pe loc, iar alţi 90 de mii în următoarele două luni, conform estimărilor.

La trei zile de la această tragedie (9 august 1945) o altă bombă, denumită „Fat Man“, a explodat la Nagasaki, la ora 11. 27 de mii de oameni, din cei 200 de mii de locuitori ai oraşului, au fost ucişi, iar până la sfârşitul anului s-au înregistrat aproape 70 de mii de victime. Aceste tragice evenimente au dus la capitularea Japoniei și la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, pe 15 august 1945. La 69 de ani de la conflagrație, mulți dintre cei care au supraviețuit, numiți „hibakusha” victime ale exloziei, se simt încă vinovați că sunt în viață, în timp ce mii de oameni au pierit, nemaiputând să aducă mărturii despre cruzimea războiului. În urmă cu câteva zile, presa americană consemna moartea, la 93 de ani, a ultimului membru al echipajului Enola Gay.

Sursa foto: southvalleypeacecenter.org

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.