Ieri, patru din membrii Colegiului CNSAS: Andrei Plesu, Mircea Dinescu, Horia Roman Patapievici si Claudiu Secasiu – cei care au votat pentru atestarea faptului ca VC Tudor a facut politie politica inainte de 1989 – au declarat presei ca votul care l-a -spalat- pe Vadim a fost un vot -istoric- care, cel putin pentru Andrei Plesu si Mircea Dinescu, a insemnat -incununarea- eforturilor sisifice din CNSAS. Ca urmare, Andrei Plesu si Mircea Dinescu si-au anuntat demisia din carul CNSAS. Pentru VC Tudor cel -curat si uscat-, au votat reprezentantii PSD, PRM, UDMR si PNTCD, la care s-a adaugat votul dublu si decisiv al lui Onisoru. Practic, dupa ce SRI declarase CNSAS ca VC Tudor nu are dosar de informator al fostei Securitati, in 2003, dupa interventia unui membru CNSAS reprezentand chiar PRM, Constatin Buchet, SRI a scos la lumina vreo 19 volume din dosarul de urmarire, dupa care Vadim a fost invitat la CNSAS sa dea explicatii, dar a refuzat, dupa cum a declarat Claudiu Secasiu. VC Tudor a negat acuzatia ca ar fi colaborat cu fosta Securitate, argumentand prin aceea ca nu a semnat nici un angajament si ca dosarul sau era unul de urmarire, adica el era cel supravegheat de Securitate.
VC Tudor – un delator in slujba PCR, supravegheat de Securitate
Dar cum sustin cei patru membri CNSAS, aceste aspecte nu exclud deloc colaborarea cuSecuritatea, care isi supraveghea turnatorii si, oricum, in cazul unei persoane publice si apropiat al regimului comunist, cum era VC Tudor, nu se punea problema sa-i ceara sa semneze un angajament, cum declara Andrei Plesu. -Vadim este un caz unic, el a practicat delatiunea din proprie initiativa, memoriile sale catre diversi generali de Securitate si catre cabinetele 1 si 2 ale PCR fiind in fapt informatii, o dovada de necontestat-, a mai precizat Plesu. H.R. Patapievici a citat in spijinul afirmatiilor colegului sau articolul 5, paragraful 4 din Legea deconspirarii fostei Securitati ca politie politica. Practic, Vadim a mers la un momet dat impreuna cu pictorul Mihai Bandac la Securitate, unde au atras atentia asupra -artistilor de extrema dreapta care defaimau regimul din lipsa de control asupra culturii, unde uniunile de creatie sunt focare de anticomunism si trebuie desfiintate-, cum scrie la dosar. Andrei Plesu a avut de suferit urmari mai mult decat neplacute de pe urma delatiunilor lui Vadim, care de altfel si-a recunoscut turnatoriile catre generalul Bordea, dar le-a numit -dovezi de patriotism-. De altfel, revista -Saptamana- – patronata de frustratii literar Eugen Barbu si VC Tudor si -consiliata- de securistul Iulian Vlad – era plina de asemenea dovezi de -patriotism- care au barat, printre altele, calea spre publicare a scriitorilor din generatia *80. Culmea, adauga HR Patapievici, desi faimosul Consiliu al Culturii si Educatiei Socialiste mai -scapa- de la cenzura unele carti si spectacole, Vadim s-a dovedit mai catolic decat Papa, semnaland respectivului for comunist -greselile in munca-. Vadim a fost un colaborator recompensat gras de fosta Securitate, cu numeroase -iesiri- peste granita.
De ce a devenit presedintele CNSAS -colaboratorul- SRI?
Andrei Plesu considera ca actualul presedinte al CNSAS, Gheorghe Onisoru, a facut mai nimic pentru deconspirarea fostilor securisti si colaboratori ai Securitatii, ocupandu-se mai mult de propria-i cariera. Pe de alta parte, Plesu nu crede ca demisia sa si a lui Mircea Dinescu va bloca activitatea CNSAS, va impieta asupra procesului de verificare a candidatilor la alegerile parlamentare si prezidentiale, deoarece -s-a dovedit ca nu am putut face mai nimic nici in cazul alegerilor locale, cazul Ristea Priboi nu s-a lamurit, iar cazul Vadim nu mai necsita comentarii-. Plesu a declarat ca nu mai rezista la toate tracasarile la care a fost supus de-a lungul perioadei postdecembriste, inutilitatea eforturilor si mizeria din cadrul CNSAS constituind ultima proba. Mircea Dinescu, care i-a urmat exemplul lui Plesu dandu-si si el demisia -din scarba-, a declarat ca, oricum, listele pentru parlament ale PSD sunt pline de fosti ofiteri de Securitate si turnatori, la fel ca staff-urile de la Cotroceni, de la guvern si alte institutii ale statului. In acest moment, pentru ca activitatea CNSAS sa poata continua in legalitate, ori se vor intoarce la lucru cei doi reprezentanti ai PSD care au luat salariul degeaba un an si jumatate; sau parlamentul va numi noi membri CNSAS.
Gheorghe Onisoru, propus de PNL, care fie e santajabil si manipulabil, fie e cu mult sub cerintele intelectuale ale fisei postului pe care il ocupa, a invocat in apararea votului sau faptul ca nu exista o lege a lustratiei pentru a-l acuza pe Vadim si, in consecinta, el crede ca nu exista suficiente dovezi ca respectivul turnator a facut politie politica. Pentru Onisoru, dovezile incontestabile prezentate de Plesu, Dinescu, Patapievici si Secasiu, stenograma discutiilor cu generalii de Securitate, nu sunt probe dovedite ca autentice, sunt simple -note de conversatie- care au -caracter particular- si, la urma urmei, -eu asa cred, este opinia mea, ca Vadim nu a facut politie politica-. In loc de scuze, Onisoru i-a amenintat pe cei patru cu darea in judecata. Oricum, aparitia si prestatia presedintelui CNSAS in fata presei a fost deplorabila, ceva de genul repetentului de curs primar scos la tabla cu lectia neinvatata.
Andrei Plesu si Mircea Dinescu si-au anuntat ieri demisia din carul CNSAS, iar H.R.Patapievici si-a amanat-o doar pana dupa alegerile parlamentare si prezidentiale, din cauza faptului ca eforturile lor pentru deconspirarea fostei Ssecuritati ca politie politica au fost permanent zadarnicite de puterea politica, cazul VC Tudor fiind cel mai -stralucit- exemplu.