Trei cuțite în partea dreaptă a farfuriei, trei furculițe în partea stângă și alte două lingurițe în fața ei, împreună cu tot atâtea pahare.
Hubpages.com, preluat de ziare.com, îți oferă un ghid al bunelor maniere la o astfel de masă, cu care te confrunți de multe ori și de fiecare dată găsești scuze pentru că nu știi exact cum să te comporți și care sunt regulile nescrise ale unei astfel de întâlniri.
Uneori, o astfel de masă nu este o simplă gustare, ci un prilej important, o masă de afaceri, o întâlnire profesională unde vrei să faci impresie bună. Poate fi un prilej de a consolida o relație importantă sau de a obține o slujbă și ai nevoie să păstrezi eticheta.
Și dacă ai plecat târziu de la birou și nu crezi că vei ajunge la timp, telefonează și anunță partenerii tăi de masă că vei întârzia. Dacă, dimpotrivă, tu ești cel care așteaptă, acordă-i partenerului 15 minute pentru a ajunge la timp. După acest interval, îl poți suna pentru a ști dacă servești masa singur.
Odată începută masa, așază pe genunchi șervețelul de pe masă în așa fel încât firimiturile sau chiar mâncarea să nu îți murdărească hainele. Nu uita ca atunci când te ridici de la masă să strângi șervețelul și să îl așezi în partea ta dreaptă.
Dacă ești fumător, întreabă mai întâi dacă se poate fuma la masă, pentru a nu deranja. Nu pierde numărul paharelor consumate. Nu vei face o impresie prea bună dacă vei fi servit o dată la câteva minute cu câte un pahar de băutură.
Prețul nu contează?
Evită să comanzi în funcție de preț. Nu vei câștiga nimic dacă vei comanda tot ce este mai scump. Poți să lași gazda să comande prima și, pentru a-ți păstra eticheta, poți comanda ceva similar. Dacă întrebi chelnerul care este recomandarea casei, cu siguranță vei face o impresie bună. Evită însă să te hotărăști la un fel de mâncare pe care nu l-ai mai încercat.
Cu siguranță nu vei ști ce tacâm să folosești sau cum anume se mănâncă, deci comandă doar ceea ce cunoști. Mai mult, dacă ai o sensibilitate la vreun aliment, poți avea grave bătăi de cap după masa ta foarte importantă.
Mănâncă în același ritm cu partenerul tău de masă. Chiar dacă de regulă mănânci foarte încet ori foarte repede, de această dată încearcă să mănânci la fel de repede precum gazda ta. Este un bun semn de apropiere, comunicare și îți va fi astfel mai ușor să începi o discuție plăcută, având deja ceva în comun. Dacă totuși nu poți să mănânci mai repede, inițiază noi discuții, în așa fel încât partenerul să mănânce în ritmul tău.
Fără critici
Felul în care te porți cu ospătarul este foarte important pentru impresia pe care o vei lăsa. Controlează-ți tonul, fii amabil și nu îl grăbi cu răutate. Dimpotrivă, fii amabil și drăguț, iar acest lucru va fi observat imediat.
Regula unei astfel de mese este să atingi subiecte foarte generale și treptat să îndrepți conversația către ceea ce vrei să discuți de fapt. Este cea mai bună modalitate de a afla mai multe depre persoana de la masă, de a vă simți bine unul în compania celuilalt și, astfel, subiectele delicate devin mai ușor de discutat.
Dacă friptura nu este preparată pe placul tău sau observi ceva ce te deranjează, mai bine spune-ți ție în gând aceste lucruri. Nu este foarte elegant să critici sau să îți displacă locul, oamenii sau mâncarea, pentru că este posibil ca partenerul să fie foarte mulțumit de ele și poți încorda atmosfera.
O altă regulă a unei astfel de întâlniri este ca persoana care invită, gazda, să achite nota de plată. Deci, dacă tu ai avut această inițiativă și observi că partenerul tău și-a pregătit portofelul, asigură-l că este plăcerea ta să faci acest lucru.
Nu uita de mica ta atenție pentru o bună servire, dar evită să spui cât de generos ai fost sau să îți consulți partenerul în legătură cu acest lucru.