Dacă somnul a ajuns la capătul listei cu lucruri de făcut și nu pentru că nu ai timp de somn, ci pentru simplul fapt că nu poți adormi, înainte de a apela la somnifere, încearcă și remediile naturale.
Dacă deja ai văzut că nu ce mănânci sau ce bei e de vină, că nu ești peste măsură de stresat sau îngrijorat, că nu ai vreo problemă de sănătate, că temperatura din încăpere nu e prea mare, ai scos câinele sau pisica din cameră, ai stins televizorul și lumina și ai aerisit sau schimbat lenjeria, poți recurge la remediile propuse de Health.com., preluate de ziare.com.
Pe lângă faptul că favorizează vizita lui Moș Ene, aceste remedii, mai sigure și cu mai puține efecte secundare decât medicamentele, îți relaxează și mușchii.
Magneziu și calciu
Ambele favorizează somnul și, luate împreună, ele devin și mai eficiente. În plus, dacă iei magneziu, nu riști nici să ai probleme cu inima, așa cum s-ar putea întâmpla dacă ai lua doar calciu.
Ia 200 de miligrame de magneziu – micșorează doza dacă te alegi cu diaree – și 600 miligrame de calciu în fiecare seară, când te duci la culcare.
Lăptuci sălbatice
Dacă ai suferit în trecut de anxietate, dureri de cap, de mușchi sau articulare, probabil că ești familiarizat cu această plantă. Este, de asemenea, eficientă în stările de agitație, fiind utilă și în cazul în care ai picioare neliniștite.
Dacă ai ales să apelezi la un supliment care are la bază această plantă, ia 30-120 de miligrame înainte de culcare.
Hamei
Fanii berii sunt cu siguranță familiarizați cu efectul calmant, relaxant al hameiului, folosit în realizarea licorii. Însă florile acestei plante se folosesc și sub formă de extract pentru un efect sedativ ușor, în caz de anxietate și insomnie. Ia 30 până la 120 de miligrame înainte de a te afunda între perne.
Aromoterapie cu levănțică
Levănțica este de departe vedeta în aromoterapie, dacă îți dorești să adormi. Studiile au demonstrat că funcționează. Avantajul e că un astfel de „tratament“ este ieftin și netoxic.
Găsește un spray cu lavandă și pulverizează-ți pe pernă, ori un ulei aromatic sau chiar o pernă umplută cu această plantă uscată.
Yoga sau meditație
Alege un gen de yoga care să nu te pună prea mult la treabă sau chiar întinderile (stretchingul). Ocolește formele „viguroase“ de yoga, cum ar fi ashtanga yoga, care te-ar putea energiza, obținând astfel exact efectul pe care nu ți-l dorești.
Încearcă niște întinderi în pat, urmate de meditație. Închide ochii și, timp de 5 sau 10 minute, fii atent la nimic altceva decât la propria respirație.
Valeriană
Valeriana este unul dintre cele mai comune remedii pentru insomnie. Numeroase studii au arătat că valeriana îmbunătățește somnul, făcându-l mai adânc, grăbind momentul în care adormi și, în ansamblu, calitatea acestuia.
Metoda este eficientă mai ales dacă este folosită o perioadă mai mare de timp. Unora li se întâmplă să se simtă mai energici după o doză de valeriană, luată sub formă de supliment.
Dacă te numeri printre aceștia, ia-l ziua. Dacă nu, ia între 200 și 800 de miligrame seara, înainte de culcare.