Festivalul International de Jazz, ce se va desfasura la Bucuresti intre 15 si 25 octombrie, va prilejui reintalnirea publicului romanesc cu celebra Aura Urziceanu. Stabilita de multi ani in Canada, marea noastra solista revine iata in Romania pentru a doua oara anul acesta, asta dupa ce cu doar doua luni in urma ea a fost prezenta la -Cerbul de Aur-, unde a facut parte din juriu si chiar a sustinut un recital, destul de controversat totusi, dat fiind faptul ca a facut play-back pe scena.
25 de trupe din intreaga lume vor concerta la ArCub si Sala Radio
Organizat de Centrul de Proiecte Culturale al primariei – ArCuB, Festivalul International de Jazz va debuta vineri. Timp de 11 zile, aproape 25 de trupe vor sustine concerte fie la Sala ArCuB, fie la Sala Radio. Artistii sunt romani, dar si suedezi, germani, americani, francezi, sarbi si polonezi.
In prima zi a festivalului, la Sala ArCuB vor concerta, de la ora 19.00, Luiza Zan & Slang si Jacob Karlzon Big 5. Pe 16 octombrie, la aceeasi ora, in aceeasi sala, canta Ozana Barabancea & Puiu Pascu Trio, precum si trupa poloneza Zbigniew Namylowski Quartet. Duminica, 17 octombrie, publicul se muta la Sala Radio, unde de la ora 19.00 canta Jazz It Up & Bigband Radio (Romania) si Quiet Fire: Cables-Coltrane-Gatto-Henocq (Franta). Luni, 18 octombrie, tot la Sala Radio si tot de la ora 19.00, evolueaza Duo Florian Weber (Germania), Gorka Benitez Quartet (Spania) si Tiberian/Dahlgren/De Martin (Romania-SUA-Germania). Marti, 19 octombrie, la Sala ArCuB, ora 19.00, canta doua trupe romanesti – Florin Raducanu Big Band si Marius Popp Group. Miercuri, 20 octombrie, in acelasi loc si de la aceeasi ora vor urma alti artisti romani: NoBo (adica Vlaicu Golcea, Rudy Teianu, Ion Baciu Jr, Vlad Popescu si Vj Casa Gontz) si Johnny Raducanu & friends. A doua zi, tot la ArCuB si tot la ora 19.00, vor canta Teodora Enache & 4 Given si Jazz Pression (Ungaria). Vineri, 22 octombrie, Sala ArCuB, ora 19.00 – Vlad Popescu & Cristian Soleanu Project -, respectiv Rick Margitza Group (SUA-Franta). Sambata, 23 octombrie, la Sala ArCuB, la ora 19.00, concerteaza Liviu Butoi Group si Lydia Filipovici & Nekada (Serbia-Franta). Duminica, 24 octombrie, la Sala Radio evolueaza, de la ora 19.00, Petrica Andrei & Decebal Badila Trio si Global Unity-Sam Newsome/Lucian Ban Quintet, precum si Aura Urziceanu & Big Band Radio. In ultima zi a festivalului, 25 octombrie, vor canta la ArCuB, de la ora 19.00, Marius Vernescu Trio si J 4 & Nicolas Simion Quintet.
A cantat cu Duke Ellington, Quincy Jones si Ella Fitzgerald
Aura Urziceanu s-a stabilit de multi ani in Canada. Din vremea cand, impreuna cu sotul ei, bateristul canadian Ron Rully, mergea in turnee alaturi de marii Ellington si Jones. Romanca noastra a cantat cu muzicieni celebri ai lumii: Duke Ellington, care a facut-o star international, Quincy Jones, Ella Fitzgerald… Au fost perioade cand avea si 320 de concerte pe an!
Intalnirea cu marele Duke Ellington i-a marcat in mod definitoriu cariera internationala. L-a intalnit pe marele muzician intr-un club dintr-un oras din Canada. Duke Ellington avea concert acolo, dar Aura n-a putut merge pentru ca avea program la club. Dupa ce au terminat spectacolul, Duke si o parte din orchestra au venit neanuntati chiar in clubul in care canta romanca. -Acolo m-a auzit – isi aminteste Anca. Norocul meu a fost ca n-am stiut de asta, altfel n-as fi putut canta din cauza emotiilor.- Dupa ce a coborat de pe scena, patronul i-a spus ca Duke Ellington vrea sa o cunoasca. Acesta a felicitat-o si a invitat-o a doua zi in salonul hotelului in care statea, propunandu-i sa lucreze cu el si oferindu-i chiar un contract pentru sase ani. Din pacate, a durat doar trei pentru ca marele muzician a murit in primavara anului 1973. Aura recunoaste ca Ellington a fost cel care i-a dat statut international, aparitia la Carnegie Hall, in New York, pe care i-a facilitat-o insemnand inceputul carierei ei internationale.
La sase luni de la moartea lui Duke Ellington, la un alt mare eveniment muzical, in Canada, basistul lui Quincy Jones, care cantase cu sotul Aurei, l-a intrebat cum ar putea da de fata din Romania care canta cu Duke Ellington pentru ca i-a pierdut urma de un an. A inceput colaborarea cu Quincy Jones dupa numai o saptamana. Si a durat cinci ani, pana cand Aura a hotarat sa paraseasca Los Angeles, unde se afla sediul firmei lui Quincy. Considerand Los Angeles un oras mult prea periculos pentru fiul ei, Aura a revenit in Canada, dar a continuat insa colaborarile cu Quincy Jones.
La repetitiile cu Quincy Jones, romanca a dat nas in nas cu Aretha Franklin, cu care cand se vede sunt ca doua surori, desi nu au cantat niciodata impreuna. In schimb, a cantat cu Ella Fitzgerald o data, cand managerul acesteia a vrut sa creeze un lucru incitant pentru public, la un concert la New York, si a cautat patru tineri, cei mai talentati, pe care ea sa-i asculte si sa aleaga unul cu care sa faca duet. Dintre aceste trei fete si un baiat, Aura a fost aleasa.
-Am ramas romanca, chiar daca sunt casatorita cu un canadian-
Chiar daca sta de multi ani in Canada, Aura nu considera ca a ramas definitiv acolo.
-Eu am ramas romanca, chiar daca m-am casatorit cu un canadian-, spune solista, care si-a pastrat cetatenia romana.
Tocmai de aceea, dorinta ei de a se intoarce acasa si a canta pentru publicul romanesc a fost foarte mare. De altfel, dupa concertul de la -Cerbul de Aur-, marea noastra solista a promis ca se va intoarce la toamna cu un concert extraordinar, sustinut alaturi de Orchestra Radioului condusa de Ionel Tudor. Si iata ca s-a tinut de cuvant!