Fuziunea Blocului National Sindical cu CNSLR-Fratia a fost suspendata. Dupa ani de negocieri, timp in care au fost stabilite noile coordonate ale confederatiei ce trebuia sa apara la sfarsitul acestei saptamani, sindicalistii au stopat orice demers. Politica face victime si in acest domeniu, in conditiile in care BNS a semnat un acord de colaborare electorala cu PRM, iar acest lucru pare sa puna in pericol relatiile pe plan international ale sindicalistilor romani.
Desi liderii celor doua confederatii au negat vehement posibile influente politice, se pare ca adevaratul motiv al rupturii este legat de avertismente fara echivoc primite de sindicalisti de la diplomati americani care dezaproba acordul BNS cu PRM. Potrivit Mediafax, decizia de a suspenda demersurile de fuziune a fost luata zilele trecute, dupa ce Ambasada SUA la Bucuresti si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu apropierea dintre sindicatul lui Dumitru Costin si partidul lui Corneliu Vadim Tudor.
Potrivit declaratiilor facute de diplomatii americani la Bucuresti, primul mesaj a fost adresat, saptamana trecuta, conducerii BNS, principalul motiv invocat fiind faptul – ca nu intra in politica Statelor Unite sa pastreze relatii cu cei care incurajeaza extremismul-.
Decizia de suspendare a fuziunii dintre cele doua mari confederatii a fost luata in ciuda faptului ca, in 30 septembrie, liderii organizatiilor din cadrul Blocului National Sindical (BNS) si al CNSLR-Fratia – reuniti in sedinta comuna, la Bucuresti – au votat in unanimitate in favoarea fuziunii. Semn ca toate lucrurile mergeau cum trebuie, cele doua confederatii sindicale cazusera de acord si asupra noii conduceri. Cea mai mare confederatie sindicala care ar fi trebuit sa ia fiinta s-ar fi numit Blocul National Sindical Fratia si ar fi fost condusa de Marius Petcu (presedinte, insarcinat cu relatia cu autoritatile statului si cu partidele), Dumitru Costin (presedinte executiv, responsabil de relatiile internationale), Liviu Luca (vicepresedinte, responsabil de partea financiara, relatia cu patronatele si cu mass-media) si Matei Bratianu (secretar general, raspunzator de relatia cu structurile teritoriale si de conflictele de munca).
Intelegerea BNS – PRM pune pe butuci fuziunea
Asa cum aratam, desi liderii celor doua confederatii sindicale au negat cu vehementa posibilele influente politice in stoparea acestei fuziuni, adevaratul motiv al anuntului-surpriza facut ieri este legat de avertismentele primite de sindicalisti de la diplomati americani care dezaproba acordul BNS cu PRM. In acest sens, Mediafax precizeaza ca decizia de a suspenda demersurile de fuziune a fost luata saptamana aceasta, dupa ce Ambasada Statelor Unite la Bucuresti si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu apropierea dintre BNS si PRM, in contextul anuntatei fuziuni.
Costin confirma ca a fost avertizat de americani
Presedintele BNS, Dumitru Costin, a confirmat existenta unui astfel de mesaj, dar a sustinut ca pozitia exprimata apartine secretarului pentru probleme politice al Ambasadei SUA in Romania si nu reprezinta pozitia Departamentului de Stat American. Costin a adaugat ca, in ultima perioada, a avut intalniri cu oficiali ai Departamentului de Stat al SUA, dar a refuzat sa ofere detalii privind aceste discutii. Se pare ca un al doilea mesaj al Ambasadei SUA a fost remis si catre CNSLR-Fratia la cateva zile dupa cel adresat BNS si facea referire la acelasi acord semnat de sindicate cu partidul condus de Corneliu Vadim Tudor. Surse din cadrul confederatiei au declarat Agentiei Mediafax ca in mesajul catre CNSLR-Fratia reprezentanta diplomatica cerea confederatiei ca, in contextul fuziunii, sa isi precizeze de urgenta pozitia cu privire la alianta existenta intre BNS si PRM.
Criza de identitate
Negand orice influente de ordin poilitic, liderii celor doua confederatii sindicale au sustinut sus si tare ca acest moment preelectoral nu este favorabil fuziunii, principalele dificultatii facand referire la probleme de ordin juridic si statuar. Fuziunea BNS – CNSRL Fratia ar fi dus la o criza de identitate, intr-o perioada tulbure, avand in vedere ca noua formatiune ar fi capatat identitate juridica in minimum 45 de zile, perioada in care cele doua formatiuni practic nu ar mai exista. Reprezentantii BNS au declarat ca nu-si pot permite sa nu reprezinte interesele oamenilor si sa nu participe la negocierile care urmeaza sa aiba loc cu privire la contractul colectiv de munca la nivel national. Printre motivele invocate de sindicalisii se numara si cele de ordin patrimonial. Costin a declarat ca -trebuie discutate concret problemele referitoare la participatiile fiecarei structuri in diferite societati comerciale sau banci-, refuzand insa sa faca nominalizari clare.
Sindicalisii care prind locuri eligibile nu vor mai face parte din sindicat
In ceea ce priveste numarul de parlamentari promovati de fiecare structura pe listele parlamentare ale partidelor cu care au incheiat intelegeri, secretarul general al BNS, Matei Bratianu, a declarat ca parlamentarii proveniti din structurile sindicale vor reprezenta interesele oamenilor, si nu pe cele de partid. El a adaugat ca numarul de locuri pentru parlamentari din cadrul BNS este in jur de 15, in timp ce Fratia a refuzat sa dea cifre. Vicepresedintele CNSLR Fratia, Liviu Luca, a declarat ca -daca vor fi oameni alesi pe listele eligibile, acestia nu vor mai face parte din structura sindicala.-