„Înarmați“ cu o fotografie și cu o hårtiuță pe care era trecut un număr de telefon, șapte ofițeri de poliție s-au deplasat la cel mai luxos hotel din Indonezia, Grand Hyatt, în zona HI Roundabout, Jakarta. În dimineața de 2 decembrie 2009, cånd oaspeții hotelului luau micul dejun în cafeneaua Grand Cafe din hol, polițiștii l-au capturat pe urmăritul internațional Nicolae Popa.
Sosirea echipei de polițiști, în civil, nu i-a deranjat în niciun fel pe oaspeții hotelului, aceștia nedåndu-și seama ce s-a întåmplat. Polițiștii au cercetat vizual încăperea și la o masă au observat un bărbat caucazian a cărui față se potrivea cu cea din fotografiile din buzunarele lor. Fața ovală, chelie, singura deosebire fiind barba și mustățile.
Pentru a fi 100% siguri, unul dintre polițiști formează numărul de telefon mobil indonezian pe care îl primiseră la începutul misiunii, număr livrat de poliția romånă. Telefonul suspectului sună și acesta dă să răspundă. În acel moment, trei dintre cei șapte polițiști s-au îndreptat spre masa lui Popa, zåmbind și întrebåndu-l dacă este cetățean romån. Acesta a răspuns afirmativ și atunci polițiștii i-au cerut să-i urmeze, spunåndu-i că este arestat în baza unui mandat internațional al Interpol, solicitåndu-i să fie discret. Nicolae Popa nu a opus rezistență și a ieșit din cafeneaua hotelului fără cătușe și fără ca turiștii ceilalți să bage de seamă ce s-a întåmplat. De altfel, poliția indoneziană, în prealabil, a urmărit poziția cartelei telefonului mobil al lui Popa, l-a localizat pe acesta într-o arie de cca 500m2 și cu poza distribuită la toți polițiștii din zonă l-a localizat ca fiind cazat la Hotelul Grand Hyatt. Imediat poliția a anunțat conducerea hotelului că va urma arestarea unuia dintre oaspeți, evident fără a specifica identitatea acestuia. Popa era cazat la acest hotel de o săptămånă. Avånd în vedere că hotelul este cel mai luxos din capitală, doar o cameră single costånd între 200 și 2.200 USD pe noapte, polițiștii au fost extrem de discreți.
De la hotel, Popa a fost escortat la poliție, unde a refuzat oferta anchetatorilor de asistență juridică sau consulară din partea Ambasadei Romåniei. Presa din Indonezia, citånd ca sursă pe unul dintre ofițerii anchetatori care a participat la anchetarea lui Popa, a relatat că discuția cu Popa s-a desfășurat în două etape: prima la care Popa a răspuns amănunțit la întrebările legate de condamnarea și fuga sa din Romånia, unde au participat mai mulți polițiști, și a doua despre viața pe care a dus-o în Indonezia, care a fost o anchetă închisă, participånd doar doi procurori, avånd în vedere că în Romånia deja era deschis un dosar penal împotriva lui Sorin Ovidiu Vîntu pentru favorizarea infractorului și nu s-a dorit prejudicierea urmăririi penale.
Aflat în închisoare, Popa a refuzat orice vizită, exceptånd-o pe cea a avocatului său. El a angajat cei mai faimoși doi avocați din Indonezia, Otto Hasibuan și Henry Yosodiningrat, care au încercat din răsputeri să amåne procedura extrădării, dar acum nu-l mai reprezintă.
Popa trăia pe picior mare în insula Bali
Conform poliției indoneziene, începånd cu 2001, Popa s-a instalat în superba insulă Bali, în Badung, după o oprire în Thailanda.
Cu o populație de 3,5 milioane de locuitori, insula Bali e un paradis exotic, supranumită și „Ținutul lui Dumnezeu“ și „Dimineața lumii“. Pitorescul insulelor conține culturi de orez pe uriașe trepte, vulcani care se întrevăd printre nori, păduri tropicale cu vegetație luxuriantă și plaje albe scăldate de apele calde ale Oceanului Indian.
Popa a venit în Bali cu o viză turistică pentru 20 de zile, după care a primit un permis de ședere temporară. În 2005, el a fondat o companie, Caascorm International Trading, pentru import și export de mobilă. În 2006 a aplicat pentru rezidență permanentă, folosind adevărata sa identitate. Fiind identificat în Bali, acesta a schimbat numele companiei, poliția indoneziană nedorind să comenteze și dacă el și-a schimbat identitatea, specificånd că la procuratura din Romånia este un dosar deschis privind ajutorul primit de Nicolae Popa pe teritoriul indonezian.
Vîntu riscă 7 ani de închisoare pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa
Avocatul lui Sorin Ovidiu Vîntu, Marian Nazat, a confirmat pentru presa din Romånia că SOV a fost deja audiat la Parchetul General, în acest caz, nedorind să facă mai multe comentarii, Vîntu fiind dat în consemn la frontieră încă de la începutul lunii decembrie 2009 la solicitarea Parchetului General, conform Mediafax. Și Procurorul General al Romåniei a confirmat pentru presă că după prinderea lui Popa în Indonezia, s-a constituit un dosar penal care are ca obiect favorizarea infractorului și constă în lămurirea și cercetarea persoanelor care l-au ajutat pe acesta să se sustragă de la urmărirea penală. Kovesi declara că nu încearcă să afle cum a fugit Popa din țară, ci să stabilească dacă anumite persoane l-au ajutat financiar și în alt fel pe Nicolae Popa să se sustragă de la executarea pedepsei de 20 de ani de închisoare. Pånă acum presa a relatat că au fost audiați în acest dosar soția și fratele lui Popa, care nu pot fi inculpați în acest dosar conform Codului penal, Sorin Ovidiu Vîntu (SOV) și Sorin Ovidiu Freciu (SOF). Ziarul „Curentul“ a dezvăluit încă din 17 decembrie 2009, din surse judiciare, că unul dintre oamenii de casă ai lui Vîntu, Sorin Ovidiu Freciu, a fost reținut de procurorii DIICOT la plecarea de pe Aeroportul Otopeni în data de 7.12.2009. Conform acelorași surse, SOF a fost dus la Parchet și reținut pentru 24 de ore. Pus în fața transcrierilor convorbirilor telefonice în care Vîntu îi spunea cum să facă transferuri bancare pentru Nicolae Popa în Indonezia, acesta a acceptat să colaboreze cu anchetatorii în vederea inculpării lui Vîntu, susțin sursele noastre. Acesta este și motivul pentru care SOF nu a mai fost prezentat judecătorilor Tribunalului București cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile. Sorin Ovidiu Freciu, specialistul care ne predă afacereza la televiziunile lui Vîntu, vorbește mai nou diicoteza cu anchetatorii care vor să știe cum l-a susținut financiar mogulul pe „minunatul“ său prieten Nicolae Popa în Indonezia.
Extrădarea lui Popa mai are nevoie doar de semnătura președintelui
Totodată, pe data de 5 aprilie, presa din Indonezia relata că președintele Romåniei a trimis o scrisoare specială președintelui Yudhoyono prin care solicita extrădarea lui Nicolae Popa, scrisoarea ajungånd mai întåi la Ministerul Justiției din Indonezia, unde s-a verificat eligibilitatea cererii României, având în vedere că țările nu au semnat un tratat de extrădare. Eligibilitatea reprezintă verificarea de către Ministerul Justiției indonezian dacă fapta pentru care este condamnat Popa în România este condamnabilă și în Indonezia. Încă de la arestarea lui Popa, Directorul Agenției Speciale de Investigații a Infracțiunilor Economice l-a comparat pe Popa cu un important bancher indonezian, condamnat recent pentru mari fraude economice, spunând presei că Popa este pentru România ceea ce a fost Robert Tantular pentru Indonezia.
Recent, pentru presa indoneziană, Directorul pentru Legislația Internațională și Drepturile Omului al Ministerului de Justiție, dl. Chairijah, a declarat că scrisoarea președintelui Băsescu a fost trimisă președintelui Susilo Bambang Yudhoyono cu avizarea eligibilității de extrădare, urmând a se aplica prevederile Legii indoneziene nr.1 din 1979, adică extrădarea se va face în baza bunelor relații dintre cele două țări, menționând că declarația lui Nicolae Popa prin care acesta susținea că dosarul FNI a fost unul politic, nu se confirmă.