Mijloacele de transport care pana acum tranzitau si puteau stationa in orasul Voluntari – Ilfov vor trebui sa mearga snur, fara sa mai opreasca in aceasta localitate. Asa au stabilit consilierii locali din Voluntari, printr-o hotarare adoptata in luna septembrie. Exceptie de la aceasta -regula- care instituie, practic, monopolul pe un drum national (DN 2) fac doua societati: Regia Autonoma de Transport Bucuresti si SC Salubritate Apa si Canal Voluntari SRL, la ultima asociat unic fiind chiar Consiliul Local Voluntari. Practic, Hotararea Consiliului local nr. 37/21.09.2004 rechizitioneaza DN 2 si retrage avizul acordat tuturor transportatorilor de persoane care tranziteaza orasul Voluntari. In replica, patru firme de transport impreuna cu Federatia Nationala Patronala a Transportatorilor Rutieri din Romania (FNPTRR) au inaintat actiune in instanta impotriva masurii instituite de primarul din Voluntari, Costel Florentin Pandele.
Nu este o noutate ca, profitand de slabiciunile legislatiei -autonomiste-, autoritatile locale din unele orase au inceput sa adopte masuri aberante, precum taxe de intrare in statiuni, taxe pe animale (celebra -taxa pe magar-, introdusa intr-un oras de la Dunare etc.), lezand grav drepturile fundamentale consfintite de Constitutia Romaniei. Incalcand legile economiei de piata, si nu numai, Consiliul local al orasului Voluntari a hotarat ca doar doua societati de transport calatori au voie sa desfasoare aceste activitati in localitate, si anume Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) si SC Salubritate Apa si Canal Voluntari SRL (SAC Voluntari SRL). Astfel, prin hotararea Consiliului local nr. 37/2004, legislativul orasului Voluntari a hotarat retragerea avizului acordat celorlalte firme de transport, care tranzitau si faceau statii pe raza administrativa a localitatii. Prefectul judetului Ilfov, Teodor Filipescu, a acordat avizul de legalitate asupra acestui act, motivand ca -intruneste conditiile cerute de lege-.
Inspectorii primariei au trecut deja la amenzi
Din aceasta cauza, oricare alta firma care transporta calatori pe ruta orasului Voluntari nu mai poate opri in localitate (?! – n.n.). Mai mult, inspectorii primariei au inceput deja sa-i sanctioneze pe cei care nu respecta -noua ordine locala-. Astfel, firma Millenium Trans Impex SRL a fost amendata cu -o suma cuprinsa intre 800.000 si 1.000.000 de lei- pentru ca -a facut statie la Metro Voluntari-, potrivit procesului-verbal de constatare. Asadar, pasagerii care opteaza pentru alte firme, in afara celor agreate, pentru a ajunge in Voluntari, trebuie mai intai sa iasa din raza localitatii, pentru ca mai apoi sa se intoarca, pe jos sau cu un alt mijloc de transport, fara interdictie. O adevarata bataie de joc.
Patru firme de transport, lezate de aceasta masura, alaturi de Federatia Nationala Patronala a Transportatorilor Rutieri din Romania (FNPTRR) au inaintat actiune in instanta impotriva Consiliului local al orasului Voluntari, solicitand suspendarea hotararii in cauza. Pe buna dreptate, transportatorii sunt nemultumiti si fac apel la -accesul liber si nediscriminatoriu al operatorilor de transport rutier la activitatile specifice desfasurate pe drumul public-, potrivit Legii 105/2000.
Au fost incalcate cele mai elementare reguli comunitare
Dna Mariana Stefan, avocatul FNPTRR, ne-a declarat ca, prin aceasta hotarare, este incalcat accesul liber la o activitate economica, libera initiativa si exercitarea acestora in conditiile legii, drepturi consfintite de Constitutia Romaniei. Legea spune ca licentele sau autorizatiile de transport pot fi suspendate sau anulate in caz de abateri grave sau repetate de la reglementarile specifice privind transportul rutier si protectia mediului, inclusiv de la prevederile caietului de sarcini – precizeaza avocatul partii lezate. In acelasi timp, suspendarea sau anularea se mai poate face atunci cand una din conditiile impuse pentru obtinerea licentei sau autorizatiei de transport nu mai este indeplinita, dupa cum prevede legea privind transporturile rutiere.
Av. Mariana Stefan a mai explicat ca portiunea de drum pe care operatorii de transport nu mai au voie sa opreasca este un drum national, si anume DN 2. Or, in aceasta situatie, competenta de a decide nu ii revine nicidecum consiliului local, care poate avea initiativa si poate hotari doar in probleme de interes local privind transportul public de persoane, ci Autoritatii Rutiere Romane (ARR) si Administratiei Nationale a Drumurilor (AND), fiind o problema de interes national. Drumul DN 2 este singurul care face legatura intre Bucuresti si orase, precum Voluntari, Afumati, Slobozia, Urziceni, Buzau, Focsani, Constanta s.a. -Retragand avizul operatorilor de transport, Consiliul local si-a depasit atributiile, insusindu-si-le pe cele care revin institutiilor amintite-, a conchis avocatul.
Monopol instituit de legislativul local
Masura, aparent aberanta, are insa un -schepsis-. Consiliul local Voluntari este asociat unic al societatii comerciale SAC Voluntari, care are ca obiect principal de activitate asanarea si indepartarea gunoaielor, salubrizarea, precum si alte activitati similare. Firma are prevazute in statut, la -alte obiecte de activitate-, -transporturi terestre de calatori, pe baza de grafic-. Numai ca SAC Voluntari s-a asociat cu firma privata SC G&S Trans SRL, din aceeasi localitate, si a intemeiat o societate in participatiune, in vederea asigurarii transportului de persoane pe traseele hotarate de Consiliul local Voluntari. Rutele au fost stabilite la inceputul lunii septembrie, exact cu doua saptamani inaintea adoptarii -celebrei- hotarari.
Ion Bogaciu, viceprimarul orasului Voluntari, ne-a explicat -ratiunea- adoptarii acestui act normativ, motivand ca firmele nu respectau traseele stabilite. -Nu tineau cont nici de tarifele stabilite, pretul unei calatorii ajunsese la 15.000 de lei si chiar intentionau sa mareasca tariful la 20.000 de lei-. Viceprimarul Bogaciu spune ca existau anumite conflicte intre transportatori, care se rasfrangeau asupra operatorilor din Voluntari. In plus, cica, prin aceasta masura, autoritatea locala a micsorat pretul calatoriei pana la 10.000 de lei -pentru a-i proteja pe calatori-.
Ar trebui sa nu se instituie un monopol, ci sa existe concurenta corecta – a recunoscut insa Teodor Filipescu, prefectul judetului Ilfov, adaugind insa ca personal a apreciat initiativa Consiliului local Voluntari de a realiza o intreprindere de transport proprie. -As putea spune ca este vorba despre un parteneriat public-privat. O sa vedem cum evolueaza lucrurile. Mi-e greu sa ma pronunt in acest moment asupra legalitatii actului-, a conchis prefectul Filipescu.