Home Life STUDIU: Ecuația fericirii nu mai este un mit

STUDIU: Ecuația fericirii nu mai este un mit

DISTRIBUIŢI

Fericirea este, de acum încolo, măsurabilă. O spune o echipă de cercetători britanici care au descoperit ecuația fericirii, grație aplicației The Great Brain Experiment. Ecuația, spun aceștia, permite calcularea, pe baza ratei de satisfacție, a gradului de fericire pe care îl putem atinge într-o anumită situație.

Cercetătorii de la University College din Londra au testat ecuația pe un eșantion de 18 420 de persoane. Rezultatul? Participanții erau mai fericiți atunci când obțineau puțin mai mult decât și-au propus. Transformat în formule matematice, totul arată ca în această ecuație publicată recent în Revista Academiei Americane de Știință (PNAS). Ecuația ia în calcul trei factori :

CR, recompensa dorită,

EV, așteptările noastre,

RPE, distanța dintre recompensa primită și așteptări. Astfel, fericirea ar fi în legătură directă cu rezultatul unei acțiuni și al unei așteptări. Mai întâi,cercetătorii s-au bazat pe un studiu realizat în laborator. Au pus întrebarea Când sunteți fericiți?, unei echipe formate din 29 de persoane. Cu ajutorul imagisticii prin rezonanță funcțională, au observat zona pe care dopamina, un neurotransmițător, o activa la nivelul creierului: cea a recompensei. Putem observa deciziile trecute și rezultatele lor, apoi să prezicem cu exactitate cât de fericit poți fi la un anumit moment, afirmă Dr. Robb Rutledge, de la University College din Londra. Așteptarea și recompensa, controlate de nivelul dopaminei, ar putea explica deci starea noastră de fericire. Aceasta corespunde legăturii dintre ce sperăm să primim și prezicerea eșecurilor sau a reușitelor noastre. Cu alte cuvinte, ca să trăiești o stare de fericire constantă, e suficient să nu ai așteptări mari, ca să nu riști să fii decepționat. Dar atunci la ce ar putea folosi ecuația fericirii? Pentru guvernul britanic, această ecuație ar putea fi folosită pentru a stabili nivelul de bunăstare a populației. Din moment ce fericirea noastră se rezumă la trei factori…

Nu este prima dată când oamenii de știință încearcă să găsească o metodă simplă care, aplicată, să îi facă pe oameni să trăiască mai fericiți. În urmă cu un an, un alt cercetător, din Statele Unite de data asta, Todd Kashdan, Universitatea George Mason din Virginia, stabilea o altă ecuație a fericirii.

(Mx16+Cx1+Lx2)+ (TX5 + Nx2+Bx33). În spatele celor 6 litere se află, spunea acesta, 6 elemente care, dozate zilnic, ne pot face mai fericiți.

Iată rețeta propusă de el:

M este momentul, trăiește clipa, apreciază sunetul, mirosul, ceea ce vezi în jur.

C este curiozitatea. Fii curios, explorează, învață mereu ceva nou.

L reprezintă dragostea. Fă ceva (chiar și ceva mărunt) ce îți place, și la muncă, și acasă.

T este gândirea. Gândește-te la alții, fă complimente, ascultă.

N vine de la relația cu ceilalți. Întreține relația cu cineva, dedică un moemnt pe zi unei eprsoane din anturajul tău.

B vine de la coprul tău. Nu e mare lucru de zis aici. Fă mișcare, mănâncă cel puțin trei chestii sănătoase pe zi.

„Cu cât vei lucra mai mult să respecți componentele acestei ecuații, cu atât recompensa va fi mai mare, ”, susține cercetătorul american.

Sursa: DailyMail, Le Point.

Foto allodocteurs.fr

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.