Pe teritoriul Romaniei actioneaza structuri ale unor retele internationale de teroristi, insa activitatea acestora se refera, in special, la colectarea de fonduri pentru retele din strainatate. Existenta acestor celule a fost confirmata atat de catre procurorul general, Ilie Botos, cat si de Serviciul Roman de Informatii. Specialistii SRI sustin, in cadrul raportului de evaluare pe trimestrul III, dat recent publicitatii, ca potentialul actual de risc in plan terorist -deriva din prezenta pe teritoriul national a nucleelor unor organizatii teroriste fundamentalist-islamice si, respectiv, etnic-separatiste, a caror activitate nonoperativa este axata pe coordonate propagandistice si de prozelitism, sustinute, indeosebi, prin mijloace, legale sau ilegale, de autofinantare-.
Procurorul general, Ilie Botos, a admis, ieri, ca pe teritoriul Romaniei actioneaza celule ale unor oganizatii teroriste care se ocupa, in principal, cu finantarea organizatiilor din strainatate. In acelasi timp, un raport intocmit de Serviciul Roman de Informatii arata ca pe teritoriul tarii noastre actioneaza grupuri organizate de cetateni straini care incearca sa puna la punct retele operative de natura terorista.
Raportul de evaluare pe trimestrul III, intocmit de Centrul de Coordonare Operativa Antiterorista din cadrul Serviciului Roman de Informatii, confirma anumite informatii vehiculate in ultima perioada potrivit carora, pe teritoriul tarii noastre, actioneaza celule ale unor organizatii teroriste. Raportul de evaluare al SRI trece in revista atat cadrul international, cat si cel intern. Astfel, specialistii in antiterorism sustin ca -succesiunea fara precedent a actiunilor teroriste, din ultima perioada, din Israel si Rusia, criza ostaticilor din Osetia de Nord si amplificarea rapirilor in scop terorist din Irak evidentiaza accelerarea evolutiei in diversitate a acestui fenomen-. Acelasi studiu apreciaza ca principalul pericol il constituie -revigorarea unor formatiuni teroriste islamice de mici dimensiuni, sub influenta generalizarii interpretarii extremiste a islamului – orientare in masura sa favorizeze proliferarea manifestarilor teroriste pe plan mondial-.
Principalul pericol – organizatiile islamiste
In ceea ce priveste Romania, raportul de evaluare al SRI releva ca -potentialul actual de risc in plan terorist, cu influente previzibile si asupra securitatii nationale a Romaniei, deriva din prezenta pe teritoriul national a nucleelor unor organizatii teroriste fundamentalist-islamice si, respectiv, etnic-separatiste, a caror activitate nonoperativa este axata pe coordonate propagandistice si de prozelitism, sustinute, indeosebi, prin mijloace, legale sau ilegale, de autofinantare-. -Activitatile de criminalitate organizata adiacente terorismului (migratie ilegala, trafic cu droguri, extorcari de fonduri etc.), pe care unele dintre aceste structuri le angajeaza sau le favorizeaza, pun in evidenta accentuarea caracterului transfrontalier al fenomenului. Tendinta transformarii mediilor de interes pe profil antiterorist din tara noastra in potentiale baze de sprijin pentru organizatiile teroriste internationale are ca sursa generatoare si intensificarea, pe teritoriul national, a activitatilor de emisariat, in scop de prozelitism, specifice unor grupari cultice transnationale, promotoare ale ideologiei fundamentalist-islamice sunnite. Aceasta abordare poate constitui o modalitate de revitalizare a comunitatilor musulmane constituite in statele est-europene, relativ dezbinate, laicizate si macinate de lupte interne pentru influenta si control-, se arata in raportul SRI.
Finantarea terorismului international
Dorind parca sa completeze raportul SRI, procurorul general, Ilie Botos, a declarat, ieri, ca institutia pe care o conduce are in lucru un dosar in care sunt cercetate persoane implicate in finantarea organizatiilor teroriste. In acelasi timp, Botos a admis ca -din Romania pleaca bani pentru finantarea activitatilor teroriste-. Ilie Botos a participat la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii in care a fost dezbatuta hotararea de guvern privind infiintarea Directiei de Investigare a Crimei Organizate si Antiterorism. Astfel, infiintarea acestei noi Directii va conduce la cresterea numarului de procurori implicati in acest gen de anchete. -Prin infiintarea Directiei, numarul de procurori va creste de la 110, cati functioneaza in cadrul actualei Directii de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog, la 170. In plus, vor recruta in jur de 30 de specialisti in informatica, infractiuni financiar-bancare, explozivi, substante chimice sau probleme balistice-. Noua Directie va colabora cu structuri specializate din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, cu structuri de profil din cadrul Politiei de Frontiera si cu specialisti din cadrul Directiei Antidrog a IGP, in domeniul combaterii infractiunilor din domeniul crimei organizate. In ceea ce priveste criminalitatea economico-finaciara, Directia va colabora cu Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor si cu BNR-ul, iar pe directia de combatere a terorismului – cu SRI. Potrivit lui Botos, procurorii din cadrul acestei noi structuri nu vor mai cerceta fapte -de mica coruptie-, acestea urmand sa fie trecute la dreptul comun, pentru investigarea lor nefiind necesari procurori specializati.