Home Economic-Financiar Puterea de cumparare in Romania este de trei ori mai mica decat...

Puterea de cumparare in Romania este de trei ori mai mica decat in UE

DISTRIBUIŢI

Cele sase confederatii patronale reprezentative pentru economia romaneasca – UGIR-1903, UGIR, CNIPMMR, PNR, CoNPR si Patronatul Roman – vor prezenta, in cursul acestei saptamani, viziunea miscarii patronale asupra economiei nationale in contextul integrarii europene intr-un document intitulat -Memorandumul Economiei Romanesti-.

Din datele cuprinse in acest document reiese ca nivelul PIB pe cap de locuitor, la paritatea puterii de cumparare, este de trei ori mai mic in Romania decat media inregistrata in Uniunea Europeana. Statisticile confederatiilor patronale mai releva faptul ca salariul mediu net din tara noastra, de 147 de euro, reprezinta o zecime din media UE. De altfel, -la sfarsitul anului 2003, Romania se situa abia la nivelul de dezvoltare economica atins in anul 1980-…

-In lipsa unei informari obiective asupra impactului pe care integrarea Romaniei in Uniunea Europeana il va avea asupra economiei in ansamblu, in lipsa unor analize reale privind starea economiei si problemele cu care se confrunta aceasta-, miscarea patronala din Romania va supune dezbaterii publice -Memorandumul Economiei Romanesti-, un document menit sa aplice un nou dus rece peste optimismul autoritatilor, prin datele statistice destul de ingrijoratoare pe care le contine.


Problema fundamentala: competitivitatea scazuta

Problema fundamentala a Romaniei – nivelul de competitivitate al economiei nationale – va fi surprinsa nu numai in contextul reintegrarii, ci si al cresterii interdependentelor economico-financiare asociate fenomenului globalizarii. Prezentam, in continuare, cateva dintre datele relevante ale -Memorandumului Economiei-, date ce urmeaza a fi analizate in cadrul Forumului Patronatelor: – La sfarsitul anului 2003, ca dezvoltare economica, Romania se situa abia la nivelul atins in anul 1980 – cresterea economica fata de aceasta data de referinta era de doar 2,9%, in conditiile in care ansamblul economiei mondiale inregistra o crestere de 83,4% (prin comparatie, Japonia inregistra o crestere de 78%, SUA de 98,3%, iar Europa de Vest de 56,1%) – Ritmul mediu de crestere a PIB/locuitor, in perioada 1975-2002, a fost negativ (-1,1%) si de numai 0,1% in perioada 1990-2002 – Decalajul tarilor europene fata de Romania s-a majorat de la 1/16 la 1/28 – Daca in anul 1980, Romania reprezenta 0,58% din economia mondiala, in anul 2003, ponderea a scazut la 0,31% – In timp ce in Romania PIB a crescut, in perioada 1999-2003, cu 17,4%, cresterea in Irlanda era de 41,1%, in Letonia de 36,4%, Estonia – 29,1%, Grecia – 21,6%, iar in Ungaria – de 21,2% – PIB/locuitor in Romania, la paritatea puterii de cumparare, era de 6.350 euro in 2003, de 27.910 in Irlanda, de 16.410 in Slovenia, 12.960 in Ungaria, respectiv de trei ori mai mic fata de nivelul mediu din UE – Productivitatea (PIB/salariat) reprezinta in Romania numai 31,7% din media UE (in 2003), in timp ce in Ungaria este de 63,6%, in Polonia de 50,2%, iar in Slovenia de 70,6%. In fine, volumul comertului exterior pe cap de locuitor in Romania este de 1.357 de dolari, in timp ce in Finlanda este de 17.410 de dolari, in Slovenia de 11.808 de dolari, in Cehia – 8.098 de dolari, in Ungaria – 7.771 de dolari, in Lituania – 3.772 de dolari, iar in Polonia de 2.874 de dolari. Exportul de produse de inalta tehnologie reprezinta doar circa 4% din totalul de bunuri exporturi manufacturate.

Programul -Fabricat in Romania- – o speranta esuata

Autorii -Memorandumului Economiei Romanesti- arata, intr-unul dintre capitolele documentului, ca mult-trambitatul program -Fabricat in Romania- a constituit de fapt -o speranta esuata, din cauza lipsei sprijinului guvernamental real de a promova produse si servicii romanesti de calitate, pentru stimularea productiei nationale si asigurarea de locuri de munca-. Cresterea cu 10% a gradului de acoperire a consumului intern din productia nationala, prin politici active de marketing, ar putea insemna, in opinia autorilor, -un spor de 15% al PIB, reducerea cu trei miliarde de euro a deficitului balantei comerciale, crearea a peste 600.000 de locuri noi de munca si o crestere a veniturilor salariale cu 20%-.

Audierile publice vor continua pana in anul integrarii

Potrivit unui comunicat remis de catre principalul organizator – Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (UGIR-1903), Forumul Presedintilor Partronatelor, care va avea loc maine, in Aula Academiei de Studii Economice din Bucuresti, va inaugura un sir de conferinte si dezbateri publice pe care confederatiile patronale intentioneaza sa le organizeze in perioada care a ramas pana la momentul integrarii in UE. La eveniment vor participa lideri ai principalelor confederatii patronale reprezentative la nivel national pentru economia romaneasca privata – UGIR-1903, Consiliul National al IMM-urilor (CNIPMMR), Uniunea Generala a Industriasilor (UGIR), Patronatul National Roman (PNR), Confederatia Nationala a Patronatelor din Romania (CoNPR) si Patronatul Roman. -Este pentru prima data in ultimii 14 ani cand miscarea patronala, al carui proces de constituire a fost unul dintre cele mai dificile din Romania, reuseste sa faca o radiografie obiectiva a realitatilor economice interne. Forumul constituie o noua expresie a vointei de unificare a miscarii patronale din Romania-, se mai precizeaza in comunicatul UGIR-1903. Cu acelasi prilej vor fi decernate distinctiile de -Senior Honoris Causa- liderilor de organizatii patronale prezenti la Forum, precum si titlul de -Industriasul Anului-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.