Armata ramane mai saraca pe zi ce trece din cauza executivului care a scos din administrarea si patrimoniul ministerului de resort o multime de cladiri si terenuri. Majoritatea dintre acestea a ajuns pe mana primarilor si a consilierilor locali. Situatia este grava pentru ca Armata Romana a pierdut numai in acest an aproape 500 de hectare de teren si peste 100.000 metri patrati de suprafata construita. Aceste masuri au fost luate in contextul reorganizarii armatei, dar dupa ce bunurile ajung in proprietatea autoritatilor locale aproape nimeni nu le poate controla. Deoarece valoarea imobiliara a terenurilor este imensa, toata lumea isi pune problema cine beneficiaza de pe urma acestor manevre, mai ales ca autoritatile locale nu au capacitatea de a tine sub control aceasta avere.
In numai un an de zile, Ministerul Apararii Nationale a ramas fara 5.000.000 de metri patrati de teren. Prin hotarari succesive de guvern, armata a pierdut o multime de terenuri, in unele cazuri acestea fiind luate cu tot cu imobilele aflate pe ele. Numai in 2004, MApN a cedat, in total, la cererea executivului, aproape 100.000 de metri patrati spatii locuibile. Din diferite motive, aceste bunuri si terenuri au fost cedate, in cele mai multe cazuri, din cauza imposibilitatii de intretinere si, astfel, Armata Romana a ajuns din ce in ce mai saraca in proprietati. Bineinteles ca aceste tranzactii ridica mari semne de intrebare cu privire la interesele care se ascund in spatele lor. In ciuda faptului ca sunt realizate prin hotarare de guvern si avizate de CSAT, deciziile de trecere a unor terenuri sau imobile din patrimoniul MApN in cel al autoritatilor locale le ofera pe tava primarilor si consilierilor afaceri de milioane de dolari. In afara de spatiile din mediul urban, armata a considerat ca trebuie sa restructureze si unitatile aflate in comunele din imediata apropiere a marilor orase.
-In cursul acestui an au fost initiate un numar de 38 de hotarari de guvern, prin care au fost transferate organelor administratiei publice locale 96.855,12 metri patrati de suprafata construita si 495, 128 de hectare de teren-, se arata intr-un comunicat oficial al Ministerului Apararii Nationale. Principalul motiv in spatele caruia se ascund aceste tranzactii se refera la restructurarea Armatei Romane in urma aderarii la NATO.
Cu toate acestea, numarul mare de imobile care au fost cedate de MApN numai in ultimul an, cat si amplasarea unora dintre terenurile trecute de la armata la consiliile locale ne face sa ne gandim la o afacere de multe milioane de dolari ce nu poate fi controlata.
-Toate transferurile de imobile se fac catre organe ale administratiei publice locale, numai pe baza avizului Consiliului Suprem de Aparare a Tarii si hotararilor Guvernului Romaniei-, sustine acelasi comunicat al MApN.
Orasele au ramas fara cazarme
Bineinteles ca cele mai interesante sunt cazurile in care armata a renuntat la terenuri care se afla in marile orase, in zone numai bune pentru constructia de vile sau spatii comerciale. Legea absolva de orice responsabilitate Ministerul Apararii Nationale, din momentul in care un teren sau un imobil trece din patrimoniul si administrarea sa in patrimoniul si administrarea unui Consiliu local sau judetean.
In aceste conditii, este de la sine inteles faptul ca, o data primind cadou un teren intravilan, consilierii si primarii pot sa faca ce vor cu el. Nu mai putin de o treime din hotararile de guvern cu privire la astfel de transferuri se refereau la bunuri imobile aflate in orase importante.
La Craiova, primaria s-a trezit in aceasta luna cu 33.500 de metri patrati de teren intravilan la care se aduga o cladire cu 4.100 de metri patrati construiti. Singurul impediment legat de cladire era ca locuintele trebuiau vandute personalului armatei care locuia acolo cu chirie. Despre teren, hotararea executivului nu spune nimic. Terenul este evaluat la aproape 1,5 milioane de euro.
Municipiul Tg. Jiu a primit, tot in acest an, un teren de numai 8.100 de mp, pe care se afla o constructie de aproape 500 de mp, in vreme ce Bacaul a primit aproape 70 de hectare de teren intravilan. La acestea se mai adauga 1.600 de metri patrati, ce fusesera cedati chiar in centrul orasului, pe strada Stefan cel Mare. De asemenea, municipiul Cluj Napoca a primit 260.000 de metri patrati intre oras si aeroport, cunoscut fiind faptul ca in aceasta localitate investitiile imobiliare cunosc un boom in ultima vreme. Poate tot din aceste motive, acest oras mai primise prin hotarare de guvern si 3.200 de metri patrati in cartierul Manastur.
Valori minuscule in contabilitatea MApN
Ministerul Apararii a renuntat si la o cazarma din Ploiesti, situata pe strada Dr. Grigore Cantacuzino. Acolo, Consiliul local s-a trezit cu o cladire de peste 3.600 de metri patrati si un teren de aproape 45.000 de metri patrati.
La Botosani, MApN a renuntat in favoarea Consiliului local la doua blocuri neterminate, pentru constructia carora pana atunci fusesera cheltuite peste 16 miliarde de lei.
O situatie asemanatoare este inregistrata la Oradea. Acolo, prin HG 479/2004 a fost trecut in patrimoniul Consiliului judetean un teren de aproape 50.000 de metri patrati situat pe Calea Aradului si o cladire de 12.000 de metri patrati construiti. In contabilitatea armatei, valoarea terenului era de nici 2.000 de euro, in conditiile in care un metru patrat in zona respectiva valoreaza aproape 10 euro.
Comunele de langa orase nu sunt bune pentru unitati militare
Bineinteles ca, din sirul de hotarari de guvern emise in acest an, pentru a scoate anumite terenuri din patrimoniul armatei, doua treimi sunt in anumite comune. Cu toate acestea, nici comunele care au ramas fara unitati militare nu sunt amplasate oricum, ci in vecinatatea marilor orase, in zonele in care se construiesc intens vile.
Un caz interesant se gaseste in comuna Pantelimon, unde Consiliul local a primit doua blocuri care fusesera ale armatei. De asemenea, localitatea Cernica situata in imediata apropiere a Capitalei s-a ales cu aproape 70.000 de metri patrati evaluati la aproape un milion de euro pe piata imobiliara.
Ce poate face autoritatea locala cu patrimoniul primit
– poate emite titluri de proprietate (tinerii pot primi pana la 500 de metri patrati daca vor sa isi construiasca o casa)
– poate sa-l concesioneze unei firme agreate de primar
– se poate asocia in participatiune cu o societate comerciala
– poate face un schimb, urmand sa primeasca un teren situat intr-o zona mai putin atractiva pentru constructia de case (vezi cazul Becali)