Home Actualitate Generalul Mihail Popescu a lasat armata pentru politica

Generalul Mihail Popescu a lasat armata pentru politica

DISTRIBUIŢI

Fostul sef al Statului Major General al Armatei Mihail Popescu a fost trecut in rezerva la propunerea ministrului apararii, el urmand sa candideze pentru un loc la Senat pe listele Uniunii PSD+PUR. In locul lui a fost numit ieri, printr-un decret al presedintelui Romaniei, general-locotenentul Eugen Badalan. Acesta a ocupat pana in prezent functia de sef al Statului Major al Fortelor Terestre.

Generalul Popescu i-a predat succesorului sau atat functia, cat si drapelul de lupta al SMG, decorat cu ordinul National Steaua Romaniei in grad de Cavaler.

La predarea stafetei, fostul sef al SMG a declarat ca -a iubit oamenii si nu i-a fost teama sa aiba in jurul sau specialisti chiar mai destepti decat el, pe care i-a ascultat, i-a motivat si i-a pus la treaba-. Succesorul lui Popescu a precizat, la randul sau, ca va face -tot ce stie si ce poate- pentru a intensifica ritmul reformei in vederea generalizarii standardelor NATO in armata.


Statul Major General al Armatei Romane are de ieri un nou sef. Generalul-locotenent Eugen Badalan a fost numit de presedintele Ion Iliescu in aceasta functie, in vreme ce fostul conducator al SMG a primit un loc pe listele Uniunii PSD+PUR. Mihail Popescu, trecut in rezerva pentru a putea candida pe listele de senatori din Valcea, i-a predat succesorului sau drapelul de lupta dupa o slujba de sfintire a acestuia.


Ceremonialul a fost efectuat de trei preoti militari care au primit de la Popescu ordinul sa isi termine treaba repede.

Generalul Mihail Popescu este de parere ca va influenta anumite sectoare legate de siguranta nationala. El a spus ca migratia spre viata politica se datoreaza faptului ca -dupa ce ai fost seful SMG nu mai ai ce sa fii in armata-.

Desi a declarat ca nu doreste sa critice guvernarea CDR, Popescu a explicat in timpul bilantului SMG faptul ca reforma era intarziata cu 19 luni, angajamentele fata de Alianta Nord-Atlantica fiind golite de substanta. In opinia generalului in rezerva Mihail Popescu, adevarata reforma s-a produs dupa 2000. -Daca in 2001 erau indeplinite 15 angajamente fata de NATO, acum vorbim despre 60 de astfel de obiective, Romania fiind membru cu drepturi depline al Aliantei-, a declarat fostul comandant al armatei.

Daca va continua trendul impus de echipa lui Popescu, armata ar urma sa ajunga in 2007 la 90.000 de angajati – jumatate din numarul existent in 2000. Fostul sef al SMG a explicat ca Romania are de aparat interese in afara granitelor, dar nu a stiut sa explice care ar putea fi acestea. Oricum, Popescu a spus ca in prezent 1.800 de militari se afla in Balcani, Afganistan si Irak.

Atat generalul Popescu, cat si inlocuitorul sau, generalul Badalan, au fost inainte sefi ai Statului Major al Fortelor Terestre. Din acest motiv, ministrul apararii, Ioan Mircea Pascu, a spus ca ar dori ca in viitor seful armatei sa fie desemnat si din comandantii fortelor aeriene sau navale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.