Bucurestenii si persoane venite din toata tara s-au adunat inca de duminica in Dealul Mitropoliei pentru a se inchina la moastele Sfantului Cuvios Dimitrie, pentru a-i feri de primejdii si de rautati.
Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou este considerat totodata ocrotitorul spiritual al Bucurestiului, fiind proclamat ocrotitor al Capitalei in anul 1793 de catre Mitropolitul Filaret al II-lea.
Sfintele moaste au fost scoase duminica si vor ramane pana maine seara, pana ce si ultimul credincios va ajunge sa se inchine la Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou. Pentru eveniment au fost detasate forte de ordine, care asigura paza moastelor si ii indruma pe credinciosi.
Moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, neputrezite, au fost descoperite in albia raului Lom si duse in satul Basarabov, din dreapta Dunarii, vizavi de orasul Giurgiu, fiind asezate mai apoi in Catedrala Mitropoliei, la 13 iulie 1774, cu gandul de a fi duse in Rusia. Insa romanii au dorit sa pastreze moastele ocrotitorului lor, ajungand in Rusia numai o mana a Sfantului Cuvios Dimitrie.
Din porunca lui Voda Caragea, pentru stavilirea epidemiei de ciuma si a celei de holera, din 1831, sfintele moaste ale Sfantului Cuvios Dimitrie au fost scoase in procesiune pe strazile orasului Bucuresti.
Sfantul Cuvios Dimitrie a fost numit si -cel Nou-, pentru a nu fi confundat cu Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, inscris in calendar la 26 octombrie, ale carui moaste se afla in Catedrala din Tesalonic, Grecia.
Bucurestenii vin zilnic la Catedrala Patriarhiei pentru a se inchina la sfintele moaste, iar pe 27 octombrie, ziua de praznuire a Sfantului Dimitrie cel Nou, se aduna cu doua-trei zile inainte. Prin fata raclei cu sfintele moaste, asezate sub un baldachin, langa Catedrala, trec sute de mii de pelerini, perindandu-se din 1990 incoace peste un milion de credinciosi, aproape jumatate din populatia actuala a Bucurestiului.