Home Actualitate Traian Băsescu: Nu ne scoate din dificultate nicio lozincă!

Traian Băsescu: Nu ne scoate din dificultate nicio lozincă!

DISTRIBUIŢI

„Susțin fără rezerve că soluția adoptată în proiectul de acord cu FMI este cea mai bună soluție pe care Romånia o putea adopta în acest moment. Văd că toată lumea dă soluții, partidele se reped să-și anunțe la televizor soluțiile, dar acestea nu sunt susținute de cifre. Pe acești dilentanți îi consider niște promotori ai dezinformării romånilor“, a declarat, ieri seară, președintele Traian Băsescu, într-o declarație de presă la Palatul Cotroceni, în urma reuniunii avute cu reprezentanții Executivului, sindicatelor și patronatelor  pe tema memorandumului cu FMI. Traian Băsescu a anunțat că a decis, împreună cu primul-ministru, Emil Boc, ca scrisoarea de intenție către Fondul Monetar Internațional să nu fie adoptată de Guvern decåt dacă are avizul Consiliului Economic și Social, ceea ce reprezintă o premieră în politica romånească.
„Dacă de acolo ies soluții mai bune decåt cea pe care Guvernul o propune acum în scrisoarea către Fond, m-aș bucura, dar trebuie să fie soluții prin care să încercăm să ne apropiem de a cheltui atåt cåt producem. Cu cåt ne desprindem de această realitate – de a cheltui mai mult decåt producem – cu atåt ne va fi mai greu în următorii doi-trei ani“, a spus șeful statului.
Potrivit acestuia, Romånia se poate afla în situația de a fi salvată, așa cum este Grecia sau cum sunt alte țări membre ale UE, pentru care s-a constituit deja fondul de intervenție, dar a adăugat că nu recomandă o astfel de situație. „Am sesizat azi o nuanță care a și generat reacția mea de a anunța pe toți participanții că presedinția nu mai participă la un astfel de format. Era nuanțat că Guvernul și Președinția au luat măsuri împotriva romånilor. Resping categoric o astfel de abordare. Soluția pe care eu și Guvernul am propus-o romånilor e o soluție care reflectă ceea ce poate Romånia acum și o alternativă la creșterea rapidă a gradului de îndatorare. Este și soluția de a recupera ceea ce s-a consumat fără acoperire în producție sau productivitate în 2000-2008“, a ținut să precizeze șeful statului.
Alternativa? „Continuarea spiralei împrumuturilor. Împrumuturile vor ajunge foarte repede să sufoce orice șansă de dezvoltare a Romåniei. O spun responsabil, pe un mediu european în care tot mai multe țări intră în dificultate, trebuie să vedem și de ce intră în dificultate țările cu datorii mari“, a explicat Băsescu.

Realitatea în cifre

Pentru a explica și mai bine situația, Băsescu a oferit și un exemplu: „Dacă noi implementăm programul convenit cu FMI, vom rămåne cu un deficit de 6,8%. Vom avea acord cu FMI, și dincolo de aproximativ trei miliarde de euro pe care îi primim pånă la sfårșitul anului ar mai trebui să împrumutăm de pe piață diferența pånă la 8,8 miliarde. Ar trebui să mai împrumutăm circa cinci miliarde de euro, dar în condiții de acord cu FMI. Dacă nu avem acord, am auzit și această teorie, deficitul ar fi 11,7 miliarde, respectiv 9,1%. Îi rog pe oamenii veseli din politică, din presă, din lumea sindicală, de afaceri să spună cum ar putea împrumuta Romånia 11,7 miliarde euro pentru a-și acoperi deficitul fără acord cu Fondul. Eu vă asigur că nu am putea împrumuta prea mult și ar însemna să începem imediat să nu mai plătim salarii și pensii“.

Unii vor dezordine

„Am convingerea că această furibundă campanie vizează crearea de dezordine.
Sunt foarte mulți care doresc să revină la perioada anilor ‘90 cånd s-au îmbogățit din dezordine. Eu cer rigoare și abordarea soluțiilor care pot face din Romånia o țară cu șanse, care își stabilește singură destinul, și nu o țară sufocată de datorii care să fie salvată condiționat. Un acord cu Fondul nu poate fi decåt în 2 variante: creștere de venituri sau reducere de cheltuieli. Fondul nu e armata salvării, nu face cadouri. Propun romånilor ca împreună să ieșim din dificultate, cu asumarea de sacrificii de la președinte pånă la cel mai neînsemnat funcționar. Nu ne scoate din dificultate nicio lozincă“, a ținut să precizeze șeful statului.

Soarta memorandumului cu FMI – în mâna sindicatelor și patronatelor

„Președintele Traian Băsescu a considerat că întålnirea de astăzi (n.r. ieri) nu este instituțională și că este obligatoriu avizul CES-ului“, a explicat președintele CNSLR – Frăția, Marius Petcu, la finalul discuțiilor cu președintele și premierul.
El a adăugat că sindicatele i-au reconfirmat președintelui că mișcarea sindicală preia starea de nemulțumire a oamenilor și că protestele vor continua, Traian Băsescu afirmånd că își asumă această situație și consideră justificate protestele. La råndul său, președintele Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat că „obiectivul sindicatelor este să completeze documentul, întrucåt, sunt zone întregi care au rămas neacoperite, precum combaterea evaziunii fiscale, tratament unitar în piața muncii și inspecția muncii“. Acesta a adăugat că după analiza din CES documentul poate rămâne neschimbat sau FMI va fi rechemat pentru a negocia modificările făcute. Pånă la sfârșitul săptămânii, sindicatele vor avea acces la cifre și indicatori economici, astfel încât să își poată formula o poziție corectă în ceea ce privește memorandumul. În același timp, președintele „Cartel Alfa“, Bogdan Hossu, a anunțat că vineri, la ora 10.00, a fost convocat CES.
Președintele Traian Băsescu, întrebat fiind dacă poate fi modificat memorandumul dintre Guvern și FMI, a răspuns că „oricând se poate relua negocierea“. El a adăugat că orice se poate renegocia, arătând că trebuie văzut cum se face reducerea cheltuielilor bugetare. „Deci, orice se poate renegocia, dar vreau să știți că este o chestiune de timp și oricum trebuie să răspundem cum reducem cheltuielile bugetare“, a spus președintele Băsescu.

Patronatele susțin actuala formă a memorandumului

Pe de altă parte, Alianța Confederațiilor Patronale din România nu este de acord cu decizia președintelui Traian Băsescu și a premierului Emil Boc de a amâna discutarea în ședința de Guvern de astăzi a memorandumului cu FMI, a declarat purtătorul de cuvânt al Alianței, Dan Matei Aghaton.
Aghaton a ținut să precizeze că „dacă CES dă aviz negativ, există posibilitatea rechemării misiunii Fondului și renegocierii acordului, lucru pe care Alianța nu-l acceptă sub nicio formă“. El a arătat că Alianța Confederaților Patronale a cerut o întâlnire cu președintele Traian Băsescu, deoarece consideră că urmările unei tergiversări a adoptării documentului, într-un moment în care toată lumea așteaptă ca acesta să ajungă în timp util la Washington, este un „semnal prost“. Și președintele UGIR-1903, Cezar Corâci, a declarat că, în cazul în care memorandumul nu va fi adoptat de Parlament și ulterior de board-ul FMI, se va întrerupe temporar Acordul cu Fondul, fiind probabil ca România să rămână fără pensii și salarii din luna iunie.

Băsescu: „Nicio țară nu-și poate permite să cumpere pamperși cum își permite România“

Traian Băsescu a participat împreună cu premierul Emil Boc la o întålnire cu grupurile parlamentare ale PDL, UDMR și ale independenților la Palatul Parlamentului, unde i-a avertizat pe membrii coaliției de guvernămånt că sunt cei care pot scoate țara din criză sau o pot îngropa. Președintele le-a atras atenția membrilor PDL că au girat „clientela și tot felul de neaveniți au fost numiți în diverse funcții“.
„Dacă veți fi cei care vor scoate Romånia din criză, veți fi cei care vor culege beneficiile în 2012. Dacă veți fi cei care nu vor scoate Romånia din criză și vor continua acțiunile clientelare (…), veți fi compromiși politic pentru totdeauna.
Sigur că măsurile luate contravin total programelor oricăreia dintre cele trei formațiuni plus grupul minorităților, în ceea ce privește acțiunea…“, le-a spus Băsescu parlamentarilor PDL, UDMR, UNPR și reprezentanților minorităților, într-o înregistrare făcută publică de Hotnews. Traian Băsescu le spune parlamentarilor că 37% din cheltuielile statului sunt de asistență socială, „în care intră toate năzbåtiile de programe care s-au inventat în perioada de veselie parlamentară… pamperși pentru copii, toate năzbåtiile astea… Pot să spun cu oarecare demnitate că dacă vrei să faci un copil trebuie să știi ce e aia, trebuie să-i poți cumpăra pamperși. Vreau să înțelegem că am mers prea departe. Nicio țară nu își permite cheltuieli, pamperși, cum își permite Romånia“, a spus președintele Băsescu în spatele ușilor închise.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.