Opt milioane de euro au fost folosite de Baza Centrala pentru Asigurarea Tehnica a Operatiunilor din cadrul Ministerului de Interne in vederea achizitionarii catorva masini pentru angajati. Din dorinta de a inlatura orice concurenta, licitatia a fost organizata de catre minister dupa o lege speciala. Mai mult, institutia condusa de Saniuta a semnat un contract cu trei firme, desi declarase castigatoare numai doua. Ultima firma, care a primit 1,1 milioane de euro din banii statului, nici macar nu este amintita printre participantii la procesul de selectare a ofertelor. Semn ca lucrurile sunt departe de respectarea legii, reprezentantii ministerului au refuzat sa ne prezinte un pret defalcat al produselor cumparate pentru a nu putea face o comparatie cu cele existente pe piata.
Ministerul de Interne a reusit sa realizeze niste contracte in valoare de opt milioane de dolari in cel mai pur mod pompieristic. Desi in mod normal ar fi trebuit sa organizeze o licitatie conform procedurilor care se aplica in cazul institutiilor de stat, MAI a optat sa faca cumparaturi de milioane de euro ascunzandu-se in spatele unor prevederi legate de siguranta nationala. Acest lucru a fost facut in conditiile in care erau achizitionate masini de pe o piata libera si concurentiala.
Mai mult, dupa ce a optat pentru o licitatie restransa, Baza Centrala pentru Asigurarea Tehnica a Misiunilor – structura MAI care a organizat afacerea – a selectat in faza finala doua companii, dar a semnat contractul cu trei firme. Practic, o societate comerciala a castigat o licitatie la care nu se prezentase.
Pe 13 august 2004, Baza Centrala pentru Asigurarea Tehnica a Misiunilor a semnat de trei contracte. Valoarea totala a acestora era de opt milioane de euro. Primul contract a fost semnat cu firma Porsche Romania si era in valoare de 4.397.572 de euro. In anuntul oficial se spunea ca era vorba despre achizitionarea de mijloace -tehnice terestre – autospeciale-. Tot acolo se specifica faptul ca la licitatia organizata restrans mai participasera trei companii.
Al doilea contract era semnat cu DaimlerChrysler AG din Germania si valora 2,56 milioane de euro. Si de aceasta data, BCATM cumpara aceleasi mijloace tehnice terestre si anunta ca la licitatie fusesera prezente trei firme. Cea de-a treia intelegere era identica, singurele diferente fiind legate de faptul ca firma era DaimlerChrysler Corporation din Statele Unite ale Americii.
Daca lucrurile ar fi stat numai asa, am fi putut spune ca la licitatie au participat trei firme, iar MAI a incercat sa le impace pe toate, declarandu-le cistigatoare.
Cu toate acestea, problemele de la Baza Centrala pentru Asigurarea Tehnica a Misiunilor sunt mult mai mari pentru ca la licitatie au participat numai doua firme in faza finala. Practic, DaimlerChrysler Corporation din Statele Unite ale Americii a castigat peste un milion de euro desi nu a prezentat o oferta.
Istoria unei povesti dubioase
Pe 11.03.2004, Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat prin Baza Centrala pentru Asigurarea Tehnica a Misiunilor ca organizeaza o licitatie restransa pentru a achizitiona mai multe autovehicule. Procedura a fost stabilita in acest sens deoarece organizatorii s-au pitit in spatele Hotararii de Guvern 1.186/2001. Prin aceasta, se stabilesc anumite categorii de bunuri ce pot fi cumparate in regim special. Anexele cu aceste bunuri sunt secrete, deci nu putem sti daca cele cumparate de MAI se incadreaza acolo.
Astfel, la MAI au aparut opt firme, dar numai sase dintre acestea au avut acces la documentatia intocmita pentru licitatie. Inca doua firme au renuntat pe parcurs sa mai depuna oferte, iar in competitie au ramas doar Telerob GmbH, Ford Werke AG, DaimlerChrysler AG si Porsche Romania. Primele doua au fost eliminate, iar, in final, cele doua firme au fost declarate castigatoare.
Frauda la Ministerul Administratiei si Internelor
Pana in momentul acesta, lucrurile erau dubioase, dupa semnarea contractelor problema a capatat un iz penal. Desi a declarat castigatoare doua companii, Ministerul Administretiei si Internelor, prin Baza Centrala pentru Asigurarea Tehnica a Operatiunilor, a semnat contracte cu trei companii. -Avand in vedere natura bunurilor oferite precum si posibilitatile de fabricatie ale firmelor ofertante, procedura s-a finalizat cu incheierea a trei contracte comerciale, unul cu SC Porsche Romania SRL si doua cu DaimlerChrysler AG-, se arata in comunicatul oficial al MAI.
Acesta se bate cap in cap cu anuntul facut dupa parafarea contractelor si care spune clar ca cel de-al treilea contract a fost semnat cu DaimlerChrysler Corporation din Statele Unite, care nu participase la nici una dintre fazele licitatiei si care este o societate comerciala total diferita de compania care are un nume asemanator si este inregistrata in Germania. Practic, peste un milion de euro a fost acordat ilegal de angajatii MAI. Intrebarile ce se pun sunt legate de factorii ce i-au determinat pe contractanti sa accepte semnarea unui contract in acesti termeni.
Oamenii lui Saniuta dau din colt in colt
Realizand ca au de acoperit o afacere dubioasa, angajatii Ministerului Administratiei si Internelor au revenit sustinand ca -intre DaimlerChrysler AG din Germania si DaimlerChrysler Corporation din Statele Unite a existat o intelegere si o procura de reprezentare-. Aceasta declaratie schimba insa in rau problema pentru ca, asa cum am vazut, cea de-a doua firma nu a fost declarata castigatoare, iar in cazul in care compania din Germania ar fi semnat contractele, una dintre ele ar fi trebuit sa contina cantitatea bunurilor si valoarea ce urmeaza sa fie subcontractata.
Cum s-au cheltuit banii publici?
-Obiectul celor trei contracte il constituie livrarea a 137 de produse marca Volkswagen, 14 produse marca Mercedes-Benz si 17 produse marca Chrysler-Jeep-, se arata intr-un mod prea general in comunicatul MAI. In realitate, numai patru tipuri de produse necesitau blindaj. Alte cinci erau destinate muncii in oras sau pe teren accidentat, iar doua erau echipate pentru anumite activitati particulare. In cadrul acestor contracte, MAI a mai cumparat si o masina pentru transportat caini, dar probabil cele mai costisitoare au fost masinile care ii vor plimba pe atasatii de interne din strainatate. Unele sunt de teren, iar altele pentru plimbarile in oras, unde nu sunt gropi. Oamenii lui Marian Saniuta nu au vrut sa ne spuna defalcat care sunt valorile autovehiculelor, desi legea nu ii oprea sa ne transmita cate utilaje au fost achizitionate in cadrul fiecarui contract si pe ce suma. In acest fel s-a evitat o eventuala comparare a preturilor care exista pe piata.