Uniunea Generala a Industriasilor din Romania – UGIR-1903, in colaborare cu alte cinci confederatii patronale reprezentative la nivel national, reunite in Uniunea Patronatelor Romane (UPR), au organizat o prima editie a Forumului Presedintilor Patronatelor din Romania, care s-a desfasurat, ieri, in aula Academiei de Stiinte Economice Bucuresti. Cum era de asteptat, evenimentul s-a transformat intr-o noua ocazie pentru liderii oamenilor de afaceri sa se indemne reciproc la o coagulare a miscarii patronale din Romania. Ca principal argument pentru un astfel de demers, sefii patronatelor au invocat marile probleme cu care se confrunta mediul romanesc de afaceri, prezentate in -Memorandumul Economiei- – document dezbatut pe larg in cadrul Forumului.
Pentru a preintampina -valul de schimbari legislative ce ne asteapta in urmatorii ani- si a face fata concurentei europene, liderii miscarii patronale (deloc putini!) au cerut, perindandu-se pe la tribuna Forumului Presedintilor de Patronate din Romania, ca patronii sa-si adune fortele si sa formeze o -voce unica- in parteneriatul cu sindicatele si guvernul. Mesajul in sine nu constituie o premiera – aceasta doleanta a fost exprimata la fiecare dintre multiplele reuniuni de anvergura a liderilor patronali ce au avut loc in ultimii ani. Premiera consta in faptul ca (abia) acum se concretizeaza o lista de prioritati, un fel de agenda de lucru, stabilita pentru viitorul apropiat.
Miliardarii si industriasii vor mai multa putere
Paradoxal, in Romania nu industriasii, intreprinzatorii sau miliardarii din diverse ramuri dicteaza ce se face si se desface in economie, situatie care i-a determinat pe delegatii prezenti la lucrarile forumului sa se invite reciproc la o unificare de asa factura, incat sa poata fi luati in seama in dialogul -tripartit- – ce, deocamdata, se desfasoara mai mult intre guvern si sindicate. Partea patronala nu a prea dat rezultate in negocierile principalelor aparitii legislative recente, cum ar fi Codul fiscal sau Codul muncii, si asta pentru ca -noi, patronatele si confederatiile patronale, am fost disipate in diverse chestiuni mici, punctuale-, dupa cum au argumentat vorbitorii. Pe langa situatia astfel semnalata, liderii mediului de afaceri au mai aratat si ca ar fi nevoie de lideri capabili sa reprezinte, daca nu intreaga miscare patronala, cel putin majoritatea acesteia – adica federatiile si confederatiile participante la forum…
Ca prim un pas concret pe calea unificarii patronale, organizatorii au deschis o lista de propuneri privind actiunile ce le-ar putea intreprinde reprezentantii miscarii patronale. Prima dintre acestea (venita din partea conducerii UGIR-1903) consta in organizarea de intruniri lunare ale patronilor, cu probleme punctuale pe ordinea de zi. O alta propunere (a Federatiei Patronale din Industria Usoara) cheama oamenii de afaceri la adoptarea si aplicarea unui Cod de etica, prin care sa se angajeze sa nu mai apartina la mai multe organizatii simultan, asa cum se intampla in prezent. Probabil ca organizatorii vor da publicitatii lista completa cu propunerile prezentate in plenul forumului, astfel ca nu mai insistam acum asupra acesteia.
Autoritatile inghit cu noduri statisticile patronale
Documentul forumului, intitulat -Memorandumul Economiei-, a fost conceput mai mult ca argument pentru unificarea patronala (statisticile macroeconomice cuprinse in el sunt de-a dreptul ingrijoratoare), evidentiind, inca o data, necesitatea ca oamenii de afaceri si reprezentantii acestora sa actioneze unitar. Cu toate acestea, autoritatile invitate au reactionat evaziv, cu discursuri indreptate mai mult catre un viitor -luminos-, decat spre rezolvarea problemelor actuale. Oficialitatile au venit si aici cu -vom face si vom drege-, parca uitand ca, pana la alegerile generale, au mai ramas mai putin de 40 de zile si parca nu mai are farmec sa vorbeasca la timpul viitor… Bineinteles ca, dupa ce si-au rostit sforaitoarele mesaje (aproape electorale), au disparut care incotro, evitand o dezbatere cu cartile pe masa a datelor cuprinse in -Memorandumul Economiei- – putere scazuta de cumparare, competitivitate dintre cele mai reduse, investitii straine timide, fiscalitate apasatoare etc. Cui i-ar pica bine asemenea realitati – tocmai acum, cand a venit vremea vorbelor dulci, a baloanelor de sapun si a promisiunilor inflacaratoare?
Memorandum privind economia de conjunctura
Principalul document al Forumului Presedintilor Patronatelor din Romania – -Memorandumul Economiei- – realizeaza, in cifre adunate din mai multe surse si comparate cu parametrii inregistrati in alte tari, o radiografie in termeni reali a disfunctiilor economice din ultimul sfert de veac si a cauzelor de fond ce le-au determinat. Datele sunt specifice mai mult unei economii de conjunctura, care au plasat Romania pe pozitia 75 din 102 in topul competitivitatii, cu o crestere de numai 2,9% in 2003 fata de… 1980 (an in care Ceausescu era intoxicat cu cifrele umflate ale deceniului de -impliniri marete-).