O prima rezolutie a Forumului Presedintilor Patronatelor din Romania – eveniment desfasurat, marti, in Aula ASE din Bucuresti – arata ca, in premiera pentru Romania, a fost adoptat -Sistemul gradual unitar de actiuni patronale si protest colectiv-.
Pentru promovarea intereselor dezvoltarii economiei nationale, -patronatele isi vor sincroniza actiunile care vor evolua, de la demersurile de informare corecta a opiniei publice la forme organizate de protest in cadrul structurilor de dialog social, la blocarea negocierii contractelor colective de munca si greva fiscala. Forumul, organizat de cele sase confederatii patronale reprezentative pentru sectorul privat al economiei (UGIR-1903, CNIPMMR, UGIR, PNR, CoNPR si Patronatul Roman) a solicitat ca ziua de 26 octombrie sa fie declarata Ziua Patronatului, pentru ca in fiecare an sa fie un prilej de evaluare a performantelor, reprezentativitatii fortei si obiectivelor institutiei patronale din Romania. Cei 250 de lideri ai organizatiilor patronale din Romania au adoptat, in cadrul Forumului, -Programul de evaluare a calitatii serviciilor de guvernare- care va realiza studii asupra suportabilitatii fiscalitatii din Romania, monitorizarea deficientelor legislatiei cu impact economic si introducerea pedepselor pentru erori in decizia politica. De asemenea, se va introduce un -chestionar de evaluare a actului de control-, pentru a evita abuzurile si ilegalitatile savarsite de institutii si functionari ai statului in timpul controalelor. Forumul a mai adoptat Apelul Presedintilor Patronatelor din Romania catre clasa politica si catre Confederatiile Patronale din Europa. Cu acelasi prilej, liderii organizatiilor patronale au pus bazele unei reviste saptamanale – -Patronul- – subintitulata -publicatie de actiune pentru unitatea patronala-.
Potrivit organizatorilor, Forumul Presedintilor Patronatelor din Romania este -expresia concreta a efortului de unificare patronala si a bataliei pentru sustinerea capitalului autohton si a prosperitatii cetateanului roman in procesul eurointegrarii si al globalizarii economice-.