Home Actualitate Dezastru la Politia Transporturi

Dezastru la Politia Transporturi

DISTRIBUIŢI

Hotii de fier vechi ataca trenurile de marfa ca in Vestul Salbatic, iar Politia Transporturi sustine ca nu are ce sa le faca. Chestorul Mircea Bot, conducatorul acestei institutii, a intrat in concediu, iar bilantul dezastruos pe primele noua luni ale anului a fost citit de adjunctul sau, Nicolae Margarit. El a explicat ca, desi oamenii sai au trimis in instanta 400 de infractori pentru 1.400 de fapte, legea este prea blanda cu hotii. Deoarece politistii lui Bot nu mai fac fata situatiei, CFR Marfa a inceput sa angajeze firme private de paza pentru transporturi. Managementul defectuos al Politiei Transporturi pare sa fie principala cauza pentru proliferarea hotilor de fier vechi care ataca zilnic trenurile de marfa.

Seful Directiei de Politie Transporturi – chestorul Mircea Bot – a intrat in concediu inainte de prezentarea bilantului pe noua luni al institutiei. Gestul este destul de simplu de inteles in conditiile in care situatia unitatii pe care o conduce este extrem de grava. Chestorul Mircea Bot nu a avut curajul sa prezinte rezultatele dezastruoase ale institutiei pe care o conduce. In lipsa fostului sef al Politiei Capitalei, comisarul-sef Nicolae Margarit a trebuit sa explice de ce din trenurile de marfa se fura ca in codru, din cele de persoane dispar calatori, iar garile sunt pline de aurolaci, hoti si prostituate.

Solutiile propuse de omul lui Bot au fost puerile. Politistii de la transporturi se declara neputinciosi si vor sa mareasca incadrarile pentru hotii de fier vechi care jefuiesc vagoanele trenurilor de marfa. Astfel, s-ar ajunge ca un astfel de amarat sa primeasca pedepse egale cu mari criminali sau delapidatori.

Politia Transporturi a recunoscut ca este depasita din punct de vedere profesional de firmele private de paza si protectie. In zona cea mai periculoasa din punctul de vedere al furtului de fier vechi – tronsonul Fetesti-Constanta Port – CFR s-a considerat ca este mai bine sa angajeze bodyguarzi decat sa se bazeze pe politistii condusi de Mircea Bot .-CFR Marfa a constatat ca este mai profitabil sa angajeze o firma de paza din Constanta ca sa insoteasca trenurile de marfa. Este mai simplu sa ii plateasca pe acestia decat sa plateasca despagubiri firmelor care transporta fier vechi-, a declarat adjunctul de la Politia Transporturi.

Hotii de fier prospera sub ochii politistilor

Cele mai mari probleme sunt intampinate de politistii de la transporturi in legatura cu infractorii care ataca in mod organizat trenurile de marfa ce transporta fier vechi. Acestia ataca in general la Caampia Turzii, Bucuresti (triajul Chitila), Valea Jiului si bineinteles Constanta.

Aceste zone sunt vizate deoarece pe acolo trec cele mai multe transporturi de fier vechi, nu pentru ca in rest politia ar pazi mai bine obiectivele pe care le are de pazit. De altfel, adjunctul chestorului Bot a oferit o explicatie halucinanta pentru rezultatele ingrijoratoare inregistrate de Politia Transporturi. El a spus ca aceste rezultate se datoreaza legislatiei si problemelor sociale. -Fura pentru ca nu au ce sa manance. Din aceste motive e o problema asa de mare in Valea Jiului-, s-a scuzat el, de parca politia ar trebui sa dea de mancare la potentialii infractori, nu sa prinda hotii care comit fapte penale.

Cifrele indica un prost management la Politia Transporturi

In primele noua luni ale acestui an au fost raportate peste 1.400 de furturi la caile ferate din intreaga tara. In aceste cazuri, politia a putut sa stranga probe pentru 412 persoane care au fost invinuite si inculpate. Avand in vedere ca o banda de hoti de acest gen are in medie cinci membri, vedem ca politia a reusit sa fie cat de caat eficienta in vreo 80 de cazuri, ceea ce reprezinta o eficienta de nici 6%.

Mai mult decat graitor este si faptul ca oamenii lui Mircea Bot au audiat 1.218 persoane suspecte, dar nu au reusit sa probeze decat o treime dintre acestia, numarul putaand sa scada simtitor dupa procese. De altfel, din bilantul institutiei a lipsit rubrica legata de cazurile finalizate deja. Aceasta rubrica ar fi putut arata in cate dintre aceste cazuri politistii s-au inselat si au pus sub acuzare oameni numai pentru a raporta o situatie mai buna.

Situatia este cu atat mai grava, cu cat din cauza furturilor de fier vechi si de elemente componente ale cailor ferate, in primele luni ale acestui an, au fost inregistrate peste 140 de accidente de tren, unele dintre ele fiind soldate cu victime umane.

Cele mai multe furturi care s-au petrecut in aria de competenta a subalternilor chestorului Mircea Bot au fost cele din vagoanele trenurilor de marfa. Ca in vestul salbatic, trenurile noastre au ajuns sa fie tinta unor grupari care nu pot sa fie stavilite de politisti. Aproape 1.000 din faptele comise in acest an s-au referit la astfel de situatii. In 32 de cazuri s-a furat cablu de comunicatii, iar in 24 de situatii, tinta hotilor a fost chiar sina de cale ferata.

Au inceput sa dispara oameni din trenuri

Comisarul-sef Nicolae Margarit a spus ca numai 8% din trenurile de persoane sunt patrulate de oameni ai legii, in conditiile in care la aceasta operatiune Politia Transporturi este ajutata si de Jandarmerie. -Nu avem efective si nu stiu nici care ar putea fi numarul de oameni necesar in acest moment. Noi avem la dispozitie 1.800 de oameni-, a explicat adjunctul de la transporturi.

El a vorbit apoi general despre un caz extrem de grav, care indica inca o data ca oamenii legii nu stiu sa faca o cercetare la fata locului. Dintr-un tren de persoane a disparut o femeie, despre care Margarit crede ca a sarit din tren pe tronsonul Fundulea Branesti. Cu toate acestea, politia inca nu a gasit trupul femeii, desi in mod cert acesta trebuie sa fie undeva pe langa calea ferata aflata sub -atenta- monitorizare a oamenilor chestorului Mircea Bot.

Dosarele nerezolvate de Politia Capitalei sub conducerea lui Bot

-Obosea pe la pranz, cand, de foarte multe ori, era de negasit, a obosit sa-si puna in aplicare ideea cu masinile politiei amplasate in diverse puncte fixe din oras, a obosit in legatura cu inmultirea numarului de spargeri de masini, fenomen impotriva caruia nu a luat nici o masura-, declara ministrul de interne de atunci, Constantin Dudu Ionescu pe 17 noiembrie 2000 la schimbarea din functie a lui Bot. El nu reusise sa faca lumina in dosarele legate de asasinatul mafiot de la -Groapa de Gunoi-, unde Nicu Pamant si Puiu Tanase fusesera gasiti impuscati in cap si nici in cazul crimei de la Lacul Morii. De asemenea, in perioada sa a proliferat gruparea condusa de Radu Bolgiu, iar dosarul -Protbagajul- nici nu se mai pune la socoteala. De altfel, declansarea operatiunii -Luna- in 2000 a scos la iveala ca in Bucurestiul aparat de politistii lui Bot proliferasera 46 de grupari mafiote care actionau fara frica.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.