E trecut de ora 21.00. E o seară plăcută de primăvară. Capitala pare liniștită, iar jandarmii care în seara asta lucrează pe 112 sunt deja pe poziții de mai bine de o oră, fiecare în sectorul pe care îl patrulează. În sectorul 1, echipajul condus de plutonierul Florin Andriescu face, la aproape o oră de cånd a intrat în tură, primele verificări asupra unor persoane suspecte. Aici aflăm de la plutonier că suspectul este acea persoană care rămåne mai multă vreme într-un loc, se ferește de privirea jandarmilor și are o atitudine care dă de bănuit. Astfel că plutonierul îi verifică pe cei doi printr-o stație în care este suficient să bagi numai codul numeric personal și poți vedea buletinul persoanei cercetate, dar și ceva informații despre cazierul acesteia. După legitimare, cele două persoane sunt lăsate să plece, iar prin stație aflăm că în Sectorul 2, în zona Gimalău, un băiat de 16 ani a fost lovit cu o cărămidă în zona feței.
Jandarmi vs. pandaci
Odată ajunși la fața locului, ne întåmpină plutonierul Ginel Petre, un om călit, cum de altfel se cerea pentru o astfel de zonă, unde două clanuri de rromi se „războiesc“. Acesta ne explică faptul că mai devreme un băiat de 16 ani a fost lovit cu o cărămidă în gură, a venit o ambulanță și l-a transportat la spital. De altfel, plutonierul ne mai spune că cel mai probabil cei vinovați vor rămåne nepedepsiți, asta pentru că băiatul nu va depune plångere deoarece în zonă rromii preferă să se guverneze după legilor lor. Plutonierul ne mai explică faptul că în regiunea pe care o patrulează este una de conflict și că așa cum jandarmii își trimit iscoadele pentru a se asigura că lucrurile nu degenerează, așa și rromii au proprii lor pandaci care îi spionează pe jandarmi.
Prin stație aflăm că pånă la ora 22.30 jandarmii din Sectorul 1 au aplicat nu mai puțin de 5 amenzi în valoare de 400 de ron pentru consum de băuturi alcoolice.
Ne mutăm „cartierul general“ în sectorul 3, unde plutonierul Cătălin Apostol tocmai fusese informat că va trebui să plece pentru a ajuta Poliția într-o acțiune. Din cåte ne spune, sectorul pe care îl are în pază este unul destul de liniștit, cu toate acestea, în medie pe seară se dau 5-6 amenzi pentru diferite contravenții. El ne mai spune că, deși situația pe străzile din București nu este una extremă, i-ar plăcea să aibă un pistol mai bun în dotare, dar și o uniformă care să îl reprezinte.
Travestitul blond
Aproape de miezul nopții, ajungem și în Sectorul 4, unde îl găsim pe plutonierul Cristian Panduru, renumit între jandarmi pentru curajul său. La momentul la care am ajuns noi, tocmai se terminase un spectacol într-unul din parcurile din zonă și plutonierul ne spune că nu a întåmpinat niciun fel de incidente. El adaugă totuși că în medie se dau 4-5 amenzi, uneori chiar și 10, cele mai multe fiind date pentru cerșetorie. Chiar dacă este de ani buni în jandarmerie și poate oboseala ar fi trebuit să-l prindă din urmă, plutonierul ne precizează că lui îi place ceea ce face, că nu e greu și că nici măcar pe timp de noapte nu are niciun fel de probleme cu somnul. „Asta e meseria!“, a conchis acesta. Din echipajul pe care îl conduce face parte și jandarmul Iulian Rădulescu, unul dintre cei mai vechi în domeniu, mai exact de 18 ani, care printre altele are și o centură neagră la karate și a participat la Mineriada din 1999, unde timp de mai multe zile a avut de înfruntat situația de conflict din defileul Jiului. În timp ce discutam, jandarmii au fost anunțați prin stație că un travestit alături de alte două două prostituate, cliente fidele ale jandarmilor, au ieșit la produs într-o zonă de pe raza Sectorului 4. Am ajuns acolo și jandarmul Rădulescu a explicat că travestitul în cauză mai are o altă serie de amenzi neplătite și că cele două femei care-l însoțesc mai tot timpul sunt și ele la fel de rău-platnice ca mai sus-menționatul. Jandarmii hotărăsc să le mai amendeze o dată pe femei, dar și pe travestit, care și-ar fi dorit să se și dezbrace la vederea blițului aparatului foto, însă a renunțat.
Ferentari – „Decadență totală“
Sectorul 5 este și el supravegheat de un echipaj de jandarmi, iar comandatul lor, plutonierul Daniel Pårvu, este un om dintr-o bucată, zgårcit la vorbă, dar profesionist. Ne spune că situația în zonă este una dificilă și ne și arată. Astfel, la ora 1.00 noaptea, oră la care în mod normal nu am îndrăzni să trecem pe acolo, mergem alături de jandarmi într-o clădire ce stă să se prăbușească, unde cei care consumă droguri injectabile își aruncă seringile folosite, dar și staniolul în care se împachetează biluțele de heroină. Însoțiți de o patrulă de cåini comunitari, despre care plutonierul a spus că n-ar strica să le facem un control antidoping, intrăm într-una din străzile din Ferentari. Am văzut acolo ce nu găsești în tot Bucureștiul, mai exact o mulțime de locuri de parcare, dar și gunoaie printre care, evident, și seringi. Am găsit pe o bancă două persoane, care la vederea autorităților s-au alarmat. Au fost percheziționate de jandarmi, care au descoperit că cei doi aveau asupra lor doar „obiectul muncii“, respectiv seringa, fără substanțele injectabile. „E trist ce e în jur, e foarte trist, nu se vede? Decadență totală. Dificultățile constau în faptul că majoritatea persoanelor pe care le oprim sunt într-o stare avasată ori de ebrietate ori din sub influența drogurilor. Oricum, numai într-o stare normală nu sunt“, ne explică plutonierul Pårvu. El adaugă că nu au fost vreodată agresați, deoarece jandarmii reprezintă totuși o forță în zonă. Cu toate acestea, spray-ul paralizant îl folosesc mereu. Dau în jur de 5-6 amenzi pe seară aici în zonă, pentru tulburarea liniștii publice, consum de băuturi alcoolice, se mai întocmesc acte premergătoare pentru port de armă albă și bineånțeles pentru consum și deținere de substanțe interzise.
Aproape de ora 3.00, ajungem la echipajul din Sectorul 6 condus de sublocotenentul Adrian Olaru. Aici e liniște totală, jandarmii urmează să conducă autobuzul echipei Steaua afară din București și atunci se așteaptă la ceva incidente. Plutonierul ne precizează că și în acest sector mai găsesc seringi în zona Lujerului și pe Strada Fabricii. El adaugă că în materie de amenzi sunt în jur de 3-4 pe noapte pentru tulburarrea ordinii publice și prostituție, mai ales în zona Valea Oltului.
Șeful lor a participat la descinderea în cazul Cămătarilor
Omul care îi supraveghează pe toți acești jandarmi, din toate sectoarele, se numește Marius Soare și este locotenent. Este de 14 ani în Jandarmerie, știe care sunt cele mai sensibile zone din București și a participat chiar și la decinderile din cazul Cămătaru. El ne-a declarat că jandarmilor de pe străzile din București li se pune viața în pericol, mai ales, că mai nou se folosesc pistoale în stradă. De altfel, el a precizat că i s-a întåmplat de mai multe ori să fie la fața locului într-un moment în care se trăgea cu arma în stradă, însă a explicat că, după atåta vreme, reacționaeză automat. Nu mai conștientizează pericolul la care se supune ci doar își face meseria.
Pe de altă parte, jandarmul-șef a ținut să facă un apel la oamenii de pe străzile Bucureștiului, solicitåndu-le acestora din urmă o mai bună cooperare cu autoritățile. Mai exact, jandarmul cere oamenilor ca atunci cånd sunt prezenți la un furt, o tålhărie sau o agresiune să reclame aceste fapte autorităților. „Singuri nu putem face nimic, pentru că suntem puțini în comparație cu fenomenul infracțional. Dacă nu ne ajută oamenii în stradă nu facem față. Dacă ne ajută pe noi, se ajută pe ei implicit“ a conchis jandarmul.