Potrivit unui raport realizat de The Wall Street Journal, în primul trimestru al anului peste 1ooo de americani au renunțat la legătura formală cu țara lor, pentru a evita plata taxelor și a impozitelor. Iată, mai jos, un top al paradisurilor fiscale spre care s-ar putea îndrepta cei care renunță la cetățenia americană.
Poate că 1000 nu este o cifra foarte mare, însă ea arată că numărul de anul trecut, de 2999 de oameni care renunță la cetățenia americană (față de 932 în 2012) va fi depășit până la finalul lui 2014. Punerea în aplicare a regulilor fiscale agresive față de expații americani și familiile lor a determinat unele persoane cu venituri medii să renunțe la cetățenia americană pentru a scăpa de plata unor taxe și a penalități considerabile. Dar de ce a crescut numărul celor care abandonează nava? Experții au câteva explicații pentru acest lucru. Pe de o parte, SUA este una dintre puținele țări din lume care impozitează cetățenii pentru veniturile realizate în străinătate. Mutarea în străinătate pentru un loc de muncă este un fenomen firesc și simplu, însă renunțarea la cetățenie este un proces costisitor și foarte complicat. Pe de altă parte, guvernul american nu va permite, pur și simplu, plecarea acestora. Motivul lor este acela de a se sustrage unei campanii derulate de guvern în scopul colectării a peste 6 miliarde de dolari în taxe, dobânzi și penalități de la peste 43.000 de contribuabili. Impozitul pe venit din SUA este relativ mare comparativ cu standardele internaționale. Acesta a crescut la 39,6% pentru persoanele fizice cu un venit de cel putin 400.000 de dolari sau pentru cupluri cu venituri de 450.000 de dolari . Cele mai multe țări se situează mult sub această rată, cu excepția celor din Europa de Vest. Cu o rată medie de 46%, Europa de Vest are cele mai mari rate de impozitare din lume, potrivit unui sondaj realizat în 2012 de gigantul KPMG. Care sunt însă costurile renunțării la cetățenie? Cei care dețin o avere de peste 2 milioane de dolari, sunt nevoiți să plătească o taxă de ieșire, echivalentă cu taxele plătite în cazul în care ar vinde proprietățile la prețul stabilit cu o zi înaintea expatrierii, spune George Eves, cofondator al ExpatInfoDesk.com, o platformă online destinată expaților. Condițiile însă sunt complicate și diferite de la o persoană la alta. Prin urmare, iată un top al statelor cu taxe mici care ar putea să îi atragă pe cei dornici să uite de visul american.
1.Republica Cehă – 15%. Are un nivel scăzut al impozitelor. Fiind membru al UE, americanii cu părinți, bunici din Irlanda, Italia, Polonia pot dpbândi cetățenie europeană și pot trăi aici. Altfel, cei dornici să obțină cetățenia cehă trebuie să facă dovada rezidenței timp de cinci ani, potrivit Ministerului Ceh de Afaceri Interne.
2.Costa Rica – 15%. În timp ce nivelul impozitelor petnru persoanele fizice este scăzut, acesta ajunge le 25% petnru cei care derulează o afacere. Americanii din America Centrală, America Latină și din Spania pot obține cetățenia dacă au locuit în țară cinci ani. Alți oameni, provenind din alte țări, au nevoie de 7 ani de reședință pentru a cere cetățenia.
3.Hong-Kong – 15%. Experții spun că este unul dintre cele mai coonvenabile sisteme de impozitare din lume, întrucât investițiile, cu cexcepția proprietăților personale, nu sunt supuse impozitării. Cei care au declarat rezidența timp de 7 ani, pot obține cetățenia.
4.Singapore – 15%. Pentru a deveni cetățean, e nevoie de dovedirea rezidenței între doi și șase ani.
5.Jamaica – 25%. Pentru a deveni cetățean, în Jamaica e nevoie de o perioadă de rezidență de cinci ani, dar și de anumite calități: trebuie să ai caracter bun și să fii solvabil. Potrivit constituției, orice persoană născută în Jamaica sau în altă țară, dar din părinți jamaicani, este automat cetățean.
6.St. Kitts and Nevis: 0%. Statul caraibian St. Kitts and Nevis nu prevede taxe și impozite pentru persoanele fizice, cu excepția contribuțiilor sociale. Însă are un program prin care fiecare cetățean este obligat să investească minimum 400.000 de dolari în imobiliare sau o contribuție caritabilă de 250.000 de dolari. Afară de soția aplicantului, care e ste scutită de plata impozitelor, fiecare membru al familie de peste 18 ani datorează câte 50.000 de dolari.
7.Insulele Cayman – 0%. Aici nu există taxe pe venit sau proprietate pentru localnici. Însă pentru dobândirea cetățeniei, guvernul pune condiția unor investiții financiare și imobiliare.
Sursa: marketwatch.com
Foto: Jamaica, cntraveler.com