Incredibila si impardonabila atitudinea Aliantei fata de cateva milioane de voturi care ar fi putut-o propulsa catre o victorie zdrobitoare. In timp ce domnii Basescu si Tariceanu umbla prin catune si cauta sa adune voturi din zone traditional ostile politicilor de centru-dreapta, cateva milioane de romani aflati in afara granitelor Romaniei sunt tratati cu spatele. In urma cu o luna si jumatate, Ion Iliescu a simtit pe pielea sa cat de -iubit- este in America de Nord, continent unde social-democratii romani au incasat batai crunte la fiecare dintre alegerile parlamentare desfasurate in anii trecuti. Cifre oficiale arata ca in America de Nord traiesc circa un milion de romani. Majoritatea zdrobitoare are o atitudine extrem de dusmanoasa fata de PSD, constituind astfel o baza electorala puternica pentru adversarii actualilor guvernanti. Intr-o masura mai mica, dar cert semnificativa, milioanele de romani care au fost alungati de saracie si mizerie inspre Occident nu se dau, nici ei, in vant dupa Nastase si compania de sunet. Sondaje de opinie efectuate prin intermediul unor site-uri in randul comunitatilor romanesti din vestul continentului arata ca premierul si social-democratii nu vor strange multe voturi in aceasta zona geografica.
Devine, astfel, evident ca Alianta ar fi putut aduna o gramada de sufragii venite din partea romanilor din strainatate. Cu toate acestea, in noiembrie 2004 se va repeta situatia din precedentii ani electorali, de dupa lovitura de stat din 1989. Adica, la putinele sectii de votare organizate in diverse tari ale lumii, un numar infim de alegatori va avea, practic, posibilitatea de a vota. Daca iau la intamplare un exemplu, sa spunem Italia, situatia este elocventa. Celor peste un milion de romani aflati in Italia li se asigura doar patru sectii de votare. O prezenta la vot de numai 1% ar produce o buluceala cumplita la sectiile de vot din peninsula, cu riscul ca multi sa renunte a lehamite, sau sa nu mai apuce a pune stampila pe buletinul de vot.
Aberanta Lege electorala 373/2004 contine nenumarate prevederi discriminatorii fata de cetatenii romani din strainatate, demonstrand atitudinea ostila a PSD fata de diaspora. Daca in ceea ce priveste PSD, partid urat cu pasiune de romanii din vest, este de inteles sentimentul reciproc de dusmanie si, implicit, nepasarea fata de voturile diasporei, ma intreb insa de ce Alianta nu a facut scandal si nu a aparat, in fond, un drept fundamental – cel la vot – al electoratului care, culmea, ii mai este si apropiat. Legea amintita nu numai ca isi sterge picioarele de Constitutia Romaniei, dar contine ingredientele necesare pentru producerea unei fraude electorale, prin manevrarea, dupa inchiderea urnelor din Romania, a voturilor exprimate in strainatate. Or, aflu acum ca Alianta nici macar nu a contactat diaspora din America de Nord pentru numirea unor observatori ai alegerilor si limitarea posibilitatii de fraudare a alegerilor.
Fara indoiala, batalia electorala cea mai importanta se da aici, in Romania. Este vorba insa despre alegeri parlamentare pe care ori vrei sa le castigi cu orice pret, ori te lasi de meserie. PSD stie acest lucru, se comporta ca un jucator profesionist, cauta sa exploateze la maximum toate sursele de vot pe care le are la dispozitie. Alianta nu a fost insa in stare sa profite de certa popularitate pe care o are printre romanii din strainatate, ba chiar da impresia ca este dezinteresata de voturile venite din Occident, din moment ce PNL si PD nu fac referiri clare, in programul lor politic comun, la diaspora.
In final, incompetenta, indiferenta, incapacitatea de a pune in buzunar o gramada de voturi este egala cu impotenta. Alianta nu poate sa vada padurea, desi electoratul a cocotat-o in copac.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane