Programul executivului de ajutorare a tinerilor proveniti din familii cu venituri reduse se dovedeste a fi o cacealma. Intentia guvernului era sa ajute elevii si studentii saraci pentru a-si cumpara computere, dar s-a dovedit a fi un esec total. Dupa o serie lunga de tergiversari, cele 200 miliarde de lei care erau alocate pentru acest program s-au scurs spre anumite firme fara nici un folos. Tinerii care provin din familii cu venit intre zero si 105.000 lei au primit de la stat unitati de baza pentru computere in loc de ajutorul de 200 euro promis. Ei au fost informati de oficialii de la Ministerul Educatiei si Cercetarii ca trebuie sa isi achizitioneze singuri monitorul, tastatura si mouse-ul pentru aceste calculatoare, lucru imposibil avand in vedere saracia lucie in care se zbat. Practic, elevii si studentii au ajuns sa primeasca niste cutii pe care nu le vor putea folosi niciodata.
La mijlocul lunii iunie in acest an, parlamentul aproba Legea 269 referitoare la acordarea unui ajutor financiar in vederea stimularii achizitionarii de calculatoare. Vazut de multi ca o masura populista, actul normativ cu pricina stabilea niste criterii prin care statul sa acorde 200 miliarde de lei tinerilor saraci pentru ca acestia sa poata beneficia de un computer. Imediat, guvernul a elaborat norme de aplicare pentru aceasta lege, iar acestea au fost publicate in -Monitorul Oficial- doua luni mai tarziu. Iar la alte doua luni de la aparitia acestor reguli, ele au fost incalcate flagrant.
Pregatirea marii pacaleli
Prin Normele Metodologice din 13.08.2004, care au intrat in vigoare la finele lunii august, se stabilea ca beneficiarii Legii 269/2004 sunt tinerii sub 26 de ani care provin din familii ale caror venituri medii brute per membru sunt mai mici de un milion si jumatate de lei. Tot acolo erau explicate modalitatile de calcul al veniturilor, cat si procedurile generale de completare a cererilor pentru primirea ajutorului financiar de la guvern.
Cu toate acestea, un cititor atent ar fi putut realiza ca normele elaborate de guvern pregatesc o afacere murdara. Articolul 1, alineatul 2 al acestui act normativ prevede ca un calculator personal este compus -cel putin din procesor, memorie volatila, dispozitive de stocare permanenta (hard disk), tastatura, mouse si monitor-.
De asemenea, actul normativ stabilea si niste caracteristici tehnice pentru computerele care pot fi cumparate de tineri cu ajutorul financiar primit de la stat. Prevederea este extrem de logica din cauza ca incearca sa preintampine o eventuala achizitionare de computere neperformante, numai ca cei care au introdus-o au exagerat, facand legea inaplicabila.
Astfel, se stabilea o viteza a microprocesorului la 1,6 GHz, o memorie virtuala de 128 MB RAM si un hard-disk de 40 GB. Caracteristicile sunt ultraperformante si, pe langa faptul ca un astfel de computer este mult prea puternic pentru un elev sau student, el nu poate fi achizitionat cu numai 200 de euro.
Mai mult decat atat, normele de aplicare ale acestei legi au intrat in vigoare pe 27 august acest an, iar din momentul respectiv tinerii eligibili au mai avut doar patru zile pentru a depune cereri conforme cu acest norme. Timp de doua saptamani, era vreme pentru ca respectivele cereri sa fie evaluate, iar pana pe 15 octombrie, tinerii trebuiau sa isi primeasca bonurile valorice.
Produse incomplete in loc de bani
La mai bine de o luna de la expirarea acestui ultim termen, Ministerul Educatiei si Cercetarii a definitivat o lista care cuprinde 25.051 de elevi ce urmeaza sa beneficieze de computere. Din cauza numarului mare de cereri depuse, oficialii MEdC au trebuit sa faca o selectie in functie de venitul mediu brut pe mediu de familie. Astfel s-a ajuns ca ajutorul sa fie acordat unor tineri care provin din familii cu venituri intre zero si 105.000 lei.
Surpriza a fost insa reprezentata de faptul ca primii 18.000 de elevi si studenti care au beneficiat de ajutorul de la stat au primit numai unitati centrale. Practic, prin Ordinul nr. 4908/2004 al Ministerului Educatiei si Cercetarii se aproba Lista Nominala a Beneficiarilor Legii 269, numai ca acestia nu beneficiau de bonuri valorice, ci de produse incomplete.
Legea, incalcata de MEdC
In acest fel era incalcata legea, deoarece prin acordarea numai a unor unitati centrale nu se respecta articolul care defineste computerul ca fiind compus din unitate centrala, monitor si mouse. In afara de acest lucru, cele 200 miliarde de lei ale acestui proiect au fost depasite. Ele reprezentau 4,89 milioane de euro conform cursului leu – euro publicat de BNR in momentul in care lista nominala a intrat in vigoare. La aceasta valoare, numai 24.400 de elevi ar fi putut beneficia de ajutor, asa ca executivul si-a permis sa depaseasca bugetul alocat.
In acelasi timp, oferirea unor computere fara monitor ridica o alta problema mult mai importanta. Este greu de crezut ca un tanar dintr-o familie care nu castiga nimic sau care castiga maximum 105.000 de lei/membru poate sa stranga aproape patru milioane de lei pentru a cumpara accesoriile ramase si a face computerul functional. De asemenea, conform Mediafax, mai multi profesori de informatica au remarcat faptul ca tinerii sunt pusi in situatia de a-si vinde cadoul de la guvern pentru ca nu vor avea ce sa faca cu el.
Ajutor sau mita electorala?
Acordarea acestor ajutoare a nascut controverse politice, guvernul fiind acuzat de Alianta PNL-PD ca incearca sa institutionalizeze -mita electorala-. Presedintele Tineretului National Liberal, Dan Motreanu, este de parere ca -ajutoarele acordate in prag de alegeri de catre guvern reprezinta o noua dovada a dispretului pe care actuala putere l-a aratat tinerilor, in cei patru ani de mandat-. La randul sau, liderul tinerilor din PD, Liviu Nistoran, care este si presedintele Comisiei de IT&C a Aliantei, crede ca acest proiect al executivului a fost gandit prost inca de la inceput. El este de parere ca in actuala forma cele cinci milioane de euro sunt cheltuite degeaba.