Guvernul se pregateste sa mai arunce niste bani pentru software educational deoarece in acest domeniu se poate fura fara sa observe nimeni. Dupa ce a platit peste 50 milioane de dolari pe licente Microsoft pentru computerele din administratia publica locala, Secretariatul General al Guvernului este pe cale sa mai cumpere si soft educational produs de celebra firma americana. Acest lucru se petrece in conditiile in care in scoli exista deja un astfel de soft cumparat si produs de firme autohtone. Decizia este oarecum ciudata pentru ca Ministerul Educatiei si Cercetarii nu prea stie ce va primi, iar oficialii de la Palatul Victoria tin secreta valoarea noii intelegeri. Desi se cumpara produse ale firmei Microsoft, intelegerea este semnata cu Fujitsu Siemens Computer din Austria. Afacerea de final de mandat este destul de consistenta, iar conditiile in care ea a fost parafata sunt mai mult decat dubioase. Daca pentru licentele Windows era normal sa fie efectuata o achizitie de la producatorul acelor programe, acest lucru nu mai este normal in cazul unor softuri pentru care exista o oferta mai mult decat generoasa pe piata.
Secretariatul General al Guvernului a primit recent dreptul sa negocieze extinderea unui contract semnat in luna aprilie a acestui an. Prin HG 1778 din 21/10/2004 se permite extinderea intelegerii de inchiriere de licente pentru produsele Microsoft si pentru softuri educationale. Acestea urmeaza sa fie platite de la bugetul de stat, iar apoi sa fie transferate catre Ministerul Educatiei si Cercetarii in ciuda faptului ca respectiva institutie are deja softuri de acest tip fabricate in Romania. Mai mult, pentru a ascunde dedesubturile afacerii, anexa in care sunt trecute tipurile de produse achizitionate face parte din hotararea de guvern dar, din ratiuni inexplicabile, este publicata separat.
Intermediar la un contract de 50 milioane de dolari
Acelasi guvern care a oferit SGG dreptul de a extinde un contract emitea in 2001 o ordonanta de urgenta referitoare la achizitiile din bani publici. Aceasta stipuleaza clar care ar fi fost pasii de facut pentru a se cumpara niste produse, dar valoarea mare a contractului pentru softurile Microsoft i-a facut pe cei care s-au ocupat de aceasta intelegere sa nu ii intereseze. Astfel s-a realizat pentru prima data contractul din 15 aprilie.
Acesta se referea la licentele Microsoft pentru 50.000 de computere. Atribuirea sa catre o singura firma ar fi putut parea normala, deoarece este vorba de un produs fabricat de o singura firma. Cu toate acestea, guvernul a cumparat aceste produse printr-un intermediar, mai exact Fujitsu Siemens Computers GmbH din Austria. Aceasta modalitate a fost aleasa in ciuda faptului ca in Romania exista o filiala a Microsoft.
Nimeni nu poate explica de ce s-a ales aceasta posibilitate a unui intermediar, dupa cum nimeni nu a putut explica la momentul respectiv de ce 20% din licentele cumparate erau in limba engleza. In acelasi timp au existat voci care au spus ca la momentul semnarii contractului numarul de licente achizitionate era cu mult mai mare decat cel al computerelor existente.
Lege ocolita de dragul Microsoft
In cazul contractului care urmeaza sa fie semnat este imposibil de inteles motivul pentru care nu s-a organizat o licitatie, in conditiile in care exista o multime de produse de tipul celor care urmeaza sa fie inchiriate, iar preturile unora dintre ele este cu mult mai mic decat cel care exista in realitate. -Ministerul Educatiei si Cercetarii poate sa dea un raspuns cu privire la numarul de produse si la ce vor face cu ele… poate au niste arii curriculare… nu stiu ce sa spun-, a explicat reprezentantul guvernului, Daniela Bolea.
La randul lui, directorul Traian Ionescu de la MEC a fost mult mai decis. -Nu stiu absolut nimic despre acest contract. Eu nu am cerut nimic-, a declarat el, in ciuda faptului ca este persoana care se ocupa de informatizarea institutiilor de invatamant.
Cu toate acestea, nimeni nu a dorit sa comenteze modalitatea de achizitie a acestor programe, mai ales ca ele nici macar nu sunt vandute Secretariatului General al Guvernului, contractul referindu-se la inchiriere.
In mod normal ar fi trebuit organizata o licitatie si ar fi trebuit evaluate mai multe produse, fapt care ar fi dus la un pret mai mic si ar fi permis scolilor sa cumpere ceea ce isi doresc. Acest lucru este cu atat mai grav cu cat, in cazul unei licitatii, produsele ar fi fost achizitionate, nu numai inchiriate, cum se intampla in cazul intelegerii comerciale parafate de executiv.
Pacaleala electorala
La randul sau, purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei si Cercetarii, Daniel Tomoni, a incercat prin toate mijloacele sa dea o explicatie coerenta referitoare la modalitatea de achizitie a acestor softuri. El a incercat chiar sa explice ca lui personal i-a placut o prezentare, motiv hilar pentru a achizitiona marfa din bani publici.
Pana la urma, Tomoni a reusit sa spuna ca aceasta achizitie face parte -dintr-un program mai vast in cadrul caruia Microsoft a donat niste programe, a facut unele discount-uri si acum vinde niste software educationale-, a spus Tomoni. De asemenea, el a precizat ca toate computerele din licee folosesc licente Microsoft si ca nu stricau niste programe educationale de acest tip.
In acelasi timp, am aflat ca respectivele software sunt traduse din limba engleza, dar nimeni nu a putut sa explice daca ele sunt adaptate la realitatile scolilor din tara noastra si nici felul in care ele respecta programele scolare.
Managerii de la Microsoft Romania, pe care am incercat sa ii contactam pentru a ne spune de ce firma -mama- a ales sa vanda printr-un reseller din Austria in detrimentul lor, erau permanent in sedinta si nu au putut sa vorbeasca.