Home Actualitate Parchetul National Anticoruptie, o jucarie a Cabinetului Nastase

Parchetul National Anticoruptie, o jucarie a Cabinetului Nastase

DISTRIBUIŢI

La mai putin de sase luni de la data cand a extins competentele Parchetului National Anticoruptie, guvernul Nastase revine, emitand o ordonanta de urgenta prin care restrange domeniul de actiune al procurorilor PNA. Astfel, la sfarsitul lunii aprilie, ministrul Cristian Diaconescu inainta o propunere de modificare a Legii de organizare si functionare a PNA micsorand valoarea prejudiciului in functie de care se stabileste competenta institutiei de la 100.000 de euro la doar 10.000 de euro. Prin miscarea respectiva, guvernul Nastase spera ca va reusi sa-i impresioneze pe oficialii europeni si sa arate ca intentioneaza sa combata coruptia. Acum, dupa ce strategia s-a dovedit falimentara, legea e din nou modificata, revenind la plafonul initial de 100.000 de euro.

Parchetul National Anticoruptie ramane -jucaria- favorita a Guvernului PSD atunci cand vine vorba sa demonstreze liderilor europeni ca incearca sa combata coruptia. Ori de cate ori este nevoie, PNA este scos de la cutie si, in functie de interesul de moment, i se confera sau restrang competentele. Daca trebuie sa se arate ca se lupta cu -hidra- coruptiei, PNA primeste urgent atributii noi, oameni, bani. In cazul in care Occidentul remarca haosul ce domneste in Romania, se da o ordonanta de urgenta prin care se restrang competentele, procurorii trebuind sa se concentreze doar pe -marea coruptie-.


In sedinta de guvern de joi, membrii executivului au adoptat o ordonanta de urgenta prin care se modifica Legea de organizare si functionare a PNA. Prin respectivul act normativ, competenta PNA este restransa doar la sfera -marii coruptii-. Astfel, raman in competenta Parchetului National Anticoruptie doar cauzele in care -valoarea pagubei materiale produse este mai mare de 100.000 de euro, precum si cele unde valoarea sumei ori a bunului care formeaza obiectul acestor infractiuni este mai mare decat echivalentul in lei a 5.000 de euro, indiferent de calitatea persoanelor care le-au comis-. In acelasi timp, este restransa competenta materiala a procurorilor PNA si referitor la calitatea persoanelor care pot fi cercetate. In atentia procurorilor PNA vor intra, conform noii modificari, doar senatorii, deputatii, membrii guvernului, judecatorii de la Curtea Suprema, magistratii, ofiterii, presedintii Consiliilor judetene, primarii oraselor si municipiilor, prefectii, notarii si avocatii, vamesii sau alte persoane cu functii de conducere.

Haos legislativ

In urma cu mai putin de jumatate de an, acelasi guvern modifica Legea de organizare si functionare a PNA, dar in sensul acordarii unor competente sporite. Astfel, pe 22 aprilie, guvernul Nastase aproba o alta ordonanta de urgenta prin care stabilea ca PNA este competent sa cerceteze toate faptele in care prejudiciul este de peste 10.000 de euro, iar valoarea minima in cazul luarii de mita, peste 3.000 de euro. La data respectiva, membrii guvernului incercau sa dea impresia, in vederea obtinerii unei note cat mai bune in Raportul de tara al Uniunii Europene, ca iau masuri pentru a combate coruptia. -Adoptarea acestui act normativ constituie un raspuns al autoritatilor romane la necesitatea imbunatatirii neintarziate a unor mecanisme de lupta impotriva coruptiei, precum si pentru intarirea capacitatii Parchetului National Anticoruptie ca institutie specializata in acest domeniu-, afirma purtatorul de cuvant al Ministerului Justitiei, Alina Tonigaru. Mai mult, pentru a face fata acestor noi responsabilitati, schema PNA s-a marit cu 100 de posturi, iar institutia a primit buget propriu. In plus, procurorul general Ioan Amarie, excedat de multitudinea de cauze -complexe- carora trebuia sa le faca fata, a primit un mic ajutor, in schema aparand inca un post de adjunct si doi consilieri.

Coruptia – extinsa la toate nivelurile, dar nu generalizata

Dupa ce strategia de adormire a raportorilor Uniunii Europene s-a dovedit a fi falimentara, Romania fiind, din nou, pusa la zid pentru ineficienta autoritatilor, membrii guvernului Nastase au rusit performanta de a crea o noua problema. Astfel, pe langa lipsa vointei de lupta cu coruptia, autoritatile de la Bucuresti au fost acuzate si pentru ca au incarcat excestiv competentele PNA, institutie destinata sa combata doar marea coruptie. -Am vazut un raport al PNA in care se vorbea de peste 1.000 de cazuri de coruptie. Nici chiar in Romania nu poate fi vorba de 1.000 de cazuri de mare coruptie, asa ca am constatat ca e vorba de cazuri mai mici, mai marunte. Ar trebui creata o departajare in functie de valoarea prejudiciului sau de functia persoanei astfel incat PNA sa se implice doar in lupta cu marea coruptie, si nu sa-si iroseasca resursele pe tot felul de cazuri-, declara, miercuri, seful GRECO, Drago Kos. Prin modificarile aduse se vor rezolva aceste noi probleme, dar in nici un caz nu se va lua nici o masura impotriva marilor -rechini-. De altfel, mentalitatea sefului PNA, Ioan Amarie, un adevarat -avocat- al Cabinetului Nastase, este cat se poate de clara. -In Romania, coruptia nu este generalizata. Este extinsa la toate nivelurile vietii social-economice, dar nu generalizata, asa cum in mod eronat s-a sustinut. Este un fenomen care exista nu doar in Romania, ci in toata lumea si nu trebuie sa ne panicam-, declara in cadrul unui seminar, Ioan Amarie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.