Home Actualitate Deși a distrus turismul pe brațele DELTEI, Udrea se oferă să dea...

Deși a distrus turismul pe brațele DELTEI, Udrea se oferă să dea consultații Doamnei Grapini

DISTRIBUIŢI

Madame Udrea, absolventă de Drept la o „particulară“ și devenită ulterior „expertă în securitate și apărare națională“, ajunge în decembrie 2008 ministrul Turismului fără a avea vreo calificare în acest domeniu și fără nici cea mai mică experiență managerială. ?ê?£i stă ea așa, ministresă cam până în anul 2010 când grăiește în Monitorul Oficial: nu e bine cum se clasifică acum hotelurile, campingurile, motelurile, hostelurile, barurile, restaurantele etc. de către angajații ministerului care inspectează și clasifică. ?ê?£i publică Măria Sa alături de Emil Boc HG 1267/08.12.2010 care prevede la articolul 4 că obținerea clasificării turistice se face printr-o declarație sub sancțiunea pușcăriei a administratorului firmei cu următorul conținut: „cunoscând prevederile art. 292 din Codul Penal privind falsul în declarații, DECLAR PE PROPRIA RĂSPUNDERE că am luat la cunoștință de prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1267/2010 privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licențelor și brevetelor de turism, precum și ale Normelor metodologice de aplicare a acesteia și că sunt îndeplinite în totalitate condițiile și criteriile prevăzute în anexele Normelor metodologice mai sus-menționate, pe care certific că le îndeplinesc și mă oblig să le respect pe toată durata funcționării struc­turii/structurilor de primire turistice nominalizate mai jos, pentru tipul și categoria de clasificare declarate și pentru structura spațiilor menționate în fișa privind încadrarea spațiilor de cazare și/sau alimentație publică.“
Asta înseamnă că cei care au în acest moment o navă fluvială sau maritimă clasificată turistic au dat o asemenea declarație după ideea excepțională a lui Udrea.
Ghidați de un operator reclamant din turism care nu a avut curajul să semneze o astfel de declarație, am verificat și noi care sunt criteriile din Normele Metodologice pe care nicio navă fluvială și/sau maritimă din lume nu le îndeplinesc în totalitate.
Așadar am purces la citirea Ordinului Ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului, recte Elena Gabriela Udrea, având numărul 1051/03.03.2011 unde găsim criteriile obligatorii privind clasificarea structurilor de primire turistică cu funcțiuni de cazare de tipul navelor maritime și fluviale „Navele maritime și fluviale, inclusiv pontoanele plutitoare, utilizate pentru cazarea turiștilor pe durata călătoriei sau ca hoteluri plutitoare ancorate în porturi, se clasifică pe stele (de la 1 la 5) în funcție de calitatea dotărilor și a serviciilor pe care le oferă. Criteriile de clasificare pentru hoteluri se aplică în mod corespunzător și în cazul spațiilor de cazare de pe nave și pontoane, cu excepția celor referitoare la:
– deținerea avizului de specialitate emis de autoritatea administrației publice centrale responsabilă în domeniul turismului, privind amplasamentul și funcționalitatea obiectivului;
– dimensiunile spațiilor de cazare, care pot fi reduse cu până la 50% față de cele din hotelurile de aceeași categorie;
– dimensiunile paturilor, care pot fi de 0,80/2,00 m la paturile individuale și 1,20/2,00 m la cele duble;
– dotarea cu piese de mobilier (scaune, mese etc.) va fi în limita spațiului, cu condiția asigurării unei funcționalități și utilizări cât mai confortabile a spațiului de cazare. Se admit și dotări cu piese de mobilier rabatabile. La categoriile 1 și 2 stele se pot utiliza și paturi suprapuse.
 Structura spațiilor de cazare de pe nave este similară cu cea din hoteluri.
Spațiile de alimentație pentru servirea turiștilor se clasifică separat, potrivit criteriilor specifice unităților de același profil.
La navele de categorie superioară (4 și 5 stele) este obligatorie asigurarea posibilităților pentru agrement, sport și banchete, festivități, etc.“

Yachtul MY ECLIPSE al lui Abramovici nu ia nici măcar 1 stea după criteriile lui Udrea

Așadar scoatem din criteriile obligatorii privind clasificarea structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare de tipul hotel pe cele înșirate mai sus după „cu excepția“ și obținem ceea ce trebuie să aibă neapărat o navă clasificată turistic. ?ê?£i surpriză: navele trebuie să aibă „ parcaj auto în folosința structurii de primire cu un număr de locuri de parcare de minim 50% din numărul camerelor cu locuri delimitate de parcare și dotat cu coșuri de gunoi si (25% pentru unitățile construite înainte de 2008)“
Nici măcar administratorul firmei lui Abramovici nu ar putea da o declarație pe propria răspundere că are parcaj auto de 9 locuri, delimitate, cu coșuri de gunoi sau nu, în folosința navei. My Eclipse are două locuri de elicopter dar nu sunt  auto, deci hop la pârnaie, 4 ani. Așa că adio cinci stele! Dar, vai, Abramovici nu merită nicio stea de la Udrea pentru că nu are rampă de acces al cărucioarelor pentru persoanele cu disabilități locomotorii obligatorie de la una la cinci stele.
Dar nu-i nimic, că Abramovici nu a auzit de Udrea, iar  My Eclipse se închiriază cu 1,4 milioane de Euro pe săptămână în Monaco. Oare să-i fi dat monegascii clasificare turistică fără criteriile zeiței blonde a turismului?
Revenind cu picioarele pe pământ, amărâtul de operator reclamant a depus un memoriu în 2011 la ministerul condus atunci de eminența sa în ale turismului. El are un yacht cu mai puțin de 10 camere care a fost construit cu un grant al Guvernului României și clasificat la cinci stele în 2005. Acum bietul om nu mai poate lua nicio stea pentru că Udrea a inventat și un număr minim de camere:15 pentru 3-5 stele,10 pentru două stele și 5 pentru o stea. Stați liniștiți că nici el nu are parcaj auto pe navă și nici rampă pentru ca l-ar fi arestat Autoritatea Navală Auto mai rapid decât Udrea. Revenim la pontoanele și navele din Delta Dunării de exemplu.
Personalul este obligat să aibă carnet de marinar de către ANR. Udrea vrea ca la cinci stele 75% din personalul care deservește turiștii să cunoască cel puțin o limbă străină de circulație internațională, la 4 stele 50% și la trei stele 25%. Greu de găsit în Deltă așa ceva.
În fine, omul nostru a zis: măcar restaurantul de pe navă să-l acreditez la cinci stele cum a fost până în 2010. Dar ce să vezi? Udrea vrea ca, obligatoriu, să ai acces auto la ușa restaurantului. Poftim? Cum să treacă mașina peste balustrada navei?
Mai vrea la restaurante uși rotative sau perdea de aer la intrare (unități cu acces direct din afară). Păi fetițo, ai auzit de normele de siguranță navală? Că te dădeai expertă în siguranță. Ușile și geamurile la nave trebuie să fie etanșate perfect. În plus, trebuia omul să angajeze obligatoriu: somelier, portar-ușier și bagajist. A renunțat. A concediat personalul și a pus nava în conservare. Iese mai ieftin așa. Vorba tulcenilor: Trăiască Udreeeea că tare ne-a f…tut! Trăiască Udrea că nouă ne-a plăcut!

Dan Focșeanu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.