Home Actualitate Ministerul de Interne a daruit primariilor terenuri si cladiri

Ministerul de Interne a daruit primariilor terenuri si cladiri

DISTRIBUIŢI

Numai in acest an, prin 31 de hotarari de guvern, Ministerul Administratiei si Internelor a ramas fara 83 ha de teren si cladiri a caror suprafata totala este de 43.000 mp. Acest patrimoniu a trecut de la Interne catre autoritatile publice locale, adica catre primarii. Valoarea a numai 13 dintre aceste active imobiliare depaseste 93 miliarde de lei si in multe cazuri este subevaluata.

Majoritatea beneficiarilor acestor donatii sunt asezari urbane unde piata imobiliara este in dezvoltare, iar astfel de proprietati sunt extrem de valoroase. Nu mai putin de 16 HG se refera la transferuri catre consiliile locale ale oraselor. De asemenea, in cazul comunelor au fost preferate cele din apropierea municipiilor, in zonele in care exista cartiere de vile de lux. Cel mai edificator exemplu in acest sens este cazul unor transferuri de teren in comunele Chiajna si Popesti-Leordeni din jurul Capitalei.


Ministerul Administratiei si Internelor a continuat si in acest an politica de renuntare la diferite imobile sau terenuri a caror valoare pe piata imobiliara este in crestere. In 2004, MAI a ramas fara 830.000 de metri patrati de teren, la care se mai adauga o multime de cladiri. Toata aceasta avere incomensurabila a fost cedata de minister in majoritate catre consiliile locale ale diferitelor localitati. Ritmul in care Internele au scapat de aceste bunuri ne face sa ne gandim ca in cativa ani sediile politiei vor fi inchiriate de oamenii legii de la diferite persoane fizice sau institutii care au fost mai atente cu valorile lor. Valorile care erau inregistrate in patrimoniul MAI pentru terenurile si imobilele transferate reprezinta de asemenea un subiect de discutie extrem de controversat. Numarul transferurilor de terenuri de la Ministerul Administratiei si Internelor catre consiliile locale a crescut cam in acelasi ritm in care au crescut si preturile acestora. De altfel, majoritatea terenurilor la care au renuntat oamenii lui Marian Saniuta se gasesc in orasele in care piata imobiliara este in crestere.

In total exista in acest an 31 de hotarari ale Guvernului Romaniei care certifica transferarea unor terenuri sau imobile din domeniul public al statului si din administrarea Ministerului Administratiei si Internelor in domeniul public al unor consilii locale. In afara de semnatura premierului Adrian Nastase, aceste acte mai poarta semnatura ministrului finantelor publice si a doi dintre reprezentantii MAI. Aceste acte normative certifica trecerea respectivelor active de la ministerul condus de Marin Saniuta la cheremul unor consilieri locali care de abia asteapta sa le gestioneze cum se cuvine.

Inregistrari dubioase in contabilitatea MAI

Peste jumatate din hotararile luate de executiv referitoare la activele MAI se refera la terenuri care se gasesc in orase si a caror valoare este extrem de mare. De la distanta sare in ochi un imobil de 280 de metri patrati care se afla in Bucuresti, pe Strada Morarilor la numarul 3. Valoarea din contabilitatea MAI este insa mai mica decat o astfel de casa din Bucuresti. Daca pe piata imobiliara aceasta ajunge in jurul a 100.000 de euro, economistii de la Interne au evaluat transferul la numai 1,2 miliarde de lei, adica de trei ori mai putin.

Mult mai flagranta este inregistrarea imobilului care a fost transferat de MAI catre Consiliul Local al comunei Popesti Leordeni. Aceasta localitate este in imediata apropiere a Capitalei si reprezinta o zona in continua dezvoltare, in care au inceput sa se construiasca o multime de vile. In acest context, casa de 211 metri patrati pe care MAI a cedat-o era evaluata de minister la infima suma de 10.000 de euro.

Terenurile din orase au avut cea mai mare cautare

De active ale MAI au mai beneficiat si alte orase din intreaga tara, care in 2004 au primit terenuri sau cladiri. Municipiul Giurgiu a primit 5.000 de metri patrati si o cladire de 2.054 de metri patrati construiti. Desi aceasta este evaluata la 8,5 miliarde de lei, actul normativ care o trece spre consiliul local specifica faptul ca ea trebuie sa fie demolata. Probabil ca valoarea terenului este mult mai mare in zona respectiva.

Aceeasi soarta urmeaza sa o aiba o cladire de aproape 500 mp din Constanta. Ea este situata pe strada Mircea cel Batran si este evaluata la nici 20.000 de euro, in conditiile in care piata imobiliara din orasul de la malul marii este in plina expansiune.

Cel mai mult a castigat Caransebesul, care a primit 26.000 de metri patrati si o cladire cu nu mai putin de 16.000 de mp. Iasiul a primit de asemenea peste 5.500 mp construiti care erau evaluati de contabilii ministerului la 12,6 miliarde de lei.

Ca teren primit, topul oraselor beneficiare este condus de Botosani, care s-a ales cu 24,3 hectare. Tulcea, Turnu Magurele, Savinestiul sau Drobeta Tr. Severin sunt de asemenea pe lista hotararilor de guvern care au transferat active ale MAI.

Comunele au prins si ele teren MAI

Cele mai castigate comune au fost, fara indoiala, Stauceni, din judetul Botosani, si Girov, din judetul Neamt. Prima a primit 20 de hectare de teren, iar cea de-a doua s-a ales cu peste 16 hectare de teren si o cladire imensa de 1.700 metri patrati. Activele date pe mana consilierilor localitatii nemtene sunt evaluate la doua milioane de dolari.

La o valoare de 10 ori mai mica gasim inregistrata cladirea de aproape 100 de metri patrati primita de comuna Izlaz din judetul Teleorman, care a mai beneficiat si de 5.000 de metri de teren in jurul edificiului.

De active ale MAI au mai beneficiat si comuna Oancea, din judetul Galati, Zapodeni, din Vaslui, Chirnogi, din Calarasi, Tuglui, din Dolj, sau Garbova, din judetul Alba.

Dintre terenurile care au fost cedate de MAI, trei au fost primite de alte ministere. Astfel, cultura si cultele au prins 13.000 de metri patrati si o cladire de 1.400 mp, Ministerul Educatiei si Cercetarii – 11.000 mp de teren si un imobil de 800 mp, iar MApN a luat o constructie de 4.100 mp cu 800 mp de teren in jurul ei.

13 active de 93 miliarde de lei

Nu toate activele care au fost transferate de MAI au trecuta o valoare contabila in hotararile de guvern prin care s-au parafat afacerile. Desi am vazut ca in majoritatea cazurilor evaluarile nu sunt tocmai actualizate cu preturile existente pe piata, nu putem sa nu aratam ca valoarea a nici jumatate din transferuri se ridica la o suma imensa. Cele 13 active a caror valoare a fost facuta publica fac impreuna peste 93 miliarde de lei, ceea ce inseamna aproape trei milioane de dolari. Aceste active au ajuns in administrarea consiliilor locale, care pot sa faca cu ele aproape ce doresc. Locatiile pot fi date in proprietate tinerilor sub 35 de ani conform legii, pot fi folosite pentru asocieri in participatiune dintre CL si diferite firme particulare sau pot fi folosite ca transferuri dupa modele care au mai fost aplicate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.