Home Special Germanii sunt printre cei mai săraci din zona euro, cu avere sub...

Germanii sunt printre cei mai săraci din zona euro, cu avere sub cea a spaniolilor sau italienilor

DISTRIBUIŢI

Gospodăriile din Germania sunt printre cele mai sărace din zona euro, cel puțin pe hârtie, cu o avere medie netă de 195.000 euro, în timp ce populația din țările din sudul Europei, precum Italia, Spania și Cipru, dar și Franța, are active mai mari, arată un sondaj al Băncii Centrale Europene (BCE).
Sondajul, aflat la prima ediție, va adăuga o nouă dimensiune discuției despre modul în care țările din nordul continentului sunt nevoite să susțină statele mai slabe financiar din Sud, dar nu furnizează o imagine completă asupra standardelor de viață, influențate de elemente precum protecția socială și infrastructură, notează cotidianul Wall Street Journal.
Raportul este bazat pe date din 2009 și 2010, ani în care criza datoriilor din zona euro se afla în faza de început. De asemenea, raportul acordă importanță deosebită proprietății asupra locuinței, dimensiunii gospodăriei și deținerii unei mici afaceri. Toate acestea favorizează sudul Europei. În Germania, de exemplu, procentajul persoanelor care dețin în proprietate locuințe este destul de redus, notează publicația americană.
Totuși, raportul scoate în evidență că populația din unele țări lovite puternic de criza datoriilor nu are o situație atât de gravă precum s-ar crede.
Luxembourg se află pe prima poziție în studiul BCE, cu o avere netă medie de peste 700.000 de euro pe gospodărie în 2010, ultimul an pentru care sunt disponibile date. Pe locul al doilea se află Cipru, cu 670.000 de euro. În martie, Cipru a încheiat un acord cu zona euro și FMI pentru împrumuturi externe de 10 miliarde de euro necesare stabilizării finanțelor statului, program condiționat de restructurarea dură a sectorului bancar, inclusiv impunerea de pierderi deponenților.
În Germania, avuția netă medie s-a situat la 195.000 de euro, în Olanda la 170.000 de euro, iar în Finlanda la 161.500 euro. În toate cele trei țări opoziția față de susținerea financiară a sudului Europei se află la cote ridicate.
Spania înregistrează o avuție netă medie pe gospodărie de 291.000 de euro, Italia de 275.000 de euro, iar Franța de 233.000 de euro, arată studiul BCE. Cei mai săraci din zona euro sunt slovacii, cu o medie de aproape 80.000 de euro pe gospodărie.
Rezultatele studiului BCE ar putea încuraja încercările de a implica și mai mult sectorul privat în viitoare intervenții ale guvernelor pentru salvarea de la colaps a unor instituții financiare, prin impunerea de taxe pe avere sau pe depozitele bancare mari. Astfel de măsuri ar reduce costurile pentru Germania și statele cu situație financiară solidă din zona euro, afirmă analiști, citați de Wall Street Journal.
Mai mulți factori au influențat statistica BCE, scrie Wall Street Journal.
În Germania, dobânzile la creditele ipotecare nu sunt tratate la fel de favorabil din perspectiva taxelor precum în alte părți din Europa. În plus, băncile germane cer de obicei avansuri mari, descurajând achiziția de locuințe în favoarea închirierii.
"Rolul proprietății asupra locuinței este foarte important", se arată în raportul BCE.
Datele nu reflectă, de asemenea, nici declinul prețurilor locuințelor și altor active în ultimii trei ani. Prețurile locuințelor au fost estimate de respondenți în cadrul unui sondaj în care au fost consultate circa 60.000 de gospodării din zona euro, astfel că ar putea fi diferite de cele din piață la momentul respectiv. Gospodăriile din sudul Europei tind să fie mai mari decât cele din țări precum Germania, sporind astfel valoarea activelor.
Raportul nu încoroprează nici anumite programe de pensii private, foarte răspândite în Germania.
BCE a inclus în activele totale proprietățile imobiliare, vehiculele, depozitele bancare, investițiile și pensiile, scăzând din valoarea acestora pasivele, precum ipotecile, datoriile prin card de debit și alte datorii.

Rudi Vania

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.