Home Social Liber la cumpararea armelor de foc

Liber la cumpararea armelor de foc

DISTRIBUIŢI

Peste nici doua luni, romanii vor putea sa isi cumpere aproape fara probleme arme de foc. Acest lucru va fi posibil deoarece pe 1 ianuarie 2005 intra in vigoare noua lege referitoare la portul si achizitionarea de arme. Actul normativ va aduce o multime de modificari majore care vor permite unei categorii largite de persoane sa isi procure pistoale si pusti cu glont. Mai mult decat atat, posesorii de arme de foc vor avea voie sa le foloseasca in legitima aparare. Contestata de unii si asteptata de altii, noua lege este privita cu circumspectie de politie. Oamenii legii spun ca sunt pregatiti pentru a face fata unor persoane care folosesc arme, dar in mod cert se vor modifica multe in ceea ce priveste actiunile oamenilor legii. In primul rand, actiunile mascatilor care sparg usi dupa ce suna de doua ori vor disparea, deoarece este posibil ca din ianuarie ei sa fie asteptati cu o ploaie de gloante. De cealalta parte, hotii vor avea si ei de ce sa se teama, pentru ca victimele lor nu risca nimic daca isi descarca incarcatorul cand ii prind in case.

Legea 295 din 2004 a fost adoptata de Parlamentul Romaniei in iunie acest an, dupa ce ea a trecut cu rapiditate prin comisiile de specialitate. Proiectul a fost inregistrat pentru dezbatere in 30 martie, iar doua saptamani mai tarziu a primit aviz favorabil de la comisii. La nici doua luni, pe 19 mai, era adoptata de Senat cu 73 de voturi favorabile, 14 impotriva si noua abtineri, iar o luna mai tarziu legea primea un vot favorabil si din partea deputatilor. Pe 26 iunie era promulgata prin Decretul nr:515 emis de Presedintia Romaniei.

Institutii noii pentru controlul armelor

Pentru a face fata situatiei create de noul act normativ, parlamentarii vor infiinta Autoritatea Nationala pentru Omologarea Armelor si Munitiilor. Aceasta structura, cae urmeaza sa functioneze la noua luni de la data intrarii in vigoare a legii va tine evidenta celor care solicita si primesc un permis de portarma. In acelasi timp, ANOAM va autoriza comerciantii si va clasifica armele ca fiind militare, letale sau neletale. In paralel, va functiona in cadrul IGPR si Registrul National al Armelor care va avea cam aceleasi obiective.

Articolului 7 din lege spune ca -Orice persoana fizica sau juridica care indeplineste conditiile prevazute de lege are dreptul sa detina la domiciliul, resedinta sau sediul sau arme si munitii-. In acest fel, dreptul de a cumpara un pistol sau o pusca devine deschis pentru aproape toata lumea. De altfel, articolul 15 din lege spune ca cine doreste o arma trebuie numai sa ateste ca este amenintat sau ca umbla cu multi bani si are nevoie de protectie.

Scoli de tras cu pistolul

Legea privind regimul armelor si munitiei creeaza premisele dezvoltarii unei noi afaceri de succes. In afara de comerciantii de arme, aceasta lege va permite infiintarea unor scoli de specialitate. Cei care doresc sa isi cumpere o arma vor trebui sa faca niste cursuri in care sa invete cum sa desansambleze, cum sa traga sau cum sa curete o arma.

In afara de asta, legea prevede ca, in tara noastra, vor putea functiona armurieri care pot confectiona arme in cazul in care sunt autorizati de politie si de Autoritatea de Omologare. Totodata, o alta afacere deosebit de profitabila care va fi deschisa de actul normativ va fi cea de reparatii a armelor letale sau de tir. Acest lucru va fi necesar, deoarece legea prevede ca acestea trebuie supuse unei inspectii periodice.

Romanii au voie sa se impuste

Deosebit de important in aceasta lege este articolul 34, care spune ca, in caz de legitima aparare sau stare de necesitate, posesorul unei arme poate sa o foloseasca. Aceasta prevedere permite practic deschiderea focului impotriva infractorilor care fura din locuinte sau a celor care ataca posesorii de arme. Legea prevede ca, dupa ce a impuscat pe cineva, posesorul unei arme trebuie sa ii acorde primul ajutor daca l-a ranit sau sa cheme politia in cazul in care a decedat.

Noua lege prevede si amenzi usturatoare pentru cei care nu respecta regulile. Daca nu anunta ca si-au pierdut armele, romanii pot primi un milion de lei amenda, in vreme ce armurierii care nu asigura paza unui transport de arme risca 300.000.000 de lei amenda. Totodata, ei trebuie sa se asigure ca cine cumpara de la ei vrea sa foloseasca armele pentru scopuri licite.

Cea mai mare amenda, de o jumatate de miliard de lei, este prevazuta pentru magazinele de arme care nu solicita aviz pentru angajati de la politie. Aceeasi amenda va fi primita si de unitatile comerciale care vand arme ilegale.

La capitolul infractiuni, incadrarea maxima este cinci ani de inchisoare si se aplica atat celor care trag cu arma fara motiv, cat si celor care sterg seria sau numarul unei arme.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.